Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
2.42 Mб
Скачать

6.1.9. Робота з абзацами

За допомогою вікна Абзац можна встановити будь-який параметр. Воно відкривається командою Абзац у меню Формат або ж натисненням правої кнопки миші в тексті і виконанням команди Абзац з контекстного меню. Як і під час роботи з вікном Шрифт, вибір атрибутів формату у вікні діалогу Абзац полегшується тим, що Word показує зразок тексту, відформатованого із застосуванням вибраних атрибутів.

6.1.9.1. Відступи та інтервали

Отступ — горизонтальне розташування тексту абзацу відносно полів документа.

Интервал перед –– додатковий вертикальний інтервал, що вставляється перед абзацем.

Интервал после –– додатковий вертикальний інтервал, що вставляється після абзацу.

Междустрочный интервал –– вертикальна відстань між рядками тексту в абзаці — наприклад, одинарний або подвійний інтервал чи його точне значення.

Выравнивание –– вирівнювання тексту абзацу: по лівому краю (текст вирівнюється по лівому відступу), по правому краю (текст вирівнюється по правому відступу), по центру (по центру між лівим відступом першого рядка і правим відступом), по ширині (по обох відступах).

6.1.9.2. Розташування на сторінці (рис. 6.12)

Запрет висячих строк –– запобігає виведенню одиночного останнього абзацу на початку нової сторінки або виведенню першого абзацу в кінці сторінки.

Не разрывать абзац — усі рядки абзацу мають бути подані на одній сторінці — іншими словами, Word у даному разі не здійснює розриву сторінок в абзаці.

Не отрывать от следующего — Word не дозволяє вставляти розрив сторінки між даним і наступним абзацем.

Рис. 6.12

С новой страницы –– абзац виводиться з нової сторінки.

Запретить нумерацию строк –– якщо рядки документа нумеруються, абзац виключається з нумерації.

Запретить автоматический перенос слов — до абзацу не застосовується автоматичне розставляння переносів.

Лівим відступом абзацу називається відстань, на яку ліва межа тексту абзацу віддалена від лівого поля сторінки (позитивний відступ) або на яке вона заходить в ліве поле (негативний відступ). Аналогічно, правим відступом абзацу називається відстань, на яку права межа тексту абзацу віддалена від правого поля сторінки (позитивний відступ) або на яке вона заходить в праве поле (негативний відступ). Полями називають відстань між ділянкою, в якій може розташовуватися текст, і краями паперу; розмір полів встановлюється в процесі настроювання параметрів сторінки. Найпростіший спосіб освоїти різні параметри відступу — міняти їх значення і стежити за змінами в зразку тексту.

Междустрочным интервалом називається сумарна висота кожного рядка тексту в абзаці.

Форматувати абзаци можна також за допомогою панелі інструментів форматування і лінійки.

6.1.9.3. Обрамлення абзаців

Для того щоб зробити обрамлення абзацу, необхідно:

1. Виділити абзац.

2. Виконати команду Формат/Границы и заливка.

3. У вікні Границы и заливка змінити тип, колір та ширину ліній обрамлення.

  1. На закладці Заливка вибрати тип заливки та натиснути кнопку ОК.

6.1.10. Форматування сторінки

Створюючи сторінки у редакторі Word, можна використати засоби форматування, призначені для обробки документів. Наприклад, можна надати тексту напівжирне зображення за допомогою кнопки Полужирный або вибрати стиль Заголовок 1 зі списку стилів.

Абзаци автоматично забезпечуються інтервалами як на початку, так і в кінці. Щоб створити абзац без інтервалів, натисніть клавіші Ctrl + Enter.

До засобів форматування сторінок входять ефекти форматування символів Подчеркнутый, С тенью, Утопленный, Междустрочный интервал, Поля, Межсимвольный интервал, Кер­нинг, параметри тексту, що обтікається, та інтервали між абзацами. Можна використати символи табуляції.

Виділеному тексту можуть бути надані формати зображення полужирный, курсив, подчеркивание, зачеркнутый, верхний і нижний индексы. Розмір символів виділеного тексту може бути змінений у межах, встановлених для шрифтів, що підтримуються програмою Word. Для швидкого переходу до наступного доступного розміру шрифту використайте кнопки збільшення і зменшення розміру шрифту. Тип шрифту також може бути змінений.

Щоб вибрати кольори для тексту, гіперпосилань і переглянутих гіперпосилань на всій сторінці, використайте діалогове вікно Цвет текста (меню Формат). Для зміни кольору виділеного тексту, наприклад слова чи пропозиції, використайте кнопку Цвет шрифта. Під час установлення кольорів, що використовуються за замовчанням, кольори тексту, задані за допомогою кнопки Цвет шрифта, не міняються.

Для зміни відступу тексту по чверті дюйма за раз використайте кнопки збільшення і зменшення відступу. Для зміни вирівнювання тексту використайте кнопки По левому краю, По центру, По правому краю і По ширине.

6.1.11. Розставляння переносів

Для надання документу професійного вигляду використайте розставляння переносів. Таким чином можна зменшити порожні ділянки, вирівнюючи за шириною, або вирівняти рядки тексту у вузьких колонках.

Word дає можливість розставляти переноси в тексті як автоматично, так і примусово. В останньому випадку дефіси проставляє сам користувач.

Можна також вставляти м’які переноси, які використовуються тільки в тих випадках, якщо слово розташовується в кінці рядка, і нерозривні дефіси, що дає змогу залишати в одному рядку слово, написане через дефіс.

Порада. Найкраще розставляти переноси в тексті після повного завершення його написання і редагування, оскільки навіть невелике додавання або видалення тексту в документі може зіпсувати результати розставляння переносів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]