Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
317-rps-doroguncov.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
5.41 Mб
Скачать
  1. Широке використання паливно-енергетичних ресурсів у всіх сферах економіки привело до створення унікальних за парамет­рами і довжині засобів передачі енергоресурсів і електроенергії єдиних для України енергосистем.

  2. Основні системи ліній електропередачі (ЛЕП) і трубопровід­ного транспорту, що включають у себе нафто-, газо- і нафтопро-дуктопроводи, були сформовані в Україні до початку 1990-х pp. відповідно до концепції розвитку ПЕК СРСР.

  3. Ця концепція виходила з необхідності першочергового забез­печення енергетичними ресурсами великих промислових і сіль­ськогосподарських регіонів, одним з яких була Україна, і необ­хідності експорту енергоресурсів у країни Східної і Західної Європи. Така концепція визначила рух основних потоків нафти і газу по території України зі сходу на захід для забезпечення екс­портних постачань і внутрішніх потреб України.

  4. Про масштаби та роль паливно-енергетичного комплексу в еко­номіці країни дають уявлення такі цифри. Питома вага паливно-енергетичного комплексу в народногосподарському комплексі України за валовою продукцією промисловості збільшилась з 8,9 % у 1990 р. до 27,4 % в 2000 р. (на 18,5 відсоткового пункту), за чисельністю промислово-виробничого персоналу збільшилась з 10,3% до 15,5% (на 5,2 відсоткового пункту), за основними ви­робничими фондами збільшилась з 25,6 % до 29,7 % (на 4,1 відсот­кового пункту) (табл. 3.5).

  5. Таблиця 3.5

  6. Питома вага пек у народногосподарському комплексі україни у 1990,1995,2000 pp., %

    1. 1990

    1. 1995

    1. 2000

    1. За валовою продукцією промисловості

    1. 8,9

    1. 24,9

    1. 27,4

    1. За чисельністю ПВП

    1. 10,3

    1. 13,9

    1. 15,5

    1. За основними виробничими фондами

    1. 25,6

    1. 27,0

    1. 29,7

  7. Розвиток паливно-енергетичного комплексу (ПЕК) великою мірою обумовлений впливом науково-технічного прогресу, який сприяє застосуванню передової техніки і технології, інтенсифіка­ції виробничих процесів, реконструкції та модернізації паливо-видобувних і паливопереробних підприємств тощо.

  8. У вугільній промисловості видобуток вугілля здійснюється у складних гірсько-геологічних умовах. Для того щоб успішно про­тистояти впливу природних чинників, великого значення набуває технічне переозброєння шахт.

  9. 262

  10. Комплексна механізація та автоматизація виробничих проце­сів, застосування прогресивної технології, перехід на більш до­сконалі форми та методи організації праці та виробництва пови­нні протидіяти негативному впливу гірсько-геологічних умов на показники роботи галузі.

  11. Нині у зв'язку з посиленням універсальності використання па­ливно-енергетичних ресурсів (ПЕР) витрати паливно-енергетичних ресурсів набувають характер узагальнюючого показника в розвитку і розміщенні продуктивних сил.

  12. Вплив енергетичного чинника на розміщення промисловості насамперед виявляється стосовно енерго- і паливомістких вироб­ництв. До великих споживачів палива відносять металургійні і коксохімічні заводи. Значним споживанням електроенергії харак­теризуються алюмінієві, електрометалургійні, хлорні, нікелеві, титаномагнієві виробництва. Великі витрати тепла характерні для нафтопереробних заводів, заводів з виробництва ізопрену, аміа­ку, металургійних комбінатів та ін. Для цих підприємств величи­на енергетичної складової в капіталовкладеннях близька до ви­трат на створення основного виробництва. Частка енергетичної складової в собівартості продукції таких виробництв може досяг­ти 40-—50 % (наприклад, виробництво синтетичних волокон, син­тетичного каучуку, феросплавів, синтетичного аміаку, фосфору). Розміщення цих виробництв тяжіє до джерел енергії, тепла і ви­добутку палива, оскільки при цьому досягається істотне здешев­лення основної продукції.

  13. Водночас, треба підкреслити, що науково-технічний прогрес коригує характер впливу енергетики на розвиток і розміщення господарства. Так, можливості передачі електроенергії на все більші відстані за допомогою ліній електропередачі (ЛЕП) з мінімальними витратами територіально не прив'язують промислові під­приємства до джерел електроенергії (електростанцій). Це призво­дить до перегляду принципів розміщення окремих виробництв.

  14. Таким чином, галузі, які виробляють паливо і енергію, мають районоутворююче значення, на базі їх формуються територіаль­но-виробничі комплекси. Вони впливають на процеси концент­рації виробництва, комбінування, промислову спеціалізацію і пог­либлення територіального поділу праці. Вплив його тим більший, чим потужніші запаси і вищі техніко-економічні показники ресур­сів палива. Дешеве паливо сприяє розвитку паливомістких вироб­ництв, формує спеціалізацію господарства району.

  15. Шляхи розвитку паливно-енергетичного комплексу України виз­начено в Національній енергетичний програмі (НЕП) України. В її

  16. 263

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]