Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тетрадь ЛР по ИКТ ТКД.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
510.98 Кб
Скачать

Лабораторна робота № 13

Тема заняття

Створення звітів. Друк звітів.

Мета заняття

Навчитись створювати звіти для друку.

Матеріально-технічне обладнання та посібники для роботи

Комп’ютер IBM PC, OC Windows, Microsoft Access.

Л1 стр. 471-478

Л3 стр. 102-103

Глушаков С.В., Сурядный А.С. Microsoft Office 2000: Учебный курс – Харьков: Фолио, 2001.

Правила безпеки

Дивись техніка безпеки в комп’ютерному класі (додаток 1)

Зміст та послідовність виконання роботи

1. Вхідний контроль

Завантажте програму Assist2, що знаходиться на диску D: в папці Test.

Виконайте тест з ім’ям ім’ям Subd4ввівши власне прізвище та ім’я в головному вікні програми. Покажіть результати викладачу

2 Методичні вказівки до виконання роботи:

1. Звіт є кінцевим результатом виконання багатьох процедур із базою даних і забезпечує видачу даних у будь-якому форматі з різними рівнями деталізації. В нього можуть бути включені лінії рамки, рисунки, графіки та ін.

У процесі конструювання звіту визначаються склад і зміст його розділів, оформляються заголовки, підписи реквізитів і розміщення реквізитів, що визначаються. В разі необхідності мати висновок у звіті відомостей з кількох таблиць в основу його конструювання може бути покладений багатотабличний запит.

Для створення звіту необхідно у вікні бази даних вибрати вкладку «Отчеты» і клацнути лівою клавішею миші на кнопці «Создать», внаслідок чого на екрані з'явиться діалогове вікно «Новый отчет».

За допомогою цього вікна можна вибрати один із режимів конструювання звіту: «Конструктор», «Мастер отчетов», «Автоотчет», «Мастер диаграмм».

  • Робота з майстром звітів схожа на роботу з майстра будь-якого основного об’єкту бази даних(запиту, форми

Є такі засоби створення звітів: 1) конструктор; 2) майстер звітів; 3) автозвіти. Оптимальним є комбінований спосіб: звіт створюють за допомогою майстра звіту, а пізніше оформлюють вручну за допомогою конструктора.

За допомогою елементів керування (вони викликаються за допомогою Вид Панели инструментов Элементы управления) у звіт можна додавати рисунки, діаграми та будь-які інші об’єкти. Дані редагувати у звіті не можна!

  1. Завантажити Microsoft Access. ________________________________________

  2. Відкрити базу Students.mdb із робочої папки. ___________________________

  3. Перейти на вкладку Отчеты. __________________________________________

  4. Створити Звіт1 в режимі Майстра по таблицях: Студенти(поля: №п/п, Прізвище, Ім’я, По-батькові), Успішність(поля: КодПредмета, Оцінка, ДатаЗдачі). Параметри: Вид представления данных: по Студенти, Добавить уровни группировки: нет, Сортировка: ДатаЗдачі, Итоги: Оцінка - Avg, Макет: будь-який, Ориентация: альбомная, Стиль: будь-який. Назва звіту: Оцінки по результатах сесії.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

  1. Переглянути створений звіт. _________________________________________

  2. Відкрити звіт Оцінки по результатах сесії в режимі Конструктора і відредагувати макет шляхом внесення в нього наступних змін у властивості об’єктів: Заголовок отчета(Подпись: Оцінки групи … за … семестр), Примечание группы КодСтудента("=Итоги для…"- Вывод на экран: Нет, Avg-Подпись:Середній бал). Зберегти зміни і переглянути звіт.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

  1. Створити звіт з ім'ям Іспит за допомогою майстра на базі запиту Відомість. Параметри: Вид представления данных: по Успішність, Добавить уровни группировки: нет, Сортировка: Прізвище, Макет: табличний, Ориентация: книжна, Стиль: будь-який.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

  1. Відкрийте створений звіт в режимі Конструктора і відредагувати макет шляхом внесення в нього наступних змін у властивості об’єктів: Заголовок отчета: Відомість екзамену з дисципліни … групи … від (дата здачі), шрифт Times New Roman, 15, колір чорний, по центру. До даних таблиці (верхній колонтитул та область даних) додати стовпець Підпис викладача. Зберегти зміни і переглянути звіт. Зафарбувати весь звіт блідо-блакитним кольором.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

  1. Для подальшого доопрацювання звітів засобами текстового редактору передати звіт Оцінки по результатах сесії та Іспит в MS Word через меню СервисСвязи с Office. Переглянути результат.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________

  1. Показати результати викладачу. Вийти на Робочий стіл.

__________________________________________________________________

Висновок: ________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Дата________________Оцінка________________Підпис_________________

І н с т р у к ц і й н а к а р т а