Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи підприємництва!.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
281.6 Кб
Скачать

Орієнтовна тематика курсових робіт

№ п\п

Завдання

Тематика курсової роботи

1

І. Природа бізнесу і його економічна основа.

ІІ. Що може дати вам планування?

Дайте визначення бізнесу і назвіть його ознаки. Потреба виникнення бізнесу. Стратегія і тактика бізнесу. Економічна свобода – основна умова розвитку бізнесу. Розкрийте зміст приватної власності як економічної основи бізнесу

Що дає підприємцю процедура розробки бізнес-плану? Дати оцінку Вашому бізнесу. Що таке бізнес-план? З чого починається його розробка? Визначте основні цілі бізнес плану. Місце бізнес-плану в бізнес проекті.

2

І. Підприємництво

в ринковій системі господарювання

ІІ. Якісне оформлення бізнес-плану

Дати загальну характеристику ринковій системі господарювання. Розкрийте зміст принципів організації ринкової системи які мають першочергове значення для успішної підприємницької діяльності. Історичний розвиток розуміння підприємництва. Типи ринкових економічних систем.

Які вимоги до належного оформлення бізнес-плану?

Яка інформація повинна знаходитися в робочому бізнес плані? Що потрібно включати в робочі матеріали підготовки бізнес-плану? Ким готується та використовується бізнес-план? Як часто та чому має обновлюватись бізнес план?

3

І. Сучасне розуміння підприємництва

ІІ. Вступ в бізнес-план

Законодавча база здійснення підприємницької діяльності. Функції та умови здійснення підприємництва. Особливості формування підприємницького сектору в перехідній економіці. Економіка, бізнес, менеджмент, маркетинг – основа вивчення організації та економіки підприємницької діяльності.

Місце бізнес-плану в життєвому циклі компанії. Типові помилки та недоліки при складанні бізнес-плану. На яких основних принципах розробляється стратегія бізнес-плану? Особливості методичних підходів до ведення бізнесу та його планування в різних країнах.

4

І. Формування підприємництва в процесі роздержавлення та приватизації власності.

ІІ. Основні компоненти бізнес-плану

Реформування власності – основа формування суб’єктів підприємницької діяльності. Зміст, структура і право власності. Демонополізація економіки та свобода підприємництва. Модель української приватизації. Управління процесом приватизації. Порядок проведення приватизації об’єктів різних груп.

Вимоги та загальний макет бізнес-плану. З чого починається типовий бізнес-план? Яка загальна ціль «резюме»? Як складається резюме бізнес-плану? Які основні позиції викладаються в даній частині бізнес-плану? Опишіть основні питання, які визначаються в кожній позиції.

5

І. Особливості міжнародного підприємництва

ІІ. Резюме бізнес плану

Розкрийте сучасні світові господарські зв’язки: Міжнародна торгівля та створення світових ринків товарів; світовий ринок капіталу; світовий ринок робочої сили. Міжнародні науково-технічні зв’язки. Концепція зовнішньоекономічної політики України. Основні форми спільного підприємництва. Промислово-фінансові групи. Офшорні компанії. Протекціоністські тарифи, квоти і вільна торгівля.

Опишіть ваш бізнес та ціль даного плану. Визначте ваші фінансові потреба та джерела з яких Ви плануєте отримати фінансування. Перерахуйте на що будуть витрачатись грошові засоби. Вкажіть розмір, порядок та строки інвестування та повернення. Надати відомості про компанію. Вирішити, яка організація бізнесу для Вас вигідніше. Проаналізувати переваги та недоліки кожного варіанту. Крім цього, визначте процедуру реєстрації та ліцензування підприємницької діяльності. Наведіть короткі відомості про управляючих та консультантів компанії.

6

І. Основні форми державного регулювання підприємництва

ІІ. Опис підприємства та галузі

Розкрити залежність підприємницької діяльності від панівної системи управління. Основні напрямки державного регулювання підприємництва. Антимонопольні заходи держави. Регулювання підприємництва в розвинутих ринкових системах і в перехідній економіці. Проблеми системної трансформації в Україні.

Розкрити основні положення цього розділу бізнес плану. Поточна тенденція і тенденція розвитку галузі. Що треба розкрити у загальній характеристиці підприємств? Навести приклади основної мети підприємства. Визначте основні тенденції які впливають на бізнес. Як законодавство впливає на види пропонованих послуг які обмежені пов’язаним з ними ризиком?

7

І. Загальна характеристика та формування підприємницької стратегії

ІІ. Розробити розділ бізнес-плану «опис продукту (послуги)»

Визначити, що прийнято розуміти під стратегією. Що відрізняє стратегію від інших планів та програм? Розкрити основні взаємопов’язані етапи формування підприємницької стратегії . За допомогою яких відповідних критеріїв та умов визначається дієздатність стратегії? Які існують стратегії залежно від життєвого циклу фірми?

Які основні показники включає цей розділ бізнес-плану? Що потрібно визначити в характеристиці продукції? За якими параметрами характеризуються споживчі якості продукції? Що потрібно передбачити при складанні бізнес плану?

8

І. Формування підприємницького капіталу

ІІ. Спланувати комплекс маркетингу в бізнес-плані в розділі «Маркетинг і збут продукції»

Що прийнято розуміти під «капіталом»? На які частини розділяю капітал будь якої виробничої структури? Загальний порядок формування початкового(стартового) капіталу. Особливості формування в перехідному періоді. Які джерела формування підприємницького капіталу?

Розробити три сценарію розвитку: оптимістичний, песимістичний та найбільш реальний. Підготувати аналіз обсягу продажу (послуг) який ви зможете забезпечити. Як встановлюється ціна на товар чи послугу? Яка мета розділу «Маркетинг та збут продукції»?

9

І. Інвестиційна політика фірми

ІІ. Скласти розділ бізнес плану «оцінка ринку збуту»

В яких формах здійснюється інвестування в об’єкти підприємницької діяльності? Які джерела формування інвестиційних ресурсів і методи фінансування інвестиційних програм?

Які вимоги до цього розділу бізнес – плану? Що включає в себе процес дослідження ринку збуту? Скласти типовий розділ бізнес-плану.

10

І. Організаційний менеджмент і планування підприємницької діяльності

ІІ. Скласти розділ бізнес плану «Конкуренція»

Як відбувається на підприємстві процес формування системи управління? Які існують типи організаційних структур управління на підприємстві? Що в себе включає процес планування підприємницької діяльності?

Визначити конкурентів в будь-якому виді послуг. Інформацію про компанії надають довідники, газети, журнали, споживачі. Спираючись на цю інформацію, визначте основні труднощі входження в потрібну сферу бізнесу.

11

І. Договірні взаємовідносини в підприємництві

ІІ. Вимоги до розділу бізнес плану «Стратегія маркетингу»

Що є основою договору та договірних взаємовідносин у бізнесі? Які види договорів існують в системі ринкового господарювання? Оферта, як особлива форма укладення договору. Розкрийте можливі умови договору(контракту) від яких залежить ефективність підприємницької діяльності.

На які запитання потрібно відповісти в цьому розділ? На який термін складається цей розділ? Як описати схему виробничих потоків на підприємстві?

12

І. партнерські зв’язки: сутність та організаційно-правова форма

ІІ. Вимоги до розділу бізнес-плану «Організаційний план»

Який схематичний план підприємницьких дій щодо реалізації проекту? Які конкретні угоди приймаються партнерами для досягнення підприємницької мети? Які основні напрямки співпраці партнерів? Які форми співробітництва у різних сферах?

Які основні питання розглянуті в цьому розділі? Скласти типовий приклад розділу бізнес-плану «Організаційний план»

13

І. Економічна свобода і підприємництво

ІІ. Фінансовий план як розділ бізнес-плану

Економічна свобод – умова розвитку бізнесу. Рушійні сили бізнесу. Підприємництво як елемент бізнесу та тип господарювання. Суб’єкти бізнесу. Підприємницький, споживчий, трудовий та державний бізнес.

Які документи розробляються в структурі фінансового плану? Завдання балансу грошових видатків. Які основні показники плану доходів та видатків? Точка «самоокупності». Джерела та використання коштів. Стратегічне фінансування.

14

І. Формування структур підприємницького бізнесу

ІІ. План управління

Принципи та умови формування підприємницького бізнесу. Обмеження в здійсненні бізнесу. Підприємство як організаційна структура бізнесу. Малий бізнес.

Організація та функції управління. Структура управління. Вибір управлінської стратегії. Методи управління.

15

І. Система фінансового обслуговування бізнесу

ІІ. Оцінка ризику

Фінанси, кредити, банки. Лізингові компанії. Факторингові компанії. Система страхування. Фондовий ринок.

Яким чином проводиться підрахунок ризику на великих та малих підприємствах: а) організаційні засоби профілактики ризику; б)програма страхування від ризику.

16

І. Система забезпечення функціонування бізнесу

ІІ. Сутність юридичного плану в структурі бізнес-плану.

Інформаційно-технологічні системи. Рекламні агентства та засоби масової інформації. Система навчання. Консалтингові та аудиторські компанії.

Практичне обслуговування господарської практики. Консультативні послуги. Захист прав власників, інтересів підприємств(фірм)

17

І.Особливості міжнародного підприємництва

ІІ. Виробничий план

Сучасні господарські зв’язки. Створення спільних підприємств. Вільні економічні зони.

Основні питання на які потрібно дати відповідь у даному розділі бізнес-плану. Яким чином здійснюється контроль за якістю? Дати основну структуру цього розділу.

18

І. Інноваційне підприємництво і венчурний бізнес

ІІ. Реалізація бізнес плану

Сутність та економічна роль інноваційного підприємництва. Організація інноваційного підприємництва. Венчурний бізнес.

Яким чином організовується реалізація бізнес-плану? Стадії реалізації бізнес плану. Планування бюджету реалізації.

19

І. Етика підприємництва та соціальна відповідальність

ІІ. Основні показники фінансово-економічної діяльності підприємницьких структур.

Складові підприємницької етики. Культура підприємництва та діловий етикет. Юридична та соціальна відповідальність у бізнесі.

Розкрийте основні коефіцієнти та показники фінансового становища та ефективності виробництва підприємства.

20

І. Система державної підтримки та сприяння розвитку підприємництва

ІІ. Особливості підприємця та його ділові якості

Сутність та методи державного регулювання розвитку підприємництва. Державна політика підтримки підприємництва.

Чому підприємець є ключовою фігурою ринкової економіки? Який зміст основних функцій підприємця? Які найважливіші характеристики притаманні сучасному підприємцю? Що таке правовий статус підприємця?

21

І.Конкурентноздатність підприємницьких операцій

ІІ. Специфіка підприємницької діяльності в умовах перехідної економіки.

Вибір в умовах невизначеності. Ризик – менеджмент. Механізм факторингу. Договір про факторинг. Ефект виробничого важеля. Запас фінансової міцності.

Інвестиції як економічне явище та їх класифікація. Порівняльний аналіз інвестицій та форми інвестиційної діяльності під кутом зору підприємницьких інтересів. Ефективність некомерційних інвестицій у ринковій економіці. Переваги та обмеження асоційованих інвестицій.

22

І. Лізинг як форма підтримки підприємництва

ІІ. Мотивація підприємництва

Економіко-правові особливості лізингу. Переваги лізингу. Механізм лізингової угоди. Основні положення лізингової контракту. Лізинговий кредит. Види лізингових операцій.

Розкрити особливості мотивації суб’єктів підприємницької діяльності в перехідній економіці. Нові форми організацій заробітної плати й доходу. Контрактна форма трудових відносин. Матеріальна зацікавленість і соціально-психологічний клімат в підприємницьких структурах.

23

І. Менеджмент у підприємництві: функції та механізм успіху

ІІ. Необхідність і напрямки аналізу підприємницької діяльності

Власність та управління. Горизонтальні концепції управління. Забезпечення ефективно діяльності фірми. Планова робота у підприємницькій діяльності. Формування виробничих програм. Оперативне управління підприємницькою діяльністю.

Аналіз підсумків діяльності, витрати виробництва, ефективності та конкурентноздатності. Методика проведення аналізу фінансової звітності підприємства за характеристикою ліквідності. Основні напрямки фінансового менеджменту фірми.