Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Inna_2doc (1).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
237.57 Кб
Скачать

1Грошовы кошти та їх види. Контроль і ревізія грошових коштів в касі

Грошові кошти – це один з найважливіших видів оборотних активів їх облік регулюється окремими поставами НБУ. Значну ну частину коштів усі п-ва зобов’язані зберігати в установах банків. Лише мінімальну кількість їх можна мати в касі п-ва.

Каса – це спец. Обладнане приміщення для приймання видачи та тимчасового зберігання готівки. Грош. Кошти мають зберігатися в сейфи або металевій шафі.

Сума готівки у касі визнач. Лімітом.

Ліміт – це гранична сума яку можна залишати в касі п-ва на кінець робочого дня.

Суму ліміту залежно від конкретних умов роботи п-ва. п-во розраховує на початку кожного року і передає до відома банку який його обслуговує.

Відповідальність за обладнання каси і збереження грош. Коштів несе керівник п-ва.

Матеріальна відповідальність за зберігання грошей покладається на касира(бухгалт

Основним док. з оформлення руху грошових коштів каси є прибуткові та видаткові касові ордери, які реєструються у спец. Журналі, гадаючи кожному ордеру номер.

Облік грошових коштів у касі ведуть на рах. 30. За економічним змістом рахунок господарських засобів, за структурою основний, щодо балансу активний.

За Д відображають надходження За К вибуття коштів

С-до показує залишок готівки в касі

Основні завдання ревізії каси і касових операцій є перевірка

1) Забеспечення умов збереження готівки та інших цінностей в касі та при їх дставці з банку

2 ) Дотримання правил документів оформлення операцій по руху готівки

3 Своєчасність та повнота опробиткування одержаної з готівки банку.

4) Дотримання касової дисципліни при проведені касових операцій

5) Цільове використання готівкк

6) Дотримання ліміту готівкі в касі умов видачі на поточні потреби

Джерела ревізії є:

1) Первині док. прибутков та видаткові касові ордеи, квитанції, корінці чекові, книжки розрах. Платіжні відомості, трудові угоди акти інвентаризації.

2) Облікові регістри: журнал, регістри прибуткових таа видаткових ордери, головна книга, касові книги, звіти касира, журнали ордери.

3) Звітні док: книг обліку розрах операцій баланс їх реєстра.

2) 7Сутність безготівкових розрах. І їх форми.

Безготівкові розрахунки -- розрахунки, що проводяться без участі готівки, тобто в сфері безготівкового грошового обігу. Безготівкові розрахунки поділяються на міжбанківські та міжгосподарські, які обслуговують, відповідно, відносини між банками та між клієнтами банків. Безготівкові розрахунки є розрахунками (платежами) за продукцію та послуги, що здійснюються двома основними способами: акцептно-інкасовим, коли поставка передує оплаті, та акредетивним, -- коли оплата передує відправленню продукції.

Безготівкові розрахунки здійснюються за такими формами розрахунків:  · платіжними дорученнями; · платіжними вимогами-дорученнями; · чеками; · акредитивами; · векселями; · в порядку планових платежів; · заліку взаємних вимог.

Для зберігання грош.коштів понад касовий ліміт під- ва відкривать

поточні та інші рахунки в банках у нац.та іноз.валюті

. Для оформлення відкриття розрахункового (або поточного) рахунка до банку подаються такі документи: заява про відкриття рахунка; документ про створення господарського суб'єкта; наказ про створення підприємства; копія статуту, установчого договору; свідоцтво про реєстрацію; картки зі зразками підписів і відбитків печатки. Операції на розрахункових і поточних рахунках регламентуються законодавством і правилами банку.

Кошти в банках обліковуюься на субрахунках:

311пот.рахунки в нац .валюті

312Пот рахунки в іноз.валюті

313інші рахунки в банку в нац.валюті

314інші рахунки в банку і іноз.валюті.

3) документування взаємовідносини

Контроль і ревізія взаємовідносин з покупцями і замовниками

Для обліку розрахунків із замовниками Планом рахунків передбачено рахунок 36 «Розрахунки з покупцями та замовниками», де за дебетом відображається виникнення дебіторської заборгованості, за кредитом - її погашення.

Аналітичний облік розрахунків з покупцями та замовниками ведеться за кожним покупцем та замовником за кожним пред'явленим до сплати рахунком.

Рахунок 36 “Розрахунки з покупцями та замовниками” має такі субрахунки:

361 “Розрахунки з вітчизняними покупцями" - для обліку розрахунків з покупцями та замовниками, що знаходяться на митній території України;

362 “Розрахунки з іноземними покупцями" - для обліку розрахунків з іноземними покупцями та замовниками з еспортних операцій;

363 “Розрахунки з учасниками ПФГ"для обліку операцій з учасникам промислово-фінансових груп.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]