Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гот Електровимірювальні прилади УКР.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
2.91 Mб
Скачать

До завдання 2:

Гальванометром демонстраційним М-1032 (зі світловим покажчиком) (мал. 1-8) є магнітоелектричний прилад з рухомою частиною на розтяжках. Прилад призначений для вимірювання малих сил струмів і напруги в електричному колі постійного струму. Параметри приладу:

1. Ціна поділки по струму — 5*10-7 А/поділ.

2. Ціна поділки по напрузі — 4*10-5 В/поділ.

3. Внутрішній опір (Rг) — 30 Ом.

4. Зовнішній критичний опір (Rк) — 100 Ом.

Висока чутливість приладу досягається застосуванням світлового покажчика.

Вимірювальний механізм закріплений в спеціальному гнізді і закритий литою металевою кришкою. Освітлювач розміщений в корпусі напроти вимірювального механізму. Промінь світла, пройшовши від лампи освітлювача через засклений отвір і об'єктив, потрапляє на дзеркало рухомої частини. За допомогою подвоюючого дзеркала промінь від дзеркала рухомої частини відбивається двічі і, повторно пройшовши через об'єктив, потрапляє на зовнішнє дзеркало. Зовнішнє дзеркало проектує на шкалу нитку лампи освітлювача у вигляді вузької світлової смужки — світлового покажчика.

Хід світлового променя зображений на малюнку 1-8 пунктирними лініями. Зовнішнє дзеркало може повертатися навколо своєї осі. Це забезпечує регулювання положення світлового покажчика на шкалі у вертикальному напрямів.

Шкала кріпиться на кронштейні і може бути повернена до спостерігача будь-якою з двох її сторін. У верхній частині розміщений коректор, що дозволяє при круговому обертанні встановлювати світловий покажчик на нульову відмітку шкали.

Конструкція освітлювача забезпечує подовжнє, поперечне переміщення, а також обертання лампи для регулювання розмірів і яскравості світлового покажчика.

На горизонтальній поверхні корпусу розташований перемикач регулятора чутливості з позначенням «х1», х10», «х100» і «Арр». Регулятор чутливості складається з комбінації шунтуючих і додаткових опорів і перемикача. Установка перемикача в положення «х1» забезпечує роботу гальванометра при найвищій чутливості. При установці перемикача в положення «Арр» рамка рухомої частини гальванометра замикається накоротко (аретирується).

У освітлювачі використовується лампа СМ 13-10. Живлення лампи проводиться від мережі змінного струму напругою 127 і 220 В через вбудований трансформатор. Завод випускає прилад для живлення від мережі з напругою 220 В. При наявності мережі з напругою 127 В необхідно відгвинтити гвинти, що кріплять дно до корпусу, зняти дно і перепаяти дріт з контакту трансформатора, маркірованого цифрою 3, на контакт, маркірований цифрою 2.

При роботі з гальванометром операції виконують в наступній послідовності:

- на кронштейні встановлюють шкалу і включають вилку освітлювального шнура в мережу;

- встановлюють світловий штрих проти нульової відмітки, користуючись зовнішнім дзеркалом і коректором;

- підключають гальванометр до вимірювального (зовнішньою) електричного кола;

- встановлюють перемикач в положення «Х100»;

- якщо відхилення світлового штриха від нульової відмітки мало, то збільшують чутливість перемиканням в положення «Х10» або «X1».

При дуже малій силі струму, коли при найбільшій чутливості світловий штрих відхиляється менше одної поділки, ефект можна підсилити шляхом «розгойдування». Робиться це зміною вимірюваної сили струму в такт з коливаннями рухомої рамки гальванометра. Наприклад, при демонстрації фотоструму можна перекривати світловий потік в такт з коливаннями рамки.

Гальванометр не можна встановлювати в зоні дії сильних магнітних полів. Змінні магнітні поля ослаблюють, магніт вимірювального механізму, а постійні — впливають на результат вимірювань. Зміну лампи освітлювача здійснюють при знятій шторці 6.

Можливий варіант застосування гальванометра без шкали, коли світловий штрих проектують на білий екран або на матовий екран.