Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Спец. документозн 2 ДД.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
1.1 Mб
Скачать

Література

  1. Кушнаренко Н.Н. Документоведение.– К., 2001. – С.262-279.

  2. Акилина М.И. Термины «публикация» и «неопубликованный документ» // Науч. и. техн. б-ки СССР. – 1989. – № 10.– С. 10-12.

  3. Баренбаум И.Е. Информационно-коммуникативные науки в свете эволюции средств информации и коммуникации // Книга: Исслед. и материалы. – 1990. – Сб. 61. – С. 31-47.

  4. Буданцев Ю.П. Очерки ноокоммуникологии: (Массовая коммуникация в ноосфере) / Междунар. независимый эколого-политолог. ун-т. – М.: Изд-во МНЭПУ, 1995. – 179с.

  5. Державний стандарт України. Видання. Основні види. Терміни та визначення: Проект / Кн. палата України. – К., 1994. – 44 с. – Машинопис.

  6. ДСТУ 3017–95. Видання. Основні види. Терміни та визначення. – Чинний від 1996-01-01. – К.: Держстандарт України, 1995. – 47 с.

  7. ДСТУ 3018—95. Видання. Поліграфічне виконання видань. Терміни та визначення. – Чинний від 1995-23-02.– К: Держстандарт України, 1995.– 24с.

  8. Кастрюлина Л.Н. Виды литературы // Редактирование отдельных видов литературы: Учеб. для студентов вузов, обучающихся по специальности «Журналистика» / Под ред. Н. М. Сикорского. – М., 1973. – С. 5-21.

  9. Кастрюлина Л.Н. Проблема типологии литературы и ее значение для теории и практики редактирования // Книга: Исслед. и материалы. –1973. Сб. 26.– С. 33-48.

  10. Краткий словарь видов и разновидностей документов / ВНИИДАД, ЦГАДА. – М., 1974. – 80 с.

  11. Кулешов С. Документознавство: історія. Теоретичні основи / УДНДІАСД, ДАКККІМ. – К, 2000. – 162 с.

  12. Михайлов О. Электронные документы в архивах: проблемы приема, обеспечение сохранности и использование: Аналит. обзор / РГАНТД. — М.: Диалог-МГУ, 1998. – 244 с.

  13. Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні: Закон України, 16 листоп. 1992 р. // Голос України. – 1992. – 8 груд.; Те ж // Відомості Верхов. Ради України. – 1993. – № 1. – С. 2-15.

  14. Про інформацію: Закон України, 2 жовт. 1992 р. // Голос України. – 1992. – 13 листоп. – С. 3-5,: Те ж // Відомості Верхов. Ради України. – 1992. – № 48. – С. 1447-1462.

  15. Соколов А.В. Информационный подход к документальной коммуникации: Учеб. пособие / ЛГИК.– Л, 1988. – 85 с.

  16. Типология изданий / НПО "Всесоюз. кн. палата". Науч-исслед. ин-т книги. – М.: Кн. палата, 1990. – 231 с.

  17. Черняк А.Я. О типологии произведений печати // Актуальные проблемы книговедения: Сб. науч. тр. / ГБЛ.– М., 1976. – С. 39—52.

  18. Чечнев Б.А. Информация как проблема знания: Препринт / АН УССР. Ин-т философии. – Киев, 1989.– 48 с.

  19. Швецова-Водка Г. Документ і книга в системі соціальних комунікацій. – Рівне, 2001. – 438с.

Модуль №1. Системи спеціальних видів документацій

Тема №3.Нотні та картографічні видання як види документів

Вивчаючи дану тему, студенти повинні з’ясувати такі питання:

  1. Загальна характеристика нотних видань.

  2. Особливості нотних видань, які виділяють за функціональним призначенням, читацькою адресою, характером виконання та запису музичного твору, за структурою та матеріальною конструкцією.

  3. Ноти та нотний запис як система графічних знаків.

  4. Основні етапи розвитку нотного запису.

  5. Характеристика картографічних видань. Класифікаційні ознаки картографічних видань.

  6. Картографічні знаки, їх різновиди. Специфіка карти як основного виду картографічного видання.

  7. Атлас як вид картографічного видання, його характеристика. Глобус.

Методичні поради

У першому питанні даємо загальну характеристику нотним виданням, вказуємо на їх специфічні особливості. Зосереджуємо увагу на інформації, що міститься у таких виданнях. Підкреслюємо, чим музика відрізняється від мовлення, як вона може диференціюватися.

Друге питання потребує системного підходу до аналізу класифікацій нотних видань та їх видових особливостей. Розглядаємо різновиди нотних видань за функціональним призначенням (наукові, навчальні, концертні) та читацькою адресою (для учнів музичних навчальних); за характером виконання. Зокрема, видання сценічних, інструментальних, вокально-хорових творів та змішані видання. Вказуємо функціональне призначення цих видань, а також жанрову специфіку музичних творів, які вони вміщують. У цьому питанні аналізуємо також різновиди нотних видань за характером викладу або запису. Потрібно усвідомити суть партитури, дирекціону, клавіру. З’ясовуємо різновиди нотних видань за структурою (моновидання, збірники, вибрані твори, зібрання творів) та матеріальною конструкцією (книжкові, комплексні (прості і складні) та факсимільні). Називаємо внутрішні та зовнішні конструктивні елементи нотних видань та реквізити.

Третєе питання передбачає розгляду умовних графічних знаків, що служать для запису музичних творів, а саме – нотів. З’ясовуємо сутність нотного письма (нотації), нотного стану, скрипкового ключа та інших знаків, що використовуються для запису музики.

У четвертому питанні роглядаємо виникнення та еволюцію нотного письма. Звертаємо увагу на особливості невменної нотації. Внесок Г.д’Ареццо у формування лінійної нотації. Суть мензуральної нотації, табулатури тощо. Простежуємо основні етапи розвитку нотного запису.

У п’ятому питанні з’ясовуємо загальні ознаки картографічних видань, їхню специфіку. Зосереджуємо увагу на характерні риси, а саме: певну математичну побудову, використання особливих знакових систем, відбір і узагальнення зображуваних явищ, незначні доповнення тексту або цифрова інформація, системне відображення дійсності, цілеспрямоване моделювання. З’ясовуємо, що таке картографічна генералізація.

Шосте питання передбачає розгляду знакової системи, що використовується для фіксування інформації у картографічних виданнях. Враховуємо те, що картографічні видання відносяться до ідеографічного виду документів. Перераховуємо, які бувають картографічні знаки за формою, що таке позамасштабні значки, площинні, лінійні, пояснювальні умовні та інші знаки. З’ясовуємо, що таке карта як видання. Тут необхідно назвати всі різновиди карт за такими ознаками: за змістом і широтою охоплення матеріалу, за охопленням території, за масштабом, за функціональним призначенням, за ступенем узагальнення, за методом підготовки, за оформленням. Звертаємо увагу на конструктивні елементи карт та з’ясовуємо їхній зміст.

У сьомому питанні розглядаємо атлас як вид картографічного видання. Зауважуємо, що класифікація атласів здійснюється за такими ж ознаками як і класифікація карт. Згідно цього перераховуємо різновиди атласів. З’ясовуємо сутність глобуса як об’ємного документа. Вказуємо на специфіку нанесення інформації на глобус.

Практичне завдання для самостійної роботи

1. Підберіть (у лабораторії кафедри, нотному відділі бібліотеки) комплект нотних видань.

2. Визначте їхні види і різновиди за загальними і специфічними ознаками класифікації.

3. Використовуючи фасетно-блочную схему класифікації документів, дайте коротку характеристику різним видам картографічних видань, відносячи їх до певних видових категорій документа.

4. Складіть фасетно-блочную схему класифікації карт за власними ознаками їхнього розподілу на види і різновиди.

3. На карті чи в атласі знайдіть об'єкти і явища, показані геометричними, буквеними і наочними картографічними знаками, а також немаштабними умовними знаками, способами якісного фону, лініями рухів, ізолініями, ареалами. Перенесіть ці знаки у зошит для самостійних робіт, вказавши їх значення.

Запитання для самоконтролю:

  1. Що таке нотне видання?

  2. Які особливості нотних видань за функціональною ознакою?

  3. Як впливає на видову характеристику нотних видань їхнє читацьке призначення?

  4. У чому особливості нотних видань, що виділяються за характером викладу чи запису музичного твору?

  5. Як за структурою розрізняються нотні видання?

  6. Що входить в основні конструктивні елементи і реквізити нотних видань?

  7. Що таке ноти, нотний запис?

  8. Які основні етапи розвитку нотного запису?

  1. Які основні властивості картографічних видань?

  2. За якими ознаками розрізняють картографічні видання?

  3. У чому специфіка карти як основного виду картографічного видання?

  4. Для яких цілей видають географічні карти, різні за масштабами і змістом?

  5. Які конструктивні елементи карти? Що розуміється під легендою карти?

  6. Що таке атлас як вид картографічного видання?

  7. Які особливості зображень земної поверхні на глобусі?