Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_roman.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
552.96 Кб
Скачать

Міністерство вищої освіти і науки України

Черкаський державний технологічний університет

Кафедра управління проектами та інформатики

Харічкін О.Г

Методичні вказівки

з виконання розрахунково - аналітичної роботи з дисципліни

''Оцінка бізнесу та управління проектами розвитку виробництва"

для забезпечення самостійної роботи студентів спеціальності

7.000003 - "Управління проектами"

Затверджено на

засіданні кафедри

управління проектами та

інформатики,

Протокол № 16 від 21.05.03 р.

та Методичною радою ЧДТУ,

протокол №____від ____2003 р.

Черкаси 2003

1.Постановка завдання та мета роботи.

Світовий досвід управління господарськими та суспільними процесами свідчить, що обов’язковою передумовою успішної реалізації будь-якого проекту є його якісна передпроектна проробка. В термінах проектного менеджменту коло задач подібної проробки ідеї проекту має назву “передінвестиційної фази життєвого циклу проекту”. Метою цієї фази є отримання обґрунтувань можливості та доцільності реалізації ідеї проекту, на підставі яких приймається доленосне управлінське рішення – варто здійснювати ідеї , чи ні.

Передінвестиційна фаза передбачає вирішення широкого кола задач, що потребують координації зусиль навколо ідей проекту спеціалістів різного профілю діяльності. Зокрема, стандарти проектного менеджменту відокремлюють в складі передінвестиційної фази такі основні задачі(етапи):

  • розробка концепції проекту ;

  • аналіз інвестиційних можливостей проекту;

  • техніко-економічне обґрунтування проекту;

  • прийняття рішень відносно інвестиційного забезпечення проекту.

Вже сам перелік цих задач об’єктивно свідчить про ступінь важливості передінвестиційної фази для ефективної реалізації ідей проекту та важливість професійних знань і навичок за означеним напрямком в діяльності фахівця за спеціальністю “Управління проектами”.

Невід'ємним елементом передінвестиційної фази , з точки зору класичних засад проектного менеджменту ,є багатоваріантна проробка як ідеї проекту в цілому , так і окремих її аспектів , з метою пошуку найбільш раціональних варіантів проектних та управлінських рішень. Лише такий методологічний підхід є гарантом появи ефективних проектів.

Важливість передінвестиційної фази для забезпечення успішної реалізації проектів та значимість знань та навичок професійної діяльності для вирішення її задач обумовили ідею та постановку завдань комплексної розрахунково-аналітичної роботи , тема якої сформована як “ Фінансово - економічне обґрунтування і оцінка ефективності проекту виробництва”. Робота є практичним напрямком виконання курсової роботи з дисципліни “Оцінка бізнесу та управління проектами розвитку виробництва”, передбаченої навчальним планом підготовки фахівців за спеціальністю 7.000003 ”Управління проектами”

Предметом роботи є методологічні задачі вирішення задач передінвестиційної фази проектів.

Об’єктом роботи є типова проектна ситуація, яка характерна для великого різноманіття проектів розвитку виробництва в різни галузях діяльності.

Мета виконання роботи – на прикладі типової конкретної ситуації, пов’язаної з розробкою конкретного проекту розвитку виробництва, оволодіння навичками вирішення комплекту задач передінвестиційної фази проектів, оволодіння методологією багатоваріантного обґрунтування проектних рішень.

2. Опис проектної ситуації

Має місце підприємницька ідея – організувати в межах діяльності підприємства виробництво нового виду виробів, які за даними маркетингових досліджень мають довготривалу сприятливу ринкову кон'юнктуру і попит. Виробництво нового виробу передбачається створити на базі філії підприємства, що розташована у невеликому місті. Зараз філія являє собою комплекс морально та фізично зношених будівель та обладнання, які мають низьку цінність, але територія філії вигідно розташована відносно енергетичних та транспортних комунікацій. Ліквідація зношеного виробничого комплексу дозволяє отримати зручну виробничу площадку для будівництва нового сучасного виробничого комплексу.

В основі проекту покладена ідея придбання готового комплекту конструкторсько-технологічної документації на виріб у її розробника (на що є відповідна попередня згода), ліквідація зношеного виробничого комплексу, розробка технологічного проекту виробничого комплексу для виготовлення нових виробів, що дозволяє замовити відповідний будівельний проект і здійснити будівництво необхідного комплексу будівель і споруд.

Об’єктивно реалізація будь-якої підприємницької ідеї завжди передбачає наявність проекту другого типу, що обов’язково охоплює як інвестиційну, так і операційну фази проекту, бо тільки співставлення показників цих фаз дозволяє зробити висновки, щодо очікуваної ефективності підприємницької ідеї в цілому. Тому реалізація проектів першого типу є лише варіантом другого типу, коли поняття “проект” та його цілі розглядаються більш вузько – з позицій безпосереднього виконання задачі інвестиційної частини підприємницького проекту.

Реалізація проектів як першого, так і другого типів передбачає виявлення та ретельний аналіз всього кола задач інвестиційної фази проекту, логіки їх виконання і обґрунтування потреби в ресурсах для їх виконання. Кінцевим результатом прогнозування інвестиційної фази проекту є отримання двох планових фінансових документів:

  1. кошторису витрат на реалізацію інвестиційної фази проекту, котрий визначає загальну потребу у фінансових ресурсах;

  2. графік фінансування, котрий визначає очікувані потреби у грошових ресурсах за періодами реалізації проекту.

Ці два документи об’єктивно є ключовими для управління процесами реалізації будь-якого проекту. Розуміння сутності та навички процесу їх розробки є обов’язковою умовою підготовки спеціаліста з управління проектами.

Вільного капіталу на реалізацію проекту у підприємства немає, тому його фінансування передбачається забезпечити за рахунок залучення кредитного капіталу. Має місце попередня згода на надання кредиту від комерційного банку, що обслуговує підприємство. Проектом передбачається довготривалий рівномірний щорічний випуск продукції.

Отримана інформація в процесі перед проектних досліджень та проробки ідей проекту дозволяє приступити до вирішення питань фінансового та економічного обґрунтування проекту та прогнозної оцінки його ефективності.

  1. Варіанти початкових даних

Сіткова модель процесів реалізації інвестиційної фази проекту наведена на рис. 1. Індивідуальні варіанти прогнозу витрат на реалізацію окремих її процесів наведені в табл. 1, прогноз показників операційної діяльності – в табл. 2, прогноз динаміки показників операційної діяльності – в табл. 3.

Рис. 1. Сіткова модель процесів реалізації інвестиційної фази проекту

Таблиця 1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]