Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_Proektirovanie_korporativnyh_setey_2....doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
742.91 Кб
Скачать

Настроювання клієнтів wins

Після того як сервери WINS налаштовані, ви повинні настроїти клієнтів на їхнє використання. Це може бути виконане як безпосередньо на клієнтському комп'ютері, так і централізовано — на сервері DHCP.

На клієнті, що працює під керуванням Windows 95 чи Windows NT, клацніть правою кнопкою миші значок Network Neighbourhood. У вікні діалогу Network відкрийте вкладку Protocols і двічі клацніть на протоколі TCP/IP. Відкриється вікно діалогу TCP/IP Properties. Відкрийте вкладку WINS Address. У поле Primary WINS Server уведіть IP-адресу сервера WINS. Якщо доступні два сервери, додайте запис у поле Secondary WINS Server.

Якщо в мережі використовується DHCP, відкрийте DHCP Manager і введіть інформацію про сервер WINS як інформацію за замовчуванням, глобальної інформації чи інформації для контексту .

WINS може бути налаштований у кожній з цих областей у залежності від того, як улаштована мережа. Необов'язкова інформація — 044 NBNS і 046 Node type. Після того як DHCP буде налаштований на використання WINS, клієнти DHCP стануть клієнтами WINS після завершення роботи і наступного одержання нової IP-адреси.

Прокси-агенти WINS

Windows NT-комп'ютер може бути налаштований як прокси-агент WINS, що дозволяє йому переправляти широкомовні запити на визначення імені не-WINS клієнтів серверу WINS. У дійсності прокси-агент WINS — це спосіб використання сервера WINS не-WINS клієнтами. Процес визначення імені відбувається в такий спосіб:

1. Не-WINS клієнт відправляє широкомовний запит на визначення імені в локальний сегмент мережі.

2. Прокси-агент WINS одержує цей широкомовний запит.

3. Прокси-агент WINS переправляє запит на визначення імені серверу WINS.

4. Сервер WINS відповідає на запит прокси-агента WINS.

5. Прокси-агент WINS переправляє відповідь сервера WINS не-WINS клієнту.

Прокси-агенти WINS потрібні тільки в тих підмережах, у яких немає сервера WINS. Якщо не-WINS клієнт відправляє широкомовний запит на визначення імені в сегмент, у якому є сервер WINS, то сервер WINS відповідає на цей запит. Якщо ваші маршрутизатори ретранслюють широкомовні повідомлення (на UDP-портах 137 і 138), то прокси-агент WINS також не потрібний. Однак настроювання маршрутизаторів на ретрансляцію широкомовних повідомлень не рекомендуються, оскільки це приводить до збільшення мережного широкомовного трафіка.

Любий комп'ютер, що працює під керуванням Microsoft Windows NT 4, може бути налаштований як прокси-агент WINS. Для цього відкрийте розділ реєстру:

HKEY_LocaLMachine\System\CurrentControlSet\Services\ NetBT\Parameters

Потім установіть значення параметра Enableproxy у 1. Після цього закрийте редактор реєстру і перезавантажте комп'ютер, щоб дозволити службу WINS-прокси.

Порядок виконання роботи

  1. Установити і настроїти сервер WINS.

  2. Настроїти клієнт WINS.

  3. Підготувати звіт про лабораторну роботу(мета, зміст, висновки).

Контрольні запитання

  1. Що є перевагою використання WINS?

  2. Яка утиліта використовується для створення резервної копії бази даних WINS?

  3. Ви керуєте мережею, що містить 1500 Microsoft-клієнтів, налаштованих на використання DHCP. Вам потрібно реалізувати у вашій мережі WINS для визначення імен NetBIOS. Який найпростіший спосіб настроювання клієнтів на використання WINS?

  4. Вам потрібно настроїти визначення імен за допомогою WINS для всіх комп'ютерів вашої мережі. У вашій мережі вже маються два сервери WINS, що знаходяться в одній підмережі. Ваші маршрутизатори не налаштовані на ретрансляцію широкомовних запитів на визначення імен NetBIOS. Ваша мережа складається із шести підмереж, у яких є як WINS-клієнти, так і не-WINS клієнти. Скільки WINS-прокси серверів ви повинні установити і де?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]