Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GAVRILYuK_Rob_progr.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
378.88 Кб
Скачать

1. Мета, завдання та результати вивчення дисципліни, її місце у навчальному процесі

Дисципліна «Правознавство» має велике теоретичне і практичне значення у підготовці фахівців економічних спеціальностей, оскільки роль цієї дисципліни полягає у підвищенні рівня правових знань студентів як поінформованих, активних і відповідальних громадян власної держави і майбутніх високоосвічених спеціалістів, в якій би галузі економіки вони не працювали, а також у вихованні високої правосвідомості та правової культури особистості, без чого розбудова правової держави і громадського суспільства, поступовий розвиток економічних відносин в державі є неможливим.

Для досягнення зазначеної мети студентам необхідно дати первинні знання про право, його основні інститути та роль правових норм у регулюванні найважливіших суспільних відносин, а також сформувати у студентів навички роботи з різними джерелами права і вміння застосовувати набуті знання на практиці.

Вивчення курсу «Правознавство» є передумовою формування такої поведінки студентів, що відповідає правовим приписам, а також виховує непримиренне ставлення до правопорушень з боку інших суб’єктів. Це підвищує актуальність викладання курсу «Правознавство» як нормативної дисципліни, дозволяє підвищити загальний рівень освіченості, формує юридичне мислення, сприяє розвиткові правової свідомості та культури.

Метою навчальної дисципліни «Правознавство» є засвоєння студентами основних теоретичних положень і понять національного права України, розуміння ними Конституції та чинного законодавства України, закономірностей побудови правової держави, формування в них високого рівня правової свідомості та правової культури, вміння тлумачити і правильно застосовувати нормативно-правові акти в практичній діяльності, грамотно оцінювати юридичні факти, вільно орієнтуватися в сучасному правовому полі.

Завданням навчальної дисципліни є надання студентам систематичних знань з юридичних наук, виховання в них поважного ставлення до Конституції, законів та підзаконних актів України. Засвоєння специфічної юридичної термінології, певного правового мінімуму знань з цивільного, сімейного, трудового, адміністративного, кримінального права України – неодмінна передумова майбутньої професійної діяльності фахівця в обставинах сучасного економічного життя. І тому вивчення цього інтегрованого курсу є обов’язковим елементом підготовки економіста-спеціаліста з вищою освітою.

У професійному плані вивчення курсу «Правознавство» поширює положення правового регулювання в сфері виробничих відносин. Майбутній фахівець повинен опанувати певний мінімум правових знань, що є передумовою успішної виробничої діяльності.

Студенту належить оволодіти відповідною сукупністю знань, вмінь, навичок.

У результаті вивчення курсу студент повинен знати:

  • поняття, сутність, походження, функції держави;

  • поняття, сутність та походження права;

  • елементи системи права і системи законодавства;

  • основні ознаки і види правовідносин;

  • поняття і види правової поведінки;

  • поняття та ознаки правопорушення і юридичної відповідальності;

  • основи цивільного законодавства;

  • основи сімейного законодавства;

  • основи трудового законодавства;

  • основи адміністративного законодавства;

  • основи кримінального законодавства.

Засвоєння даного курсу має забезпечити формування у майбутніх фахівців таких вмінь і навичок:

  • вирішувати завдання з основ цивільного, сімейного, трудового, адміністративного та кримінального законодавства;

  • застосовувати на практиці норми різних галузей права;

  • обґрунтовувати вибір правової норми, якої потребує певна ситуація;

  • здійснювати пошук потрібної правової норми в законодавстві України;

  • діяти в умовах недопущення правопорушень;

  • реалізовувати суб’єктивні права і юридичні обов’язки;

  • володіти навичками роботи з текстами нормативно-правових актів, зокрема, Цивільного кодексу України, Сімейного кодексу України, Кодексу Законів України про працю, Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального Кодексу України, з метою правильного аналізу правопорушень, а також реалізації своїх суб’єктивних прав та юридичних обов’язків.

Курс «Правознавство» органічно поєднаний з дисциплінами, які вивчають студенти економічних та інших спеціальностей, зокрема «Підприємницьке право»; «Господарське право»; «Комерційне право»; «Трудове право»; «Фінансове право»; «Права та свободи людини» та ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]