Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Рекомендації (К) 2007 ГСН txt.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
31.10.2018
Размер:
367.62 Кб
Скачать

7.2.3. Катетер у легеневій артерії

Катетер у легеневій артерії (КЛА) є флотуючим балонним катетером, за допомогою якого можна виміряти тиск у ВПВ, правому передсерді, ПШ, легеневій артерії, а також визначити серцевий викид. Сучасні катетери дозволяють визначати серцевий викид у напівбезперервний спосіб, оцінювати насичення киснем в змішаній венозній крові, кінцевий діастолічний тиск і фракцію викиду ПШ.

Хоча встановлення КЛА для діагностики ГСН зазвичай не потрібне, його можна використати для розмежування кардіогенних і некардіогенних причин у пацієнтів із супутньою патологією або захворюваннями легенів. КЛА також використовується для визначення ТЗЛА, серцевого викиду та інших гемодинамічних параметрів, як провідник для терапії при дифузних захворюваннях легенів і гемодинамічній нестабільності, незважаючи на лікування, що проводиться. ТЗЛА не відображає кінцево-діастолічний тиск у лівому шлуночку у пацієнтів з мітральним стенозом, аортальною регургітацією (АР), міжшлуночковим шунтом, високим тиском у дихальних шляхах або надлишковою жорсткістю ЛШ за його гіпертрофії, цукрового діабету, фіброзу ендокарда, введення інотропних засобів, ожиріння, ішемії. Значна трикуспідальна регургітація, що часто виявляється у пацієнтів з ГСН, може також впливати на визначення серцевого викиду методом термодилюції.

Використання КЛА рекомендується пацієнтам з гемодинамічною нестабільністю та незадовільною відповіддю на класичну терапію, а також у пацієнтів з комбінацією застою та гіпоперфузії. У цих випадках встановлення катетера необхідне для прийняття рішення щодо оптимальної інфузійної терапії та для контролю введення вазоактивних та інотропних засобів (табл. 2).

Таблиця 2. Загальні терапевтичні підходи під час використання інвазивного моніторингу при ГСН.

Гемодинамічні характеристики

Необхідний терапевтичний підхід

(залежно від значення гемодинамічних показників)

СI

Знижений

Знижений

Знижений

Знижений

Збережений

ТЗЛА

Низький

Високий або нормальний

Високий

Високий

Високий

САТ, мм рт. ст.

Вище 85

Нижче 85

Вище 85

Тип лікування

Об’ємна інфузія

Вазодилататори (нітрогліцерин), за необхідності – навантаження рідиною

Інотропні засоби (добутамін, допамін) і діуретики внутрішньовенно

Вазодилататори (нітрогліцерин), діуретики, інотропні засоби (добутамін левосимендан)

Діуретики внутрішньовенно. Якщо САТ низький – вазоконстрикторні інотропи