Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 3_СР.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
130.05 Кб
Скачать

2. Господарські агропромислові формування

Вони представлені агроторговими і агропромисловими підприємствами та агрофірмами.

Агроторгове підприємство являє собою господарсько-виробни­чу структуру, в якій інтегровано виробництво сільськогосподар­ської продукції та її реалізація в основному у свіжому вигляді (переважно плодоовочева продукція, картопля, виноград, цільне молоко). Формується воно на основі торговельної мережі (чи просто продажу продукції). Інколи таке підприємство здійснює первинну переробку (доробку) продукції, і, відповідно, має необхідну виробничу інфраструктуру (елементи оптової та роздрібної торгівлі, сховища, склади, холодильні камери). Умовою функціонування такого підприємства є наявність реального покупця і близькість розташування до ринків збуту продукції.

Агропромислове підприємство — це виробничий тип (вид), агропромислової інтеграції, який відзначається наявністю в струк­турі виробництва окремо взятого підприємства аграрної, переробної і торговельної ланки певного продуктового спрямування (за характером кінцевої продукції). Як правило, такі підприємства повинні мати добре розвинуту спеціалізовану галузь сільського господарства, сучас­ну промислову переробку сировини і власну оптову та роздрібну торгівлю. В окремих випадках агропромислове підприємство для завантаження переробної потужності вдається до заготівлі сировини на стороні (в інших аграрних підприємствах, в особистих господарствах населення). Зазвичай у таких підприємствах виробляється продукція, яка може зберігатись тривалий час і транс­портуватись на значні відстані (соки, вина, плодо-, овоче- і м'ясні консерви). Цей вид формування потребує досить потужної вироб­ничої інфраструктури — сучасних промислових сховищ, надій­ного і зручного тарного забезпечення, своєчасного транспортування сировини і готової продукції, пристосованого до специфіки галузі торговельного обладнання тощо. Як і для агроторгових під­приємств, тут особливої ваги набуває проблема формування вироб­ничої стратегії і визначення надійних ринків збуту продукції.

Агрофірма — порівняно новий вид агропромислового формування галузевого характеру. Спочатку агрофірми створювались на основі економічно міцного аграрного підприємства із залу­ченням інших господарств. Виробляли вони не лише продукцію для продажу (в свіжому чи переробленому вигляді), а й надавали різні виробничі послуги (забезпечували елітним насінням, транспортним обслуговуванням, науково-практичними консультаціями тощо). Обов'язковою організаційною ланкою агрофірм згодом стала ринкова інфраструктура, служба маркетингу.

В сучасних умовах — це багатопрофільне господарство, в якому розвиваються рослинницькі і тваринницькі галузі, а також власна переробка одержаної продукції та її реалізація через власну торговельну мережу. Всередині фірми створюються об'єднання товаровиробників, що формують загальну асоціацію. В основу об'єднань (у рослинництві, тваринництві, переробних підприємствах, обслуговуючих виробництвах) кладуться персоніфіковані паї. Відносини між ними будуються на товарно-грошових засадах (у деяких агрофірмах внутрішньогосподарські підрозділи мають право виходу на зовнішній ринок). У приватних (приватно-орендних) фірмах за користування паями власник виплачує дивіденди. Так, за земельний пай орендна плата здійснюється зерном іншою продукцією, а також грішми. За майновий пай власник одержує частину прибутку від спільної діяльності агрофірми.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]