Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки-Волик[2].doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
154.11 Кб
Скачать

Тема 11 Соціологія молоді

Соціологія молоді – це галузь соціології, яка досліджує соціально-демографічну спільність суспільства, що перебуває в процесі переходу від дитинства до дорослого життя і переживає стан сімейної і позасімейної соціалізації, інтерналізації норм і цінностей, творення соціальних і професійних очікувань, ролей і статусу.

Об’єктом соціології молоді є молодь, тобто велика соціально-демографічна група, яку виділяють на підставі сукупності вікових характеристик, особливостей соціального стану, соціально-психологічних особливостей.

Віковими параметрами молодого віку з 60-70-х років ХХ ст. прийнято вважати межі від 14 до 35 років. Питома вага молоді щодо всього населення в розвинутих країнах постійно знижується.

План лекції

1. Предмет та об’єкт вивчення соціології молоді.

2. Специфіка молоді як суб’єкта соціальних процесів.

3. Проблеми молоді та засоби їх вирішення.

План семінару

1. Суть соціології молоді:

а) предмет соціології молоді;

б) функції соціології молоді.

2. Молодь як суб’єкт суспільного життя.

3. Специфіка свідомості і поведінки молоді.

4. Неформальні об’єднання молоді.

Завдання для самостійного опрацювання

  • Виникнення соціології молоді.

  • Актуальні проблеми молоді та засоби їх вирішення.

  • Формальні на неформальні об’єднання молоді.

Література

Сірий Є. В. Соціологія: загальна теорія, історія розвитку, спеціальні та галузеві теорії / Навч. посібник. – Атіка, 2004. – Частина 3, тема 9.

Соціологія. Підручник / За заг. ред. проф. Андрущенка В. П., проф. Горлача М. І. – Харків – К., 1998. – С. 294–309.

Соціологія: Підручник / За редакцією В. М. Пічі. 2-ге видання. – Львів: Магнолія Плюс; Новий світ-2000, 2005. – Тема 11.

Соціологія: Підручник для вищої школи / Кер. авт. кол. В. Г. Кремень. – Харків: Фактор, 2006. – С. 353–369.

Соціологія: Підручник для студентів вищих навчальних закладів / За ред. В. Г. Городяненка. – К.: Вид. центр «Академія», 2005. – Гл. 3.13.

Черниш Н. Соціологія. Курс лекцій. – Львів: Кальварія, 1996. – Випуск 4, тема 9.

Методичні рекомендації до підготовки навчальних соціологічних досліджень

Соціологічне дослідження можна визначити як систему логічно послідовних методологічних, методичних та організаційно-технічних процедур, пов’язаних між собою єдиною метою – отримання достовірних даних про явище або процес, які вивчаються, про тенденції та протиріччя їх розвитку. Отримані дані використовують для збагачення наукового знання або у практиці управління соціальним життям.

Соціологічне дослідження включає в себе послідовні етапи: розробка програми та інструментарію; збір інформації; підготовка зібраної інформації до обробки та її обробка; аналіз отриманої інформації; підведення підсумків дослідження; формулювання висновків та рекомендацій.

Не зважаючи на те, що кожне соціологічне дослідження включає вищезазначені етапи, єдиної, уніфікованої форми соціологічних процедур, придатних для вивчення проблем різної складності, не існує.

У кожному конкретному соціологічному дослідженні роль стрижневого кореня виконує програма соціологічного дослідження, яка обумовлює його змістовно-смислову цінність, якість та надійність здобутої інформації.

Програма соціологічного дослідження складається з багатьох компонентів. Перш за все, вона вимагає обґрунтування актуальності обраної теми. До головних компонентів програми відносять наступні.

І – Методологічна частина, що включає:

1) вихідну методологічну парадигму, світоглядну позицію дослідників, яка обумовлює методи, логіку та результати соціологічного дослідження;

2) об’єкт дослідження;

3) предмет дослідження;

4) мету дослідження;

5) завдання дослідження (основні та допоміжні, першо- та другорядні);

6) понятійно-категорійну структуру дослідження;

7) моделювання шляхів розв’язання досліджуваної проблеми;

8) робочу гіпотезу.

ІІ – Методична частина, що включає:

1) план соціологічного дослідження;

2) вибір форм та засобів для проведення соціологічного дослідження;

3) вибір інструмента соціологічного дослідження;

4) обґрунтування вибірки;

5) збір та обробку даних соціологічного дослідження;

6) підготовку звіту, висновків та рекомендацій.

При проведенні соціологічного дослідження найбільш часто плануються такі основні методи збору інформації: аналіз документів, опитування, спостереження, соціометричний, експертні опитування, тестування та багато інших засобів, придатних для специфічних форм аналізу.

Звичайно, складання програми соціологічного дослідження, як і його проведення, не є жорстко регламентованими. Тобто, кожен студент чи студентка має право на власні підходи до складання програми та проведення соціологічного дослідження.

Звіт про навчальне соціологічне дослідження оформлюється в окремій папці. У ньому викладається методологічна та методична частини програми дослідження, дається аналіз отриманих результатів, формулюються висновки дослідження і практичні рекомендації. В якості додатків долучаються матеріали дослідження (заповнені анкети тощо).

Звіт захищається на семінарському занятті чи консультації у формі короткої доповіді по суті досліджуваної проблеми та отриманих результатів.