Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1титул.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
29.10.2018
Размер:
91.14 Кб
Скачать

2. Характеристика підприємства

Очолює високовольтні електричні мережі директор. котрий має заступника- головного інженера .

В склад мереж входить: 5 виробничих служб - повітряних ліній 35-110кВ, підстанцій 35-110кВ, релейного захисту і автоматики, ізляції і захисту від перенапруги, механізації і транспорту; два відділи- виробничо-економічний і бухгалтерія; три групи- ремонтно-будівельна , господарського обслуговування, підготовки виробництва. Структура підприємства зображена на рисунку 2.1.

Станом на 1 січня 2005 року енергетичне господарство Північних ВЕМ характеризується наступними показниками:

1. Всього мереж : по трасі - 2175,5 км

по ланцюгам - 2395,46 км

із них: 110 кВ по трасі - 815,9 км

по колах - 949,15 км

35 Кв по трасі -1359,6 км

по колах -1446,31 км

2.Підстанцій 35-110 кВ - 91 шт.

із них: 110/35/10 кВ - 14 шт.

110/10 кВ - 9 шт.

35/10кВ - 68 шт.

Загальний обєм обслуговування складає 16,04 тис. умовних одиниць , із них по лініям 35 і 110 кВ – 2874- умовна одиниця, по ПС 35-110 кВ – 13064 умовних одиниць, ел. лічильники – 100.448 умовних одиниць.

Чисельність промислово- виробничого персоналу станом на 1.01.2004 р. складає -217 чол., із них ІТП і службовців -58 чоловік, робітників - 159 чол., і середньооблікова річна чисельність відповідно складає –220. Умовна чисельність персоналу складає 9,0 чол. на 100 км. мереж і 1,35 на 100 умовних одиниць.

Наявність транспорту і механізмів - 52 одиниці, із них: 51 автомобіль і 1 трактор. Умовна кількість автотранспорту складає: на 100 км ліній - 2,16 одиниці, на 100 умовних одиниць- 0,32 одиниці.

Перелік розподілу функцій по обслуговуванню електромереж, підстанцій, будівель, споруд і комунікацій між виробничими структурними підрозділами Північних ВЕМ наведений в таблиці 2.1.

4. Охорона праці та техніка безпеки

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1.Дія цієї інструкції поширюється на виконання робіт під наведеною напругою в електроустановках напругою вище 1000 В персоналом служби ізоляції, захисту від перенапруг і діагностики Чернігівських магістральних електричних мереж Центральної електроенергетичної системи Державного підприємства "Національної енергетичної компанії "Укренерго".

1.2.Інструкція розроблена на основі “Рекомендацій Держнаглядохоронпраці щодо застосування “Порядку опрацювання і затвердження власником нормативних актів про охорону праці, що діють на підприємстві”. ДНАОП 0.00-4.15-98 “Положення про розробку інструкцій з охорони праці”, ГКД 34.12.102-95 “Положення про навчання, інструктаж і перевірку знань працівників підприємств, установ і організацій Міненерго України з питань охорони праці та експлуатації обладнання”, ДНАОП 1.1.10-1.01-97 "Правила безпечної експлуатації електроустановок" (далі Правила), а також вимогами Вказівки Міненерго України від 30.12.92 р. № Гр-79 і визначає додаткові заходи безпеки під час роботи на струмовідних частинах обладнання підстанцій 330 кВ Чернігівських магістральних електричних мереж, що перебувають під наведеною напругою.

1.3.Інструкція з охорони праці №____ при роботі під наведеною напругою діє на протязі 3-х років з дня її затвердження.

1.4.В інструкції розглядаються такі режими роботи відключеної електроустановки під наведеною напругою:

  • нормальний - за найбільшого робочого навантаження на ПЛ, яка впливає;

  • аварійний - за несиметричного короткого замикання на ПЛ, що впливає.

1.5.Для оцінки ступеню небезпеки ураження працівників електричним струмом прийняті такі гранично допустимі рівні напруги дотику і кроку (ГОСТ 12.1.038-82. ССБТ. Электробезопасность. Предельно допустимые уровни напряжений прикосновения и токов):

  • у нормальному режимі - 42 В;

  • в аварійному - якщо струм к.з. діє протягом 0.1 с - 500 В, 0.2 с - 250 В, 0.5 с - 100 В, 1.0 с - 50 В.

1.6.В залежності від ступеню дії ПЛ, що впливають, електроустановки понад 1000 В під наведеною напругою поділяються на дві категорії:

  • слабкої дії наведеної напруги - електроустановка, або її частина, у разі відключення і заземлення якої в розподільчих устаткуваннях (РУ) підстанцій та на робочому місці величина наведеної напруги не перевищує 42 В, якщо на ПЛ, що впливає, найбільше навантаження;

  • сильної дії наведеної напруги - те саме, але величина напруги проводу відносно землі на місці робіт із застосуванням можливих засобів його заземлення (на контур заземлюючого пристрою підстанції або опори, на груповий заземлювач тощо) перевищує 42 В.

1.7.Роботи в електроустановках вище 1000 В під наведеною напругою відносяться до категорії найбільш складних та небезпечних і їх необхідно виконувати за нарядом з призначенням керівника робіт із керівників або спеціалістів, які обслуговують цю електроустановку і мають групу з електробезпеки V. Операції, які необхідно виконувати під постійним керівництвом та наглядом керівника робіт, слід записувати у рядку наряду “Окремі вказівки”.

1.8.До робіт в електроустановках під наведеною напругою можуть бути допущені особи, які пройшли навчання методам безпечного виконання робіт, з перевіркою знань і відміткою в посвідченні про надання права проведення таких робіт. Члени бригади (за винятком водіїв машин і механізмів), які виконують роботи в електроустановках, повинні мати ІІІ групу з електробезпеки.

1.9.З числа ПЛ, що перебувають під дією наведеної напруги, шляхом вимірів, необхідно визначити лінії, у разі відключення та заземлення яких в РУ підстанцій та на робочому місці величина наведеної напруги за найбільшого навантаження ПЛ, що впливають, перевищує 42 В.

1.10.Перелік електроустановок вище 1000 В, що перебувають в зоні дії наведеної напруги, затверджується головним інженером ЧнМЕМ і переглядається щорічно, а в разі зміни режиму або схеми мережі та введенні нових ПЛ - негайно. Працівників, які обслуговують електроустановки, потрібно ознайомити з переліком ПЛ та лінійного обладнання підстанцій, що знаходяться під наведеною напругою.

1.11.В чергового диспетчера ОДС повинні бути режимні схеми заземлення ПЛ в РУ підстанцій для робіт в зоні сильної дії наведеної напруги згідно оперативної підпорядкованості обладнання. Режим заземлення ПЛ необхідно вказувати у заявці на виведення в ремонт електрообладнання.

1.12.Досвід експлуатації свідчить, що при роботах в електроустановках під наведеною напругою має місце втрата персоналом відчуття небезпеки, тому що у нормальному режимі рівні наведеної напруги, як правило, незначні. Треба пам’ятати, що в аварійному режимі, а також у разі виконання робіт, пов’язаних з дотиком до незаземленого проводу, значення наведеної напруги може досягати декількох кіловольт, і безпека робіт може бути забезпечена тільки за умови суворого дотримування наведених в цій інструкції заходів безпеки.

1.13.При роботах під наведеною напругою необхідно використовувати спецвзуття та робочий спецодяг. Працівник повинен додержуватися вимог особистої гігієни при виконанні робіт.

1.14.Роботи в електроустановках, що перебувають під наведеною напругою, необхідно виконувати із зазначенням заходів по зниженню рівня наведеної напруги до безпечного, а також інших заходів, що забезпечують безпеку робіт.

2. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПЕРЕД ПОЧАТКОМ РОБОТИ

2.1.Перед початком роботи необхідно перевірити відповідність умов виконання робіт вимогам Правил. Забороняється приступати до робіт під час грози або її наближенні, при швидкості вітру понад 10 м/с, а також у темний час доби або зниженні видимості до граничних значень. При недостатній видимості робочі місця, проїзди та підходи до них необхідно освітлювати.

2.2.До початку робіт необхідно виконати такі підготовчі операції:

-одержати дозвіл на підготовку робочого місця та допуск до роботи;

-перевірити в дії висувну та підйомну частини телескопічної вишки за межами РУ;

-підготувати робоче місце;

-провести інструктаж і допуск бригади до роботи.

2.3.При необхідності попередньо повинні бути проведені вимірювання рівнів наведеної напруги на проводах відключених ПЛ. В рядку наряду “Окремі вказівки” необхідно вказувати рівень наведеної напруги до встановлення базового заземлення. Якщо такі дані відсутні, керівнику робіт слід провести необхідні виміри з оформленням протоколу. При цьому в рядку наряду “Окремі вказівки” слід вказати, кому доручається ця робота.

2.4.Роботи в зоні слабкої дії наведеної напруги слід виконувати з відключенням і заземленням електроустановок в РУ підстанцій з усіх сторін, звідки може бути подано напругу. Роботи в зоні сильної дії наведеної напруги необхідно виконувати, як правило, без заземлення струмовідних частин в РУ. Виняток складають роботи на ділянці одиночного проходження, що примикає до одного з РУ, а також на ділянці сумісного проходження поблизу підстанції, але не далі 2 км від неї. В цих випадках лінію слід заземлювати у суміжному з ділянкою робіт розподільчому устаткуванні.

2.5.На підстанціях, розташованих зі сторони незаземлених кінців ПЛ, необхідно вжити заходів, які виключать можливість помилкового або самочинного ввімкнення комутаційних апаратів. Для цього в доповнення до вимог Правил схему вимикача слід розібрати роз’єднувачами з обох боків, на лінійному роз’єднувачі необхідно ввімкнути заземлювальні ножі в бік вимикача або прийняти інші заходи, що перешкоджують помилковій подачі напруги на місце робіт. За наявності обхідної системи шин її також необхідно заземлити.

2.6.Роботи на лінійному обладнанні (лінійний та обхідний роз’єднувачі, конденсатори зв’язку та інше), що знаходяться під наведеною напругою, слід виконувати із заземленням спусків зі сторони ПЛ. Установку заземлень необхідно виконувати із включеними заземлювальними ножами у бік лінії або з включенням їх на обхідному роз’єднувачі, якщо на ньому не виконуються роботи та переключення.

2.7.Встановлення базового заземлення повинні виконувати два члени бригади з групою IV і III з електробезпеки під наглядом керівника робіт.

3. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС ВИКОНАННЯ РОБОТИ

3.1.У разі виконання робіт в електроустановках під наведеною напругою струмовідні частини слід заземлювати на кожному робочому місці з приєднанням заземлюючих провідників до контуру заземлення опори або до заземлюючого пристрою підстанції. Приєднувати переносні заземлення до металевих елементів залізобетонної опори дозволяється тільки після попередньої перевірки цілісності їх з’єднання із заземлюючим пристроєм. Дозволяється використовувати груповий заземлювач. Застосування одиночного стрижневого заземлювача дозволяється тільки у разі виконання робіт у зоні слабкої дії наведеної напруги.

3.2. Роботи можна виконувати тільки після вирівнювання потенціалів проводу, сталевих монтажних канатів, машин і механізмів шляхом заземлення їх на спільний заземлювач. Для цього необхідно спочатку приєднати канати до машин (механізмів), потім вирівняти їх потенціали заземленням на спільний з проводом заземлювач і тільки після цього кріпити до проводу. У разі використання тягового механізму дозволяється заземлювати його через металевий монтажний канат, а після подачі на канат тяжіння, через відвідний блок. При цьому провід слід заземлювати в останню чергу після складання такелажної схеми на рівні землі.

3.3.З моменту заземлення проводу заземлювач, заземлюючі провідники, монтажні канати, машини і механізми повинні вважатись такими, що перебувають під напругою, і доторкатися до них із землі без застосування електрозахисних засобів, а також входити в кабіну механізму і виходити з неї забороняється.

3.4.Роботи в зоні сильної дії наведеної напруги, які виконуються без заземлення струмовідних частин в РУ підстанцій, слід проводити із встановленням на ділянці робіт базового заземлення.

При роботах на ділянках сумісного проходження ПЛ базове заземлення слід встановлювати не далі 1 км від робочого місця, на ділянці одиночного проходження його можна розташовувати довільно в межах цієї ділянки. Встановлення базового заземлення на опорі, де проводяться роботи, не допускається.

3.5.Зняття базового заземлення проводиться заздалегідь визначеною видаючим наряд бригадою із заземленням проводів усіх фаз на контур заземлення опори або груповий заземлювач . Ці операції необхідно виконувати, як правило, із заземленням ПЛ на цей час в РУ підстанції. Роботи слід виконувати під контролем чергового диспетчера із записом в оперативному журналі і оформленням у наряді.

Встановлення та зняття заземлень базового заземлювача слід виконувати керівнику робіт з двома членами бригади з IV і ІІІ групами з електробезпеки.

3.6.Допускається виконувати установку та зняття базового заземлення без заземлення ПЛ на цей час в РУ підстанції. В цьому випадку дозвіл на установку базового заземлення, підготовку робочого місця і допуск бригади до роботи видається одночасно. Виконання таких робіт може бути допущено тільки за рішенням головного інженера ЧнМЕМ з оформленням в оперативному журналі і наряді.

3.7.В окремих випадках (наприклад, при проходженні ділянки одиночного проходження ПЛ по території різних підприємств) на кожній ділянці робіт необхідно встановлювати окреме базове заземлення.

3.8.При роботах у зоні сильної дії наведеної напруги на ділянці сумісного проходження ПЛ дозволяється одночасне виконання робіт кількома бригадами так, щоб довжина ділянки робіт не перевищувала 2 км (див.також п.4.4.). При необхідності довжина ділянки може бути збільшена при умові розділення ПЛ на електрично не зв’язані ділянки. При виконанні таких робіт у зоні підвищеної небезпеки за умови електромагнітного впливу довжину ділянки робіт слід обмежувати двома суміжними опорами.

При роботах на ділянці одиночного проходження, а також на ПЛ, що знаходяться в зоні слабкої дії наведеної напруги, довжина ділянки спільного виконання робіт не обмежується.

3.9.Суміщення робіт на ділянках сумісного і одиночного проходження ПЛ, що знаходяться в зоні сильної дії наведеної напруги, дозволяється при умові розділення їх на електрично не зв’язані ділянки. Виняток складають окремі види невідкладних і аварійних робіт, необхідність і можливість безпечного виконання яких в кожному випадку визначає головний інженер ЧнМЕМ.

Суміщення робіт на лінійному обладнанні підстанцій, що обмежують ПЛ під наведеною напругою, дозволяється в усіх випадках.

3.10.Для захисту від напруги кроку в аварійному режимі при наближенні до заземлювача на відстань менше 3 м необхідно застосовувати діелектричні боти.

3.11.Роботи, пов’язані з дотиком до опущеного до землі проводу, слід виконувати із застосуванням електрозахисних засобів або з металевої площадки, з’єднаної з проводом для вирівнювання потенціалів. При цьому забороняється входити на площадку або сходити з неї, а також подавати металеві предмети, стоячи на землі, без застосування діелектричних ботів.

3.12.Перед розрізанням проводу його слід заземлити по обидві сторони від місця розрізу на контур заземлення опори або - при виконанні таких робіт у прольоті - на спільний заземлювач, на який необхідно заземлити також стальні канати, машини та механізми.

3.13.Після закінчення монтажних робіт підключення ПЛ, що знаходяться в зоні сильної дії наведеної напруги, слід виконувати по черзі з попереднім заземленням струмовідних частин на базовий заземлювач, що встановлюється на кінцевій опорі. До встановлення базового заземлення слід додержуватися підвищеної обережності, не допускаючи наближення до незаземлених струмовідних частин через високий рівень наведеного електростатичного потенціалу.

3.14.При роботах із застосуванням телескопічних вишок робочу площадку механізму необхідно з’єднувати проводом-перемичкою з гнучкого мідного проводу за допомогою спеціальної штанги, а сам механізм заземлити на спільний з проводом заземлювач. Перетин перемички і заземлюючого провідника повинен задовольняти вимогам термічної стійкості при однофазному к.з. і бути не менше 25 мм2.

Під час роботи необхідно постійно контролювати надійність і щільність контактів при установці перемичок і захисних заземлень. Механізми повинні мати інвентарні заземлення, на робочих площадках слід позначати місця для приєднання перемичок з ретельною очисткою їх від фарби, іржі та забруднень.

4. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ В АВАРІЙНИХ СИТУАЦІЯХ

4.1.При роботах в електроустановках під наведеною напругою необхідно забезпечити стійкий зв’язок бригади з диспетчером.

4.2.Для перевірки готовності персоналу до роботи в аварійних ситуаціях при допуску бригади необхідно відпрацювати їх дії при виникненні аварій та ситуацій, які можуть привести до аварій і нещасних випадків, а також засоби надання першої допомоги потерпілому.

4.3.При аварійних ситуаціях (відключення впливаючої ПЛ з неуспішним АПВ, виникнення режиму, який потребує зміни схеми мережі шляхом проведення переключень на впливаючих ПЛ тощо), роботи слід призупинити, а бригаду вивести із зони проведення робіт. Роботи в електроустановках під наведеною напругою під час виконання аварійних переключень на впливаючих ПЛ забороняються.

4.4.Перерва в роботі, що викликана аварійною ситуацією, повинна бути оформлена у наряді. Повторний допуск на підготовлене робоче місце виконується керівником робіт після одержання дозволу чергового диспетчера. Перед відновленням робіт необхідно переконатися у надійності встановлених заземлень, а також у наявності та цілісності плакатів і огороджень, після чого провести інструктаж і допуск бригади до роботи. При інструктажі слід пояснити причини, що викликали аварійну ситуацію, а також вказати додаткові заходи, які треба вжити для безпечного виконання робіт.

5. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПО ЗАКІНЧЕННІ РОБОТИ

5.1.Розбирати схему слід у зворотному порядку, дотримуючись такої послідовності операцій:

-демонтувати інвентарну перемичку, яка з’єднує робочу площадку телескопічної вишки з проводом;

-зняти з проводу переносне заземлення;

-провести демонтаж схеми та пристосувань;

-оформити закінчення робіт.

5.2.Демонтаж базового заземлення слід виконувати в останню чергу - після повного закінчення робіт і зняття всіх робочих заземлень. Роботи по демонтажу базового заземлення можуть виконуватись тільки після одержання дозволу диспетчера на виконання цих робіт з оформленням його в оперативному журналі та наряді.

Після демонтажу базового заземлення наближатись до незаземлених струмовідних частин на відстань менше ніж встановлено Правилами забороняється.

5.3.Знімання базового заземлення повинні виконувати два члени бригади з групою IV і III з електробезпеки під наглядом керівника робіт.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]