Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Формули до тем.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
562.18 Кб
Скачать
    1. Норми обслуговування

Норма обслуговування (Нобсл) подібна нормі виробітку, але виражена або в одиницях обладнання, або через число робітників, яких повинні обслуговувати допоміжні робітники. Розрахунок проводиться за формулою:

(19)

де Нч.о – норматив часу на обслуговування одної одиниці обладнання, люд.-год.; Нч.пер – норматив часу на перехід від верстату до верстату або між іншими об’єктами обслуговування.

Норма багатоверстатного обслуговування для верстатів-дублерів:

(20)

де tма і відповідно час машинно-автоматної роботи і час зайнятості робітника на одному верстаті; Кд − коефіцієнт відхилення у ритмі роботи, який призводить до збільшення часу зайнятості і часу на перехід від 0,85 до 0,95.

3.4. Норми чисельності

Норма чисельності (Нч) розраховується за формулами:

При обслуговуванні одним робітником декількох одиниць (об’єктів):

а) у зміну

(22)

b) за добу

(23)

c) планова (спискова)

(24)

де М – кількість одиниць обслуговуваного обладнання (об’єктів); Ксм – коефіцієнт змінності роботи обладнання (об’єктів) ; Фн і Фр − номінальний (режимний) і реальний (фактичний) фонд робочого часу на одного робітника у рік за планом.

При обслуговуванні однієї одиниці обладнання (об’єкту) кількома робітниками (у відповідності з нормативами чисельності):

a) у зміну

(25)

b) за добу

(26)

c) планова (спискова)

(27)

де Н – норматив чисельності робітників на одиницю обладнання або об’єкт обслуговування.

При виконанні певної функції (роботи) за її трудомісткістю:

a) у зміну

(28)

b) за добу

(29)

c) планова (спискова)

(30)

    1. Нормування праці службовців

Для нормування праці службовців застосовуються норми часу і виробітку, норми чисельності (спеціалістів, керівників). Для деяких категорій спеціалістів можуть застосовуватися норми управління (керованості) або норми навантаження. На основні норм часу і виробітку для технічних виконавців можуть встановлюватися нормовані завдання. Для більшості службовців визначаються норми чисельності за функціями управління у загальному вигляді як відношення трудомісткості функції до реального фонду робочого часу одного робітника. Норми чисельності можуть встановлюватися, виходячи із лінійної залежності за допомогою емпіричних коефіцієнтів:

(31)

де Чпвп − чисельність промислово-виробничого персоналу, чол.; Фа – вартість активної частини основних виробничих фондів, тис. грн.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]