Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
водолазна.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
966.14 Кб
Скачать

Водолазна підготовка Загальні положення

водолазна справа – галузь наукової та практичної діяльності, пов’язаної із зануренням людини під воду у водолазному спорядженні, вивченням умов праці під водою, створенням водолазної техніки, розробкою питань організації та способів ведення водолазних робіт і заходів по забезпеченню їх безпеки.

Водолазний спуск – комплекс заходів та дій, що забезпечують занурення водолаза під воду (підвищення тиску газового середовища у барокамері з водолазами, які знаходяться в ній), перебування та роботу водолаза на заданій глибині (під заданим тиском газового середовища у барокамері), підйом на поверхню з дотриманням встановленого режиму декомпресії або без нього.

По глибині водолазні спуски поділяються:

на малі глибини

до 20 м;

на середні глибини

від 20 м до 60 м;

глибоководні

60 м і більше.

За призначенням водолазні спуски бувають: навчальні, тренувальні, робочі, експериментальні.

перебування водолазів та медичного персоналу у водолазних барокамерах під підвищеним тиском є різновидом водолазних спусків.

Водолазні роботи – підводні роботи, які виконуються із застосуван-ням водолазної праці, і поділяються на: інженерно-розвідувальні, інженерно-технічні, рятувально-евакуаційні, спеціальні.

Для правильної організації робіт під водою командир водолазного підрозділу повинен знати наступні дані про характер водної перешкоди:

ширину перешкоди на ділянці робіт;

максимальну глибину;

швидкість течії води;

характер ґрунту дна;

температуру води та повітря.

Знання глибини водної перешкоди необхідне для вибору типу водолазного спорядження. При глибинах до 20 м використовується автономне, кисневе легководолазне спорядження; при глибинах 20-60 м – автономні дихальні апарати на стиснутому повітрі та вентиляційне водолазне спорядження.

Водолазне спорядження та засоби забезпечення водолазних спусків (робіт)

Удосконалене водолазне спорядження УВС-50 (рис. 68) призначене для забезпечення дихання та захисту тіла водолаза від навколишнього середовища під час виконання водолазних робіт на глибині до 60 м.

Технічні характеристики увс-50

Маса спорядження, яке одягається на водолаза

– 80 кг

Робоча глибина спуску при подачі повітря:

від 3-х циліндрової помпи з ручним приводом

– 15 м

від 3-х циліндрової помпи з електроприводом

– 20 м

від пересувної рекомпресійної станції водолазної ПРС-В

– 40 м

від стаціонарного компресора

– 60 м

Газовий об’єм скафандра

– 40 л

Розхід повітря на вентиляцію

– 80-100 л/хв.

У комплект спорядження входять:

1 – шолом з манишкою

2 – водолазна сорочка

3 – передній та задній вантаж

4 – калоші водолазні

5 – кабель-сигнал (80 м)

6 – поясний ремінь

7 – ніж водолазний

Шланг водолазний (20 м –

спіральний, 60 м – безспіральний)

Білизна водолазна (светр, рейтузи, рукавиці, шкарпетки)

Документація (паспорт, інструкція, формуляр)

Сундук водолазний

– 1 к-т

– 3 шт.

– 1 к-т

– 2 пари

– 1 к-т

– 1 шт.

– 1 шт.

– 80 м

– 1 к-т

– 1 шт.

– 1 шт.

Робоча перевірка водолазного спорядження УВС-50 проводиться у такій послідовності:

1. Зовнішнім оглядом перевірити шолом з манишкою. Особливу увагу звернути на те, щоб не було люфту в передньому ілюмінаторі, стан гумової прокладки. Скло ілюмінаторів не повинно мати тріщин, шолом – вм’ятин. Повітряно-телефонний ввід повинен бути заклепаний, а в з’єднанні з котелком – припаяний. На манишці перевіряється стан шпильок з гайками та стан гумової прокладки. Для перевірки запобіжного клапану необхідно зняти повітрянапрвляючий щиток та відтягуванням тарілки клапану перевірити його справність. Справність головного травлячого клапану визначають 2-х – 3-х кратним натискуванням на ґудзик штоку. Він повинен повернутися у вихідне положення без заїдань та перекосів.

2. Зовнішнім оглядом перевірити водолазну сорочку. При виявленні потертих місць або заплат, що відстали, інших дефектів, сорочку замінюють.

3. Зовнішнім оглядом перевірити вантажі, калоші, сигнальний та спусковий кінці, водолазний ніж. Кільця вантажів повинні бути зваренні у стику, сигнальний та спусковий кінці повинні бути встановленого зразка, на них не повинно бути надривів, порізів.

4. Зовнішнім оглядом і в дії перевірити телефон, трап та пристрої підводного освітлення. При цьому перевіряється кріплення телефону та мікрофону в шоломі, кріплення кабелю до шолому, справність телефонного зв’язку. Водолазний ніж повинен бути гострим і легко вийматися з піхв.

5. Зовнішнім оглядом та перевіркою в дії перевірити засоби подачі повітря. Помпа перевіряється на герметичність та продуктивність. Водолазний шланг перевіряється, щоб не було порізів, продувають повітрям видаляючи пил та вологу, а також стежать за тим, щоб не було роздуття шлангу.

Спорядження водолазне універсальне СВУ-2 призначене для забезпечення дихання та захисту тіла водолаза від навколишнього середовища під час виконання водолазних робіт і плавання під водою на глибині до 40 м.