Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора. История вс..docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
46.4 Кб
Скачать

§1Велика Французька революція к. XviiIст.

Причини та передумови:

1.Криза французького абсолютизму. А)Абсолютна монархія не контролювала витрати уряду. Б)Збереження станового поділу суспільства, дворянство та духовенство становило нижче 4%, а мали всі права, привілеї і дуже мало обов’язків. В)Генеральні штати не збирали 175р., 1789р. Були скликані для затвердження нових податків. Г)Фінанс. могутність мала буржуазія (3 стан) але вона немала доступу до влади.

Д) У королівської династії не було спадкоємців. 2. Економічні причини.

А)Зберігся середньовічний поділ на графства та герцогства із зберіганням митних кордонів; Різна у мірах ваги, довжини та монет. Б) розвиток мануфактур не підтримувався державою. І розвивався лише у великих містах:Париж, Леон, Бордон. 3.Зовнішня причина. А) Франція програвала на міжнародній арені Англії. | Франція-Абсолютна монархія; ознаки: 1)Ніким і нічим не обмежена влада монарха.2)Відмова монарха від скликання станово-представницьких установ. 3)Опора монарха на розгалужений бюрократичний апарат і армію. 4)Церква інтегрувалася до державної системи й підкорялася монархові. 5) Абсолютизм обґрунтовувала теорія божественної природи влади монрха. Генеральні штати-станово-представницький орган влади у Франції (1302-1789р), що складався з депутатів від духовенства, дворянства й 3-го стану. Скликався для збору податків. Передумовою до здійснення революції стало у Франції існування просвітителів.

Просвітництво – ідейна течія та суспільних рух д.п. XVII-XVIIIст . у країнах Європи й Америки, який формував ідеологію низки революцій, особливо у Франції. Діячі Просвітництва боролися:1)-за встановлення «царства розуму», заснованого на «природній рівності». 2)- за політичну свободу й громадянську рівність. 3)-за поширення знань у народі. Д.Дідро, Жан д’Аламбер-Видали «Енциклопедію, або Тлумачний словник наук, мистецтв в ремесел». Вольтер: засуджував абсолютизм, прихильник конституційної монархії, за свободи й рівності всіх людей у правах, проти привілеїв духовенства і дворянства, релігія – гарант ладу у суспільстві. Шарль Монтеск’є: 3 форми дер. правління: деспотія, монархія, республіка, за конституційну монархію англ. зразка з двопалатним парламентом і поділом влади на законодавчу, виконавчу й судову гілки. Надання гарантій приватної власності, особистої свободи, відокремлення церкви від держави. Жан Жак Руссо: виступав проти монархії, феодальних порядків, соціальної нерівності, станового егоїзму. Довів, що нищаться криються в приватній власності, за демократичну республіку, ідеал-суспільство самостійних селян, ремісників і торговців, беж розкоші багатіїв і бідування незаможних., свобода , рівність, права на життя й щастя. Історична заслуга просвітителів:1) віра у всесилля розуму й самовдосконалення. 2)Видання енциклопедії. 3) краща організація суспільства (конституційна монархія) 4)утвердження гуманізму. 5) захист й дотримання основних свобод людини 6) досягнення економічного й соціального добробуту.7)розвиток наук Причини та початок Французької революції. Революція-якісний стирбок, корінна зміна в розвитку яких-небудь явищ природи, суспільства або свідомості. Соціальна революція-переворот у житті суспільства, що спричиняє ліквідацію старого суспільного ладу й утвердження нового. Основні причини революції у Франції: 1) Феодально-абсолютистський лад і підтримуваний ним «старий порядок» гальмували соціальний, економічний і політичний розвиток країни. 2)Протиріччя між третім станом (абсолютною більшістю населення країни) і пануючим привілейованими станами-дворянством і духовенством.

3) Банкрутство держави, нездатність влади сплатити величезні внутрішні і зовнішні борги, різке зростання соціальної напруженості в суспільстві.

17 червня 1789р-проголошення національних зборів. 9 липня 1789р.-3 стан проголосив себе Установчими зборами, з метою установити нову владу на основі конституції. 14.07 1789р.-взяття Бастилії.4.08-прийнятта Установчими зборами декретів. 26.08-прийняття «Декларації про…» 3.09.1791-прийняття Конституції. 1.10-початок роботи Законодавчих зборів. Прийняття «Декларації прав людини і громадянина» 26 серпня 1789р.-Прийнято Установчими зборами. 1)Люди від народження вільні і рівні в правах. 2)Свобода слова, думки, вибору. 3) Верховенство закону, народовладдя. Декрети:1) декрети про громадянський устрій церкви. 2) декрет про скасування розподілу на стани, дворянські герби й титули (відміна феодального ладу) Прийняття Установчими зборами Конституції Франції. Затверджено з вересня 1791р.

Вступ «Декларація прав…», конституційна монархія як форма дер. правління. Розвиток революції в 1789-1791р.

Якобінський клуб «ліві»

«Товариство друзів конституції» Прихильники революційних перетворень від помірних (Мірабо, Сієйес) «Жирондисти»(Жак П’єр Бріссо, П’ер Верньо) до радикальних (Робесп’єр, Мартат) «Монтаньяри» (Максиміліан Робесп’єр, Жан Поль Марат.)

Клуб кордельєрів

«Товариство друзів прав людини і громадянина». Повалення монархії і встановлення республіки

Клуб фельянів «Праві»

Інтереси буржуазії. Конституційна монархія. Виступали за примирення з Бурбонами.

Закони Установчих зборів. 1)адм. сфера1789р. скасування провінцій і губернаторства, перерозподіл на 83 департаменти з самоврядуванням, на чолі директорії. Містам самоврядування, на чолі комуни. 2) політ сфера Виборчим правом володіли «активні» (З 25млн.-4,5). Король-голова виконавчої влади,але заборона на війну і мир,а закони приймали Установчі. 3)економ. сфера Уряд не втручається у виробничу діяльність, вільна торгівля, єдина система оподаткування, ліквідація внутр. митних зборів, ввізні мита збільшилися, церковні землі пущено в продаж для погашення боргу. 4) соц. сфера Заборона страйків і створення союзів найм. Роб.,декрет про громадянський устрій церкви(скасовувалась десятина), скасовувався поділ на стани, громадська реєстрація актів народження й громадянський шлюб.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]