Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Спец. документозн 2 ДД.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
1.1 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Білоцерківський інститут економіки та управління

вищого навчального закладу

«Відкритий міжнародний університет розвитку людини «Україна»

Кафедра документознавства та інформаційної діяльності

Цвид-Гром О.П.

Методичні рекомендації до вивчення дисципліни

Спеціальне документознавство”

за модульно-рейтинговою системою навчання

(для студентів ІІ курсу денної форми навчання спеціальності «Документознавство та інформаційна діяльність»)

Біла Церква

2007

Загальні відомості про рейтингову систему оцінювання

Рейтингова система оцінювання успішності навчання та визначення рейтингу студентів (далі РСО) робить систему оцінювання з курсу „Спеціальне документознавство” більш гнучкою, об’єктивною і сприяє систематичній і активній самостійній роботі студентів протягом всього періоду вивчення курсу, забезпечує здорову конкуренцію між студентами у навчанні, сприяє виявленню і розвитку творчих здібностей студентів.

Рейтингова система має на меті оцінку систематичності та успішної роботи студентів з дисципліни. В основу РСО покладено системний контроль і накопичення рейтингових балів.

Принципи побудови РСО з дисципліни „Спеціальне документознавство” та її функціонування

На вивчення дисципліни „Спеціальне документознавство” навчальним планом виділено 108 години, що відповідає 3 кредитам європейської кредитно-трансової системи (ЕСТS). Ця дисципліна вивчається протягом одного семестру. Навчальним планом передбачено така форма підсумкового контролю: іспит – у першому семестрі ІI курсу. Вивчення дисципліни здійснюється кредитно-модульною системою організації навчального процесу (КМСОНП) із застосуванням рейтингової системи оцінки знань (РСО).

Положення про РСО з дисципліни обговорено і ухвалено на засіданні кафедри “Документознавства та інформаційної діяльності” Протокол № 1 від 25 серпня 2007р., та протягом періоду вивчення дисципліни залишається незмінним.

При розробці РСО забезпечено раціональний розподіл навчального матеріалу на модулі згідно “Положення про кредитно-модульну систему організації навчального процесу” та робочої програми з дисципліни.

Модуль – це логічно завершена частина теоретичного та практичного навчального матеріалу (розділ, окрема тема) з дисципліни, що передбачена навчальною програмою.

Рейтингова оцінка з дисципліни (РД) – це певна кількість балів, що отримує студент за певну навчальну діяльність (за наслідками модульного контролю, за виконання індивідуальних семестрових завдань, передбачених навчальним планом, бали за виконання та захист курсової роботи, а також за результатами поточного контролю на семінарських та практичних заняттях тощо). Результат контрольного заходу для студента, який не з’явився на модуль, оцінюється нульовим (або штрафним) балом.

Анотація дисципліни

Однією з найактуальніших проблем сучасного документознавства є визначення структури цієї науки та її місця серед інших наукових навчальних дисциплін.

Серед існуючих на сьогодні концепцій документознавства про його структуру (Н.Кушнаренко, С.Кулешова, М.Слободяника, Н.Зінов’євої, Г.Швецової-Водки) спеціальне документознавство вивчає певні види і типи документів. У межах спеціального документознавства виділяється: управлінське документознавство, електронне документознавство, картознавство, кінофотофонодокументознавство та інші спецвиди документів. Цей перелік можуть доповнити музичне документознавство, образотворче документознавство, інші дисципліни, присвячені конкретним видам або типам документів.

Запропонований курс “Сеціального документознавства” спрямований на підготовку фахівців спціальності документознавства та інформаційної діяльності у сфері управління.

Предметом курсу є сучасний стан та особливості створення і функціонування спеціальних видів документації.

Завдання, що ставляться для досягнення поставленої мети, полягають у:

– формуванні зань і умінь про документування на новітніх інформаційних технологіях (збір вихідних даних, їх накопичення, зберігання, обробка і передача за допомогою найновітніших технічних засобів);

– автоматизації контролю виконання управлінських рішень, заміні паперового документа машинним носієм інформації;

– наданні розгорнутих характеристик основних нормативних положень щодо створення документів, які повинен знати управлінський персонал для оперативної орієнтації при виборі управлінських рішень.

Студент повинен вміти:

  • працювати зі спеціальними документами

  • надавати інформацію про особливості спеціальних видів документів

– володіти системою автоматизації діловодства

Студент повинен знати:

  • предмет вивчення спеціального документознавства

  • систему документацій різних сфер та галузей діяльності

  • характеристики нотних, патентних, артефактних та інших видів документів

– нормативно-правове регулювання функціонування спеціальних видів документів

Під час підготовки курсу значна увага приділена самостійній роботі студентів, коли викладач є організатором і наставником виконання студентами проблемно-орієнтованих завдань.

Головними джерелами підготовки навчальної дисципліни є підручники з комп’ютерної технології обробки ділової інформації, наукові статті тощо.