Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка по АКЗ.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
2.88 Mб
Скачать

Порядок виконання лабораторних робіт

Роботи в лабораторії виконуються бригадою студентів по 2-4 чоловік. Кожна бригада повинна виконати усі лабораторні роботи, що передбачені календарно-тематичним планом кафедри.

До кожної лабораторної роботи студент повинен готуватися завчасно по цим методичним вказівкам і літературі, яка зазначена в них.

До виконання робіт допускаються студенти, які мають оформлений звіт з попередньої роботи, які знають зміст та методику виконання наступної роботи.

При виконанні роботи студент повинен ознайомитись з обладнанням, апаратурою та вимірювальними приладами й приступити до збирання схеми. При цьому необхідно керуватися правилом, що силові кола й кола керування збираються окремо; з’єднують спочатку послідовні, а потім паралельні кола. Необхідно намагатися не закріпляти під одним затискачем більше двох кінців проводів. Їх потрібно розмістити рівномірно між іншими затискачами.

Приєднання електровимірювальних приладів до електричних апаратів, що досліджуються, здійснюється за допомогою спеціальних приєднувальних проводів.

Зібрану схему обов’язково повинен перевірити викладач або лаборант. Перед вмиканням під напругу необхідно переконатися, що перемикачі знаходяться у вихідному положенні.

Напругу на затискачі електричних апаратів, що досліджуються, потрібно подавати послідовним вмиканням апаратури керування зі сторони живлення, а знімати – у зворотному порядку.

Зміст звіту

Звіт про виконання лабораторної роботи складається кожним студентом індивідуально і захищається на наступному лабораторному занятті або на консультації. Його оформляють на аркушах паперу споживчого формату А4 (близьких до розмірів аркуша 210×297). Аркуші повинні бути зшитими. Перша сторінка є титульним листком і оформляється так, як подано на зразку (див. стор. 9). Зміст звіту по кожній лабораторній роботі вказується в методичних вказівках до неї.

Технічна характеристика технологічного обладнання, електрообладнання й приладів повинна бути короткою, але вичерпаною, мати паспортні дані. Якщо в роботі використовується більше двох, трьох одиниць обладнання чи приладів, їх характеристику зручно записати у вигляді таблиць. Таблиця електровимірювальних приладів повинна мати наступну форму:

Таблиця 1 - Електровимірювальні прилади

Найменування приладу

Тип

Система

Клас точності

Границя вимірювання

Ціна поділки

Заводський номер

Основними даними являються:

а) для апаратури керування: найменування, тип, номінальний струм, номінальна напруга, число вмикань за годину, наявність і тип захисту (для автоматів) та інші;

б) для апаратури захисту: найменування, тип, номінальний струм, номінальна напруга, струм уставки (для автоматів) та струм вставки (для запобіжників);

в) для резисторів: найменування, тип, опір, тривало-допустимий струм та інші.

Експериментальні та розрахункові величини подають у вигляді таблиць. Під таблицями приводяться розрахункові формули і один приклад розрахунку (частіше номінальної точки).

Графіки будують на аркушах в клітинку (краще на міліметровому папері), як правило в осях прямокутної системи координат. Мінімальний розмір графіка 110×150 мм. На кожній вісі повинна бути позначена величина, що відкладається, в прийнятому масштабі. При цьому масштаб вибирається таким чином, щоб криві розмістилися рівномірно по всьому полю графіка. На одному графіку може бути побудовано декілька різних функцій від одного і того ж аргументу. На полі графіка по експериментальним та розрахунковим даним наносять точки, по яким будують криву. Для кожної функції точки наносять своїми позначками: кільцями (Ο), хрестиками (×), трикутниками (∆). Побудова кривої по точкам не означає з’єднання точок між собою. Крива (чи пряма) проводиться в діапазоні точок. Графіки будують обов’язково за допомогою лінійки, циркуля та креслярського лекала.

Схеми в звіті креслять олівцем, тушшю або чорнилами, обов’язково з лінійкою і циркулем (лінії повинні бути прямими та взаємо-перпендикулярними). Мінімальна відстань між лініями, які зображують електричні провідники, складає 6 мм. Апарати та прилади зображують за допомогою умовних графічних позначок, встановленими діючими ГОСТами. Позиційне найменування електричного кола, машини та апаратів повинне виконуватися за допомогою умовних буквено-цифрових позначок, встановлених ГОСТ.

Звіт закінчується висновками по роботі, які повинні відображати поставлену мету, і короткий аналіз отриманих результатів.

ТАВРІЙСЬКА ДЕРЖАВНА АГРОТЕХНІЧНА АКАДЕМІЯ

Лабораторія електричних апаратів

керування і захисту

кафедри АЕП

З В І Т

з лабораторної роботи №

“Дослідження нагрівання та охолодження

котушок електричних апаратів”

Виконав:студент 33-Ен групи

Мелітополь, 2011 р.