Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практики по універу 2011.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
29.10.2018
Размер:
109.57 Кб
Скачать

Типи квітників

Альпі́йська гі́рка, або альпіна́рій — ділянка, на якій вирощують рослини, характерні для альпійського і субальпійського пояса, а також рослини-літофіти. Зазвичай в середині альпійської гірки встановлюють великий камінь, що символізує гірську вершину, навколо нього розміщують камені меншого розміру, між ними висаджують рослини. Іноді для альпійськіх гірок використовують не лише гірські, але й інші рослини, схожі на гірські.

Во́дний квітни́к — ділянка з водоймою. Зазвичай складається з оздобленої камінням невеликої водойми, в якій ростуть водні рослини, а також з прибережних рослин, доріжки до водойми та лави.

Декорати́вний горо́д — ділянка з грядками строгой форми, на яких вирощують городину і декоративні рослини. Гряди звичайно мають бордюр з стриженого самшита. Сукупність гряд створює візерунок (зазвичай симетричний). Доріжки в декоративному городі зазвичай прямі, вкриті гравієм. Вперше такого типу квітники з'явились у Франції.

Клу́мба — ділянка (звичайно невелика за розмірами, іноді більш висока порівняно з сусідніми ділянками) в формі геометричної фігури, круга, овала, іноді прямокутника. Рослини на клумбі саджають так, щоб вони утворювали візерунок або малюнок. Для оформлення клумб використовують малі архітектурні форми.

Міксбо́рдер (від англ. mix — «змішувати» и border — «межа») — витягнутий квітник, в якому рослини підбираються таким чином, щоб квітник виглядав декоративно більшу частину року. В міксбордері присутні як деревні рослини, так і трав'янисті. Якщо міксбордер з однієї сторони обмежений дорогою (доріжкою), а з другої - стіною (огорожею), то низькорослі рослини саджають вздовж дородги, а самі высокі — вздовж стіни (самими високими можуть бути також ліани, що обвивають стіну); рослини в центрі мають проміжну висоту. Вважається, що ширина міксбордера не повинна, більше ніж в півтора рази, перевищувати висоту самої високої рослини. Такого типу квітники вперше з'явились в Англії.

Парте́р (фр. parterre — «квітник» відpar terre — «на землі»), або орнаментальний квітник — ділянка, на якій вирощують декоративні рослини, що утворюють візерунок (орнамент, арабеску). Один з найстаріших видів квітників: партери з'явились в часи Тюдорів.

Раба́тка — різновид партера; ділянка, що має форму полоси шириною звичайно від півметра до півтора метрів (іноді ширше), при цьому довжина рабатки повинна бути більшою за її ширину не менше ніж в три рази. Якщо передбачається, що у рабатки буде односторонній огляд, то різновисокі рослини розташовують на ній «східцями», якщо ж у рабатки буде двосторонній огляд, то самі високі рослини розташовують в центрі.

Рока́рій (кам'янистий сад) — ділянка, значну частину поверхні якої займають відносно крупні камені.В рокарії вирощують низькорослі рослини: кущики (особливо з родини Вересові), рослини, що стеляться, подушковидні рослини. Використовують звичайно лише одну породу каменя. Камені викладають паралельними лініями або в природньому («хаотичниму») стилі.