Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
317-rps-doroguncov.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
5.41 Mб
Скачать
  1. поверхні є закислення сільськогосподарських земель та накопи­чення у ґрунтах важких металів з вугільного попелу, що пригні­чує розвиток лісових біоценозів, знижує урожайність сільського­сподарських культур і забруднює небезпечними для людини сполуками продукти харчування. Найбільш небезпечними з цього погляду є вугільні ТЕС, які використовують високозольне і сір­чане вугілля.

  2. З інших небезпечних для навколишнього середовища видів впливу ТЕС слід відзначити скиди хімічно забруднених стоків у річки і водойми, їх теплове забруднення, що різко змінює і погір­шує термічний і гідрохімічний режим поверхневих вод, пригнічує водні біоценози.

  3. Небезпечний локальний вплив на навколишнє середовище спри­чиняють і шлакозоловідвали, які є причиною інтенсивного забруд­нення ґрунтів та місцевих поверхневих і ґрунтових вод. Нині під шлакозоловідвалами ТЕС зайнято майже 3 тис. га, на яких заск-ладовано понад 300 млн т золошлаків.

  4. Крім хімічного забруднення, електроенергетика спричиняє ряд фізичних впливів, як от: теплове забруднення атмосфери паровими викидами великих градирень охолоджуючих водо­ймищ ТЕС і АЕС, що викликає негативні зміни місцевого клі­мату; значний шумовий вплив; утворення постійно діючих по­тужних електромагнітних полів уздовж трас високовольтних ЛЕП, а також формування під факелами аерозольних викидів потужних ТЕС небезпечного для здоров'я людини електрично­го поля. Серед фізичного впливу слід також назвати і радіацій­ний вплив на населення і біосферу радіоактивних викидів атом­них, деяких вугільних теплових електростанцій, попіл яких мо­же мати радіоактивні речовини.

  5. Шкідливий вплив на природне середовище здійснюють і хімі­чно чисті гідравлічні та гідроакумулюючі електростанції, водо­йми яких призводять до затоплення і виведення з господарського використання значних площ високопродуктивних земель та ріллі, формування екологічно шкідливих мілин, а також суттєвих змін гідрологічного і гідрохімічного режимів регульованих цими во­доймами рік.

  6. З точки зору хімічного забруднення природного середовища най­більш чистими вважаються атомні електростанції. Разом з тим вони є потенційно небезпечними з позиції радіоактивного забруд­нення.

  7. Через нестачу в Україні традиційних енергоносіїв (вугілля, наф­ти, особливо газу) єдиним надійним джерелом енергозабезпечення

  8. 310

  9. народного господарства може бути лише атомна енергія. Однак для її використання необхідно разом з будівництвом нових висо-конадійних реакторів і блоків АЕС створити на території України на базі наявних багатих покладів уранової руди власний ядерний енергетичний цикл. Важливо вирішити проблему консервації і де­монтажу АЕС, що відпрацювали свій термін, а також безпечного довгострокового зберігання радіоактивних відходів. Зараз щоріч­ний приріст цих відходів становить майже 11 тис. м3. Для за­безпечення енергетичної безпеки функціонування ядерно-енерге­тичного комплексу необхідно дотримуватися під час його ство­рення та експлуатації правил ядер-ної безпеки, а також організації високоефективної системи радіаційного моніторингу природного середовища і всіх установок цього комплексу.

  10. 3. Металургійний комплекс: сучасний стан і перспективи розвитку

  1. Місце металургійного комплексу в економіці

  2. Чорна металургія

  3. Кольорова металургія

  4. Основні проблеми та перспективи розвитку галу­зей металургійного комплексу

  1. 3.1. Місце металургійного комплексу в економіці

  2. Металургійний комплекс — сукупність галузей добувної і об­робної промисловості, підприємства якої видобувають руди чор­них і кольорових металів, виробляють чавун, сталь, прокат, труби, електроферосплави, кольорові метали, кокс, вогнетриви, нерудну сировину для металургії та оброблюють метал.

  3. Металургійний комплекс є базовою галуззю економіки Украї­ни і має провідне значення для розвитку держави. Він є головним джерелом надходжень до господарського обігу конструкційних матеріалів, основою розвитку машинобудування, металообробки та будівництва. Крім того, металургійний комплекс є головним джерелом валютних надходжень до бюджету держави від прода­жу металопродукції на зовнішніх ринках.

  4. Металургійний комплекс визначає не тільки економічну, а й політичну незалежність держави і тому в багатьох країнах світу користується значною державною підтримкою в галузі фінансів, кредитів і податкових пільг.

  5. 311

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]