Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка по АКЗ.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
2.88 Mб
Скачать

Оснащення робочого місця

Дослідження контактів електричних апаратів здійснюється на стенді, конструктивна схема якого приведена на рис. 3.1. Прилади для виміру електричних величин змонтовані на лабораторному стенді. Електронні прилади (вольтметри рV1 і рV2) встановлені на лабораторному столі.

Регулювання струму, що протікає через контакт-деталі здійснюється автотрансформатором. Нагрівання контактів контролюється за допомогою термопари, що вмонтована у контакт.

Опис лабораторного стенда для дослідження контактів електричних апаратів

Стенд для дослідження контактів (рис. 3.1) складається з лінійних з напайкою контактів закріплених на твердих ізоляційних підґрунтях. Контакт 6, що рухається, закріплений на ізоляційному підґрунті 4, яке переміщується на стійках 5 вертикально. Стійки 5 закріплені нерухомо на підставі 1. До підгрунтя 4 прикріплена П-подібна конструкція 8, що підвішена до динамометра 11. Динамометр 11 призначений для виміру сили контактного натискання Fк. Нерухомий контакт 7 закріплений на ізоляційній стійці 3, що жорстко з'єднана з підставою 1. Для виміру температури контактів, до нерухомого контакту 7 прикріплена термопара 9. До динамометра 11 прикріплений вороток 10, що о бертається у втулці 12. Втулка 12 закріплена жорстко на П-подібній стійці 2.

Вказівки щодо виконання лабораторної роботи

1. Записати паспортні дані тільки того обладнання, що бере участь в експерименті.

2. Зібрати принципову електричну схему для дослідження контактів, що приведена на рис. 3.2.

3. Дослідження R-U – характеристики контакту.

3.1.Автоматичним вимикачем QF1 подати напругу на автотрансформатор TV1.

3.2. Встановити вихідну напругу автотрансформатора TV1 рівну нулю, контролюючи її по вольтметру встановленому на ньому.

3.3. Замкнути контакти, що досліджуються та встановити по динамометру фіксовану силу контактного натискання Fк. Сила Fк задається викладачем.

3.4. Замкнути ключ S1.

3.5. Дискретно збільшуючи вихідну напругу автотрансформатора TV1 так, щоб струм у колі змінювався в межах від 0 до крапки перегину (U1 = const) дослідити гілку, що зростає, R-U – характеристики контакту. Зафіксувати крап-ку перегину характеристики.

3 .6. Дискретно зменшуючи вихідну напругу автотрансформатора до нуля, зняти гілку, що спадає, R-U – характеристики. Результати експерименту записати в таблицю 3.1. Загальний вид характеристики приведений на рис. 3.3.

3.7. Перехідний опір контакту визначається за формулою:

, (3.5)

де - падіння напруга на контактах, В;

- струм, що протікає через контакти, А.

Таблиця 3.1 - Результати дослідження R-U – характеристики контакту.

Експериментальні дані

Результати розрахунку

Fк

U1,мв

I1,A

Rк, мкОм