Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 19 грунти України та їх характеристика.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
203.78 Кб
Скачать

Тема 19. Ґрунти України та їх екологічна характеристика.

План

  1. Умови ґрунтоутворення на території України.

  2. Агроґрунтове районування України.

  3. Ґрунти Полісся.

  4. Ґрунти Лісостепу.

  5. Ґрунти Степу.

  6. Ґрунти сухих степів.

  7. Ґрунти Гірського Криму і Карпат.

1. Умови ґрунтоутворення на території України.

Географічне положення. Україна розташована на південному заході Східної Європи. Найбільша протяжність її території з заходу на схід становить 1316 км, а з півночі на південь – 893 км.

На заході Україна межує з Польщею, Словаччиною і Угорщиною, на півночі – з Білоруссю, на північному сході і сході – з Росією, на південному заході – з Румунією і Молдовою. На півдні рубежі країни виходять до Чорного і Азовського морів.

Загальна площа України становить 60355 тис. га, орні землі займають 34,4 млн га, сіножаті – 2,2, пасовища – 4,8 млн га. Значна площа сільськогосподарських угідь розміщена на меліорованих землях. Україна має 2,7 млн га осушених і 2,5 млн га зрошуваних земель. Ліси та чагарники поширені на площі 10,0 млн га.

Рівнинна частина України займає південно-західну частину Східно-Європейської рівнинної країни. В її межах з півночі на південь чітко виражена зміна ландшафтних зон: мішаних лісів (МЛ), Лісостепу (ЛС) і Степу (С). Степова зона поділена на дві підзони: Північно-степову і Південно-степову (сухостепову). На заході України знаходиться Карпатська гірська країна, на півдні – Гірський Крим.

Клімат. На основній території клімат помірно континентальний і лише на Південному березі Криму – субтропічний. Континентальність наростає з заходу на схід. Під впливом північно-західних атлантичних повітряних мас в західних регіонах формується помірно теплий вологий клімат. Сухі східноєвропейські повітряні маси зумовлюють континентальний клімат з нестійким зволоженням і частими посухами в східних і південно-східних районах. Основні показники кліматичних умов за зонами України наведено в табл. 19.1.

Характерною особливістю клімату Гірського Криму є посушливість і сильні вітри. На відкритих ділянках, зокрема на території передгірно-степової зони, навесні виникають пилові бурі.

Карпатська буроземно-лісова область має вертикальну термічну поясність, що зумовлює вертикальне розташування рослинних і ґрунтових зон. В Карпатах випадає до 1000 мм опадів на рік.

Рослинність. Ґрунти Полісся формуються під сосновими, грабовими, дубово-грабовими та іншими лісовими формаціями. Під покривом лісу добре розвинений підлісок з чагарникових порід і трав’яний покрив. В заплавах річок, западинах та інших пониженнях розвивається лучна і болотна рослинність.

Для Лісостепу характерне чергування лісових і степових масивів. Ліси ростуть на підвищених, добре дренованих ділянках.

Таблиця 19.1.

Кліматичні умови в різних зонах України

Кліматичні умови

Полісся

Лісостеп

Степ

1. Середня річна температура повітря, 0С

5,5-7,0

7,0-7,6

8-10

2. Тривалість безморозного періоду, днів

150-160

160-170

170-200

3. Тривалість вегетаційного періоду, днів

190-210

190-215

210-245

4. Сума активних температур > 100С

2200-2600

2400-2800

2800-3400

5. Кількість опадів, мм

550-650

400-550

300-450

6. Коефіцієнт зволоження

1,9-2,8

1,4-1,8

0,4-0,8

Тут переважають дубові, дубово-грабові і дубово-кленово-липові ліси. На понижених ділянках рельєфу формуються степові екосистеми: лучні степи і остепнені луки, у складі яких переважають дернинні злаки і багате різнотрав’я.

Рослинність Степу представлена різнотравно-типчаково-ковиловими і типчаково-ковиловими степами. На території Північного Степу зустрічаються байрачні дубові ліси та зарості степових чагарників: терну, степової вишні, мигдалю та ін. У зоні сухого степу ґрунти формуються під полиново-типчаково-ковиловими степами. В їх складі багато напівчагарників, ефемероїдів, ефемерів, лишайників і синьозелених водоростей.

Ґрунтоутворюючі породи. 74,8% території займають лесові породи: леси, лесоподібні породи і оглеєні леси. Характерними особливостями їх є висока пористість (45-50%) і карбонатність (10-15%).

На Поліссі ґрунти формуються на водно-льодовикових відкладах і морені. Водно-льодовикові відклади здебільшого складені з середньо- та крупнозернистого кварцевого піску, інколи вони мають суглинковий механічний склад. Моренні відклади переважно суглинкові з включенням гальки, валунів та інших грубих уламків.

У заплавах річок залягають алювіальні відклади, які займають близько 9% території. За віком виділяють сучасні і давні відклади. Перші утворюють заплавну, а другі надзаплавні тераси річок. Вони бувають різноманітного механічного складу, але характерними ознаками для всіх є чітко виражена шаруватість і диференційованість за розміром часток.

Значні площі країни займають делювіальні відклади, різноманітні глини та продукти вивітрювання місцевих порід.

Рельєф. 95% площі України займають рівнинні території, в тому числі низовини – 70, височини – 25% (Маринич О.М. та інші, 1982). Широкі простори займають Поліська, Придніпровська, Причорноморська низовини. Найбільшими височинами є Волинська, Подільська, Придніпровська, Приазовська та Донецька.