Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
informatika.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
26.10.2018
Размер:
258.55 Кб
Скачать

127. Сучасні експертні системи.

Комп'ютерні системи, що можуть лише повторити логічний висновок експерта, прийнято відносити до ЕС першого покоління. Однак фахівцю, що вирішує інтелектуально складну задачу, явно недостатньо можливостей системи, що лише імітує діяльність людини. Йому потрібно, щоб ЕС виступала в ролі повноцінного помічника і порадника, здатного проводити аналіз нечислових даних, висувати і відкидати гіпотези, оцінювати вірогідність фактів, самостійно поповнювати свої знання, контролювати їхня несуперечність, робити висновки на основі прецедентів і, може бути, навіть породжувати рішення нових, що раніше не розглядалися задач. Наявність таких можливостей є характерним для ЭС другого покоління, концепція яких почала розроблятися 9-10 років тому. Експертні системи, що відносяться до другого покоління, називають партнерськими, чи підсилювачами інтелектуальних здібностей людини. Їх загальними відмітними рисами є уміння навчатися і розвиватися, тобто еволюціонувати. В даний час ведуться розробки експертних систем, що реалізують ідею самонавчання

    В експертних системах  першого покоління знання представлені в такий спосіб:

знаннями системи є тільки знання експерта, досвід нагромадження знань не передбачається.

методи представлення знань дозволяли описувати лише статичні предметні області.

 моделі представлення знань орієнтовані на прості області.

    Представлення знань в експертних системах другого покоління наступне:

 використовуються не поверхневі знання, а більш глибинні. Можливе доповнення предметної області.

 ЭС може вирішувати задачі динамічної бази даних предметної області.

 

128.Сценарії в Excel і методика їх створення та виконрист.

Сценарии являются частью блока задач, который иногда называют инструментами анализа "что-если". Сценарий — это набор значений, которые

Microsoft Excel сохраняет и может автоматически подставлять на листе. Сценарии можно использовать для прогноза результатов моделей и систем расчетов. Существует возможность создать и сохранить на листе различные группы значений, а затем переключаться на любой из этих новых сценариев для просмотра различных результатов.

На практиці часто виникає потреба виконати розрахунки для декількох варіантів наборів вхідних даних, що у Excel називають Сценаріями. Щоб спростити підстановку вхідних даних, що відповідають різним сценаріям, програма Excel містить у меню Сервис опцію Сценарии.

При виборі цієї опції на екран виводиться вікно Диспетчера сценаріїв. За допомогою кнопки Добавить можна створити новий сценарій, вказавши у відповідних графах його ім'я і список змінюваних комірок, а потім і самі значення комірок . Для підстановки цих значень у робочий аркуш, треба вибрати наявний у списку сценарій і натиснути кнопку Вывести.

У вікні Диспетчера сценаріїв є також кнопка для зміни, вилучення й об'єднання сценаріїв, а також кнопка виводу звіту. У звіті у формі структури або у формі зведеної таблиці показано, яких значень набувають обрані вами комірки результату, якщо вхідні дані мають значення, зазначені у сценаріях.

 

129. Використання Майстра підстановок

Майстер підстановок відображається під час створення стовпця підстановки в поданні таблиці, під час перетягування поля з області «Список полів» до таблиці, яку відкрито в поданні таблиці, і в поданні конструктора, якщо у стовпці «Тип даних» вибрати пункт «Майстер підстановок». Майстер допомагає виконати всі кроки, потрібні для створення стовпця підстановки, і автоматично встановлює відповідні властивості полів. Майстер також створює зв’язки таблиць та індекси, якщо це потрібно для підтримки стовпця підстановки.

Після запуску майстра потрібно вибрати основу для стовпця підстановки: таблицю чи запит або список введених значень. Зазвичай, якщо базу даних побудовано належним чином і дані розділено на тематичні таблиці, джерелом даних для стовпця підстановки слід вибирати таблицю або запит.

Майстер підстановок забезпечує вибір даних серед елементів фіксованих значень або серед значень поля таблиці-довідника, причому для надійності вибору цей процес, як правило, посилюється візуалізацією інших полів таблиці-довідника . Визначення підстановок за рахунок значень полів таблиць-довідників автоматично веде до так званого зв¢язування таблиць з відношенням “один-до-багатьох”.

 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]