Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
блок_11.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
114.18 Кб
Скачать

Подолання перешкод

Заняття з подолання перешкод спрямовані на формування і удосконалення навичок у подоланні перешкод, метанні гранат, виконанні спеціальних прийомів і дій, на виховання впевненості в своїх силах, сміливості й рішучості. Вони проводяться на спеціально обладнаних смугах перешкод і на місцевості, дообладнаній перешкодами та мішенями.

Зміст занять складається з: подолання горизонтальних і вертикальних перешкод індивідуально та в складі підрозділів; метанні гранат на точність (за умовами виконання контрольних вправ); спеціальних прийомів і дій на спорудах, макетах бойової техніки, з вантажем індивідуально і в складі підрозділів; контрольних вправ на смугах перешкод.

Підготовча частина занять проводиться зі зброєю і без зброї на доріжках чи місцевості, яка пролягає до смуги перешкод. Для проведення підготовчої частини зі зброєю в неї включаються стройові прийоми, ходьба і біг різними способами, перебіжки, переповзання, дії після раптових команд і сигналів (“ДО БОЮ”, “ПОВІТРЯ” тощо), біг на 150-200 м з супутнім подоланням нескладних перешкод.

Перед виконанням вправ (прийомів, дій) віддається попереднє розпорядження, в якому вказується вихідне положення, що зробити, порядок виконання, заключне положення та порядок повернення до строю. Наприклад: “Вихідне положення – біля рову, подолати лабіринт, перелізти через паркан і бігом по доріжці повернутися до строю, перша пара – ВПЕРЕД”. Для виконання вправ потоком подається команда: “Відділення, потоком, дистанція 10 кроків – ВПЕРЕД”.

До підготовчої частини занять без зброї включаються загальнорозвиваючі, стрибкові, бігові вправи, біг з прискоренням, біг до 600 м з супутнім подоланням нескладних перешкод.

До основної частини занять включаються вправи подолання ділянки смуги перешкод довжиною 40-60 м з виконанням вивчених прийомів і дій у різному темпі, а також метання гранат на точність. Вправи виконуються поточно, змагально-груповим методом чи у вигляді кругової естафети. Метання проводиться почергово, по горизонтальних, а потім і по вертикальних цілях. У кожне заняття включаються комплексні тренування у виконанні контрольної вправи чи більшої її частини у поєднанні з бігом до 600 м, та інші комплексні вправи. Тренування організовується потоком у парах, групах чи у складі підрозділу. Сержанти контролюють порядок подолання перешкод і метання гранат у ціль.

Рукопашний бій

Заняття з рукопашного бою спрямовані на формування навичок для знищення, виведення з ладу або полонення противника, самозахисту від його нападу, на виховання впевненості у власних силах. Залежно від бойових завдань, умов застосування, бойової активності противника, озброєння способи застосування прийомів можуть бути найрізноманітніші.

Навчальні заняття з рукопашного бою, зокрема, навчання прийомам зі зброєю, проводяться на спеціальному майданчику, який обладнаний стаціонарними та переносними муляжами та мішенями (плетінками), переносними перешкодами (стінками, парканами, малопомітними перешкодами тощо), траншеями, ходами сполучення, бліндажами, сходовими площадками, фасадами будинків з вікнами, а також на тактичних полях, у вартових містечках та смугах перешкод. Навчання прийомам без зброї – на рівному трав’яному майданчику, спеціально підготовленій ямі з піском та тирсою або у спортивному залі (на килимі з матів).

Зміст таких занять включає: підготовчі прийоми та прийоми самостраховки, прийоми бою зі зброєю, прийоми бою рукою і ногою, звільнення від захватів, обеззброєння противника, больові прийоми, кидки, спеціальні прийоми.

Під час навчання прийомам рукопашного бою застосовуються такі розпорядження і команди:

для підготовки до бою – “До бою-ГОТУЙСЯ: для нанесення уколу на місці – КОЛИ”;

для нанесення уколів у русі – “Нанести укол по мішені (муляжу) – ВПЕРЕД”;

для відбиття – “Вправо (вліво, вниз направо) – ВІДБИЙ”;

для нанесення ударів – “Кулаком (ребром долоні, ногою, ножем, прикладом, лопатою) – БИЙ”;

для виконання прийомів за розподілом вказуються вихідне положення і порядок виконання, наприклад, при навчанні задньої підніжки: “Перші номери з кроком лівої ноги в бік осадити противника: Роби-РАЗ, підбити правою ногою підколінний згин ноги противника і ривком руками вниз кинути його на землю: Роби-ДВА, позначити удар каблуком в підребер’я: Роби-ТРИ”;

для одночасного виконання больового прийому, обеззброєння чи кидка “Загин руки за спину – почи-НАЙ”, “Задню підніжку – почи-НАЙ”, “Обеззброєння – почи-НАЙ” тощо;

для виконання комбінацій з прийомів і дій даються вказівки, а потім виконавча команда “ВПЕРЕД”, наприклад: “Переповзти 5 метрів, повалити противника кидком із захватом ніг ззаду і провести душіння – ВПЕРЕД”.

Прискорене пересування та легка атлетика

Заняття з прискореного пересування та легкої атлетики спрямовані на розвиток витривалості та швидкості, удосконалення дій у складі підрозділів, виховання вольових якостей.

Основна частина занять з прискореного пересування та легкої атлетики проводиться в двох варіантах:

перший – розучування техніки бігу на середні і короткі дистанції і тренування в ньому;

другий – розучування техніки бігу по пересіченій місцевості, способів перенесення зброї, підгонки спорядження і тренування в марш-кидках.

Тренування в бігові на короткі дистанції проводиться на початку основної частини занять, у бігові на середні чи довгі дистанції – в кінці. При підготовці до марш-кидків на перших заняттях недостатньо підготовлені військовослужбовці виділяються в окрему групу, тренування в якій проводить призначений молодший командир.

Лижна підготовка

Заняття з лижної підготовки спрямовані на формування і удосконалення навичок у способах пересування з лижами і на лижах, розвиток витривалості, виховання вольових якостей, загартування організму.

У зміст занять включаються способи пересування на лижах, марші, стройові прийоми з лижами і на лижах, подолання перешкод.

Підготовча частина складається з: перевірки стану лижного інвентарю і форми одягу; виконання стройових прийомів з лижами і на лижах; пересування до місця проведення основної частини занять.

Перед початком руху керівник занять призначає та інструктує двох-трьох замикаючих (один з яких сержант з числа добре підготовлених військовослужбовців).

Навчання техніки пересування на лижах проводиться без зброї та спорядження. Тренування в пересуванні на лижах включається в кожне заняття і проводиться протягом 30-70 хв., спочатку без зброї і спорядження на слабопересіченій місцевості, а потім зі зброєю і спорядженням на місцевості з більш складним рельєфом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]