Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Завдання для студентів 4 курсу трудове право.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
186.88 Кб
Скачать

Змістовний модуль 3.

Тема. Трудове право зарубіжних країн.

  1. Законодавство про працю Російської Федерації та його співвідношення з законодавством про працю України.

  2. Міжнародні норми в регулюванні трудових правовідносин та їх застосування в Україні

Тематика рефератів:

  1. Конвенції та рекомендації Міжнародної Організації Праці в галузі праці та їх вплив на формування трудового законодавства України.

  2. Співвідношення трудового законодавства України з трудовим законодавством інших країн.

Література: 1, 2, 8, 9, 12, 13, 16,21,22.

Самостійні роботи. Курс 1у. Семестр у11.

Задача 1.У зв’язку з перепрофілюванням підприємства без погодження з профспілковим комітетом було звільнено 4 працівників. Серед звільнених були 3 жінки і один чоловік. Жінки були пенсійного віку, мали тривалий стаж роботи на виробництві і не мали ніяких порушень трудової дисципліни. Одна жінка не була забезпечена житлом і проживала в найманій квартирі. Друга жінка мала на утриманні онуку – інваліда. Чоловік був пенсійного віку, отримував пенсію за віком, мав нагороди-ордени та медалі як учасник ВВВ, стояв на черзі на отримання житла на даному підприємстві.

Всі працівники заявили, що вони не згодні з даним звільненням і звернулись до юридичної консультації з питаннями:

1.Чи правомірні дії адміністрації.

2.Який порядок звільнення за ст. 40 п. 1 КЗпП України

3.Чи мають вони право на компенсаційні виплати і хто їх виплачує.

4.Чи мають вони переважне право на залишенні на роботі.

Задача 2. Бухгалтера 2 категорії було звільнено з роботи за п.5 ст. 40 КЗпП України у зв’язку з невиходом на роботу більше 4-х місяців в зв’язку із захворюванням. Дана посада не була заміщена, а обов’язки тимчасово розподілили між іншими бухгалтерами.

Бухгалтер не погодилась з таким звільненням і звернулася до суду з позовом про поновлення на роботі, мотивуючи тим, що строк 4 місяці закінчився 12 лютого 2001 р., а вона вийшла на роботу 14 лютого 2001 р.

Надайте мотивоване рішення з даного спору.

Задача 3

Економісту планового відділу підприємства адміністрація запропонувала звільнитись з роботи за угодою сторін, за п.1 ст. 36 КЗпП України, оскільки остання погано виконувала покладені на неї трудовим договором обов’язки.

Але економіст відмовилась писати заяву на звільнення, оскільки вважала, що вона не має дисциплінарних стягнень, а мала тільки усні зауваження від адміністрації.

Надайте відповідь:

1.Який порядок звільнення з роботи за п. 1 ст. 36 КЗпП України.

2.Чи може адміністрація звільнити працівника без його згоди.

Задача 4.Робітниця підприємства 16 грудня 2001 р. звернулася до комісії з трудових спорів із заявою про неправомірну затримку адміністрацією оплати лікарняного листка. В КТС заява робітниці була розглянута 6 січня 2002 р. На засіданні КТС із 12 членів були присутні тільки 6. У цьому складі КТС прийняла рішення про задоволення заяви робітниці.

Задача 5.

Цехова КТС розглянула справу про виплату за надурочну роботу електрику і прийняла рішення стягнути на його користь 250,00 грн. Адміністрація відмовилась від виконання рішення КТС. Який порядок виконання рішення КТС. Які вимоги, передбачені законом, повинні зазначатись у рішення КТС. Посилаючись на закон дайте розгорнуту відповідь на запитання.

Задача 6.Бригадир слюсарів підприємства об’явив догану слюсарю за неодноразове спізнення на роботу. Слюсар звернувся до КТС зі скаргою за незаконне оголошення догани.

Надайте відповідь:

1.Хто має право накладати дисциплінарні стягнення.

2.За які порушення трудової дисципліни можуть накладатися стягнення

3.Порядок накладення стягнень.

Задача 7. Мостовий І.С., який працював на підприємстві два дні не з”являвся на роботі без поважних причин. Адміністрація підприємства вирішила звільнити його за ст. 147 КЗпП України. Оператор цього ж підприємства перебуваючи у відрядженні, прогуляв три дні і був звільнений за прогул без поважних причин через три місяці після того, як повернувся із відрядження. Обидва працівники звернулися до суду про поновлення на роботі. Суд у задоволені позову відмовив. Чи правомірне рішення суду.

Задача 8.

Робітник підприємства, працюючи водієм, виїжджаючи з території підприємства зробив наїзд на автомобіль, який стояв недалеко від підприємства. Своїми діями водій підприємства спричинив матеріальні збитки приватному автомобілю у сумі 2 тисячі гривень, які сплатив власник даного автомобілю за його ремонт. Власник автомобілю звернувся з позовом до суду про відшкодування збитків завданих йому працівником підприємства.

Надайте відповідь:

1.Яке рішення повинен винести суд.

2.Хто зобов’язаний відшкодувати збитки власнику автомобіля, працівник чи саме підприємство.

3.Якщо збитки відшкодовує підприємство, то чи може воно притягнути до матеріальної відповідальності свого працівника.

Задача 9.

Верстатник підприємства працюючи на деревообробному верстаті дістав травму правої руки. МСЕК встановила втрату працездатності у розмірі 25% на строк 1 рік та встановила третю групу інвалідності. Працівник звернувся із заявою до адміністрації підприємства про відшкодування шкоди. Адміністрація йому в задоволені вимоги відмовила, оскільки працівник порушив чинне законодавство України – знаходився на робочому місці в нетверезому стані, порушив норми з охорони праці.

Чи правомірні дії адміністрації.

Як правильно треба вирішити дане питання.

Задача 10.Сортувальницю заводу звільнено з роботи 20 травня 2001 р. за скороченням чисельності працівників. На її прохання наказ про звільнення було переслано поштою 28 травня 2001 р., а 30 травня 2001 р. вона звернулася з позовом до суду про поновлення на роботі. Суд виніс рішення про поновлення на роботі. Адміністрація відмовилась від поновлення сортувальниці на роботі, посилаючись на те, що судом порушені процесуальні та матеріальні норми права.

Дайте юридичну оцінку рішенню суду і вкажіть як вони виконуються згідно з законом.

Задача 11.Економіста планового відділу підприємства, який досяг пенсійного віку звільнили з роботи за п.1 ст. 40 КЗпП України. Йому при звільнені виплатили одноразову вихідну допомогу. Але працівник на наступний місяць після звільнення з’явився на підприємство з вимогою виплатити йому ще один розмір середнього місячного заробітку, оскільки він не влаштувався на іншу роботу. Адміністрація в даній виплаті йому відмовила і порекомендувала звернутися з даним питанням до міського центру зайнятості.

Дайте юридичну оцінку рішенню суду і вкажіть як вони виконуються згідно з законом.

Задача 12. З вини бухгалтера бази "Хозтовари" Захарченко був пропущений строк позовної давності щодо вимоги про стягнення Ш млн. крб. вартості недоброякісного товару. Адміністрація бази запропонувала Захарченко відшкодувати завдані збитки. Оскільки Захарченко відмовилась зробити це добровільно, був виданий наказ про утримання цієї суми з її зарплати. Захарченко оскаржила наказ про притягнення її до матеріальної відповідальності в комісію по трудових спорах. Вона вважала наказ незаконним, оскільки в даному випадку мали місце неодержані прибутки, а не заподіяння дійсної шкоди.

Дайте розгорнуті відповіді на питання:

1. Які існують загальні підстави і умови матеріальної відповідальності працівників за трудовим правом?

2.Види матеріальної відповідальності, їх загальна характеристика.

3. Чи є підстави для притягнення Захарченко до матеріальної відповідальності?

  1. До якого органу може звергтися Захарченко для оскарження наказу?

  2. До якого органу і в які строки має звернутися адміністрація з приводу відшкодування шкоди, заподіяної працівником?

Задача 13. Науковий співробітник Саленко при проведенні дорученого йому досліду помилково підключив прилад до мережі високої напруги, внаслідок чого він був повністю пошкоджений. Наказом по інституту Саленко оголосили догану і наклали на нього обов'язок відшкодувати заподіяну шкоду. Саленко подав заяву до народного суду без попереднього звернення до комісії по трудових спорах. У заяві він просив скасувати наказ з приводу матеріальної відповідальності тому, що він не мав наміру пошкодити прилад, а застосування двох видів покарань за один проступок протирічить закону.

Дайте розгорнуті відповіді на питання:

1. Особливості та підстави застосування повної матеріальної відповідальності.

2.Види повної матеріальної відповідальності за трудовим правом, їх нормативне регулювання.

З.Чи можливе застосування заходів матеріальної відповідальності за заподіяну шкоду разом з дисциплінарною, кримінальною, адміністративною?

  1. Який порядок відшкодування заподіяної шкоди при настанні повної матеріальної відповідальності?

  2. До якого органу необхідно звернутися Саленко зі скаргою, і яке рішення має бути винесено? Мотивуйте рішення відповідними нормативними актами.

Задача 14. Інженер будівельного управління Ткаченко 12 лютого 1995 року вчинив прогул, а 14 лютого відбув у службове відрядження на 28 днів. Коли Ткаченко 14 березня прибув з відрядження, він захворів і тільки 29 березня вийшов на роботу. ЗО березня заступник начальника будуправління попросив Ткаченко дати письмове пояснення з приводу його відсутності на роботі 12 лютого. У зв’язку з тим, що Ткаченко не навів переконливих доказів щодо причин прогулу, наказом від 5 квітня йому була оголошена догана, Ткаченко оскаржив цей наказ у комісію по трудових спорах, посилаючись на пропущення строку застосування до нього дисциплінарного стягнення.

Дайте розгорнуті відповіді на питання:

1. Поняття трудової дисципліни та засоби її забезпечення.

2. Який існує строк для застосування дисциплінарного стягнення?

  1. Чи охоплює цей строк час перебування у відрядженні чи відсутності на робочому місці в зв’язку з тимчасовою непрацездатністю?

  2. Мотивуйте рішення, яке повинна винести КТС.

  3. Строки, процедура виконання та оскарження рішень КТС.

Задача 15. Тимченко, слюсар заводу "Арсенал", запізнився на роботу на 1,5 години. Наказом йому була оголошена догана протягом одного місяця . Тимченко оскаржив наказ про притягнення його до дисциплінарно: відповідальності в районний суд. У заяві він, зокрема, вказав, що був порушений порядок застосування дисциплінарних стягнень, а саме: у нього не вимагали письмового пояснення за порушення трудової дисципліни.

Дайте розгорнуті відповіді на питання:

1. Які заходи дисциплінарних стягнень передбачені чинним трудовим законодавством?

2. Який діє порядок застосування та оскарження дисциплінарних стягнень?

  1. Які трудові спори підлягають безпосередньому розглядові у районних судах?

  2. Розв'яжіть ситуацію та мотивуйте своє рішення, посилаючись на відповідні нормативні акти.

Задача 16. За наказом директора середньої школи від 3 січня 1995 року вчитель Ткачук з 5 січня направлявся у відрядження строком на 4 доби. Ткачук звернулася до адміністрації в зв"язку з тим, що в цей період її чоловік працює в другу зміну і восьмирічний син залишається без догляду. Оскільки в задоволенні прохання було відмовлено, Ткачук звернулася за розв'язанням цього конфлікту до профспілкового комітету школи.

Дайте розгорнуті відповіді на питання:

1. Органи, що розглядають трудові спори, їх компетенція.

2. Якими пільгами користуються жінки у трудових правовідносинах?

  1. До якого органу має звернутися Ткачук для розв'язання конфлікту?

  2. Висвітліть порядок розгляду трудового спору Ткачук та процедуру оскарження рішення, якщо воно не задовольнить працівницю.