Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛР № 4. Основні прийоми роботи з документами.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
2.84 Mб
Скачать

5.3. Перегляд документа

Під час роботи з документами корисно переглядати текст у тому вигляді, який він буде мати у надрукованому виді. Для цього, потрібно з меню „Файл вибрати команду „Попередній перегляд або активізувати кнопку („Попередній перегляд”) панелі інстру­ментів „Стандартна”. У верхній час­тині вікна, що з'явиться на екрані дисплея, є панель інструментів для управління переглядом. Вона складаєть­ся з таких кнопок :

- друкування обраної сторінки (сторінок);

- збільшення (зменшення) зображення здійснюється кла­цанням лівою кнопкою миші на потрібній сторінці, після чого покаж­чик миші прийме вигляд лупи;

- перегляд поточної сторінки;

- перегляд декількох сторінок документа. Якщо натиснути на ліву клавішу миші та, не відпускаючи її, „протягнути” вниз і вправо, то можна переглянути одночасно до 40 сторінок документа, в залежності від встановлених параметрів та роздільної здатності екрана;

- використання лінійки, маркери якої зміню­ють параметри абзацу;

- перегляд усього екранного вікна; після акти­візації цієї кнопки необхідно обов'язково повернутися у по­переднє вікно перегляду, шляхом активізації цієї кнопки, або скориставшись командою „Повернути звичайний режим”.

Вихід із вікна попереднього перегляду здійснюєть­ся за допомогою кнопки „Закрити”.

Використання лінійок прокручування. Вертикальна і горизонтальна лінійки прокручування використовуються для переміщення по тексту документа. Для цього необхідно встановити покажчик миші на стрілку відповідного напрямку (▲ - до початку файла, ▼- до кінця файл, ◄ - до правої межі, ► - до лівої межі) й натиснути на ліву клавішу миші. Для більш швидкого переміщення по тексту використовується бігунок - прямокутник, який знаходиться на лінійці прокручування. Для цього потрібно встановити покажчик миші на бігунок, натиснути ліву клавішу миші й, не відпускаючи її, „протягти” бігунок у потрібному напрямку.

Для перегляду попереднього екранного вікна, потрібно клацнути лівою кнопкою миші над бігунком, або скористатись клавішею <РgUp>, а наступного - під бігунком, або скористатись клавішею <РgDn>.

Зміна розміру вікна перегляду. За допомогою кнопки „Масштаб панелі інструментів „Стандартна”, можна змінювати розміри вікна пере­гляду сторінки. Після відкриття списку цієї кноп­ки, на екрані дисплея з'явиться меню з переліком можливих значень масштабування (200%, 100% , 75% та ін.), з якого вибирається потрібне. Можна також, встановивши курсор на вікні з %-вим розміром, набрати на клавіатурі будь-яке ін­ше значення масштабування. При цьому, розмір текс­ту, що буде друкуватись, не залежить від масштабування розміру тексту у вікні пере­гляду.

Зазначену процедуру можна виконати також за до­помогою команд „Вид”  „Масштаб головного меню MS Word.

5.4. Виділення, копіювання, вилучення, вставлення блоків тексту

Виділення блоків документа. Для виділення будь-якого текстового блоку, перш за все необхідно встановити курсор на початок потрібної частини блока тек­сту. Далі:

• утримуючи натиснутою клавішу <Shift>, встановити покажчик миші на кінець блоку і клацнути лівою кнопкою миші;

• натискуючи на ліву клавішу миші та не відпускаючи її, „протягнути” покажчик миші до кінця блоку;

• утримуючи натиснутою клавішу <Shift> переміститись по тексту за допомогою клавіш керування курсором на клавіатурі.

Для виділення рядка потрібно клацнути лівою кнопкою миші ліворуч від рядка, окремого слова - двічі клацнути лівою кнопкою миші будь-де всередині цього слова, цілого абзацу - двічі клацнути лівою кнопкою мишію ліворуч від абзацу, всього текс­ту - натиснути на клавіші <Сtrl+5> цифрової клавіа­тури.

Для скасування виділення потрібно клацнути лівою кнопкою ми­ші у будь-якому місці тексту.

Копіювання, вилучення, вставка блоків тексту. Текстовий блок у документі, перед усім, необхідно виділити. Для йо­го копіювання, вилучення або вставки, використовують кнопки панелі інструментів „Стандартна”.

- вилучення (вирізання) блока виділеного тексту, при цьому з документа він переноситься в буфер обміну, звідки може бути вставлений в інше місце будь-якого до­кумента;

- копіювання блока виділеного тексту, при цьо­му він залишається як у файлі на своєму місці, так і перено­ситься в буфер обміну;

- вставка блока виділеного тексту. Курсор необ­хідно встановити на місце, де має бути вставле­ний текст, що знаходиться у буфері (після вирізан­ня або копіювання).

Операції вставки, вилучення, копіювання блока тексту або окремих символів, також можна виконати, користуючись командами головного меню „Прав­ка”, або комбінаціями клавіш:

Вирізати”, або за допомогою комбінації клавіш <Сtrl+Х>;

Копіювати або за допомогою комбінації клавіш <Сtrl+С>;

Вставити або за допомогою комбінації клавіш <Сtrl+V>.

Вилучити виділений текст без збереження його в бу­фері обміну можна за допомогою клавіші <Del>.