Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichni_rekomendatsiyi_IYeYed_prakt_zanyatty....doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
491.52 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Кременчуцький національний університет

ІМЕНІ МИХАЙЛА ОСТРОГРАДСЬКОГО

Методичні ВКАЗІВКИ

ЩОДО ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ

З НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

«Історія економіки та економічної думки»

ДЛЯ СТУДЕНТІВ ДЕННОЇ ТА ЗАОЧНОЇ ФОРМ НАВЧАННЯ

З НАПРЯМІВ:

6.030504 – «Економіка підприємства»,

6.030508 – «Фінанси і кредит»,

6.030509 – «Облік і аудит» кременчук 2010

Методичні вказівки щодо практичних занять з навчальної дисципліни «Історія економіки та економічної думки» для студентів денної та заочної форм навчання з напрямів: 6.030504 – «Економіка підприємства», 6.030508 – «Фінанси і кредит», 6.030509 – «Облік і аудит».

Укладачі: д.і.н., проф. Г.Т. Капустян, асист. І.В. Ховрак

Рецензент: к.е.н., доц. Т.В. Семко

Кафедра економічної теорії

Затверджено методичною радою кну імені Михайла Остроградського

Протокол № ___ від «___» _____________2010 р.

Заступник голови методичної ради________________ доц. С.А. Сергієнко

ЗМІСТ

Вступ……………………………………………………………………………..

5

1. Перелік практичних занять…………………………………………………. .

7

Практичне заняття №1 Предмет та метод історії економіки та економічної думки …………………………………………………………

7

Практичне заняття №2 Господарство первісного суспільства та його еволюція на етапі ранніх цивілізацій ……………………………………..

7

Практичне заняття №3 Особливості господарського розвитку та економічної думки періоду формування світових цивілізацій (VІІІ ст. до н.е. – V ст. н.е.) ………………………………………………………….

8

Практичне заняття №4 Господарство та економічна думка суспільств Європейської цивілізації в період середньовіччя (V – XV ст.) ……........

9

Практичне заняття №5 Господарство та економічна думка суспільств Європейської цивілізації в період середньовіччя (V – XV ст.) (продовження) ……………………………………………………………..

10

Практичне заняття №6 Формування передумов ринкової економіки в країнах Європейської цивілізації (XVІ – перша половина XVІII ст.) ….

10

Практичне заняття №7 Формування передумов ринкової економіки в країнах Європейської цивілізації (XVІ – перша половина XVIІI ст.) (продовження) ……………………………………………………………..

11

Практичне заняття №8 Розвиток ринкового господарства в період становлення національних держав (друга половина ХVІІІ – перша половина ХІХ ст.) ………………………………………………………….

12

Практичне заняття №9 Розвиток ринкового господарства в період становлення національних держав (друга половина ХVІІІ – перша половина ХІХ ст.) (продовження) ……………………………………….

13

Практичне заняття №10 Ринкове господарство країн Європейської цивілізації в період монополістичної конкуренції (друга половина ХІХ – початок ХХ ст.) …………………………………………………………..

14

Практичне заняття №11 Особливості розвитку ринкового господарства та основні напрямки економічної думки в Україні (друга половина ХІХ – початок ХХ ст.) ……………………………………………………..

15

Практичне заняття №12 Господарство та економічна думка в період державно-монополістичного розвитку суспільств Європейської цивілізації (перша половина ХХ ст.) ……………………………………..

17

Практичне заняття №13 Розвиток національних економік країн Європейської цивілізації в системі світового господарства під впливом науково-технічної революції (друга половина ХХ ст.) ………………….

18

Практичне заняття №14 Розвиток національних економік країн Європейської цивілізації в системі світового господарства під впливом науково-технічної революції (друга половина ХХ ст.) (продовження) ..

19

Практичне заняття №15 Світове господарство та основні напрямки економічної думки на етапі інформаційно-технологічної революції (кінець ХХ – початок ХХІ ст.) …………………………………………….

20

Практичне заняття №16 Світове господарство та основні напрямки економічної думки на етапі інформаційно-технологічної революції (кінець ХХ – початок ХХІ ст.) (продовження) ….……………………….

21

Практичне заняття №17 Економічний розвиток України в умовах радянської економічної системи та його трактування в економічній думці ………………………………………………………………………...

22

Практичне заняття №18 Формування основ ринкового господарства в Україні (90-ті роки ХХ ст.) ………………………………………………..

23

2. Питання до іспиту з дисципліни…...………………………………………...

24

3. Методичні рекомендації щодо написання рефератів та доповідей ……….

29

4. Критерії оцінювання навчальних досягнень студентів з дисципліни …….

30

Список літератури……………………………………………………………….

31

Додаток А. Зразок оформлення титульної сторінки реферату …………...….

33

ВСТУП

В умовах розвитку ринкової економіки в Україні значно зросла актуальність вивчення дисципліни «Історія економіки та економічної думки». Важливим є розуміння історії розвитку українських земель. Слідкуючи за зміною форм господарського розвитку в їхній історичній послідовності, історія економіки дає змогу побачити, як здійснюються перетворення одних господарських форм в інші, в якому напрямку відбуваються ці зміни, яким тенденціям і закономірностям вони підпорядковуються. Тільки знання багатого історичного досвіду, різноманітних теорій і концепцій економічної науки допоможе сучасним економістам раціонально використовувати економічні ресурси країни, із багатьох можливих напрямків соціально-економічного розвитку вибрати той, що в повній мірі реалізує національні інтереси і приведе до зростання рівня і якості життя українського народу. Важливою на цьому шляху є взаємодія історії економіки та економічної думки світу та України. Економічна думка зародилась у глибокій давнині і пройшла складний шлях від емпіричного розуміння економічних явищ до формування наукових теорій, оволодіння якими сприятиме формуванню економічної культури сучасних спеціалістів.

Історія економіки та економічної думки є обов’язковою нормативною дисципліною за напрямом підготовки «Економіка і підприємництво» освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр» за усіма економічними спеціальностями вищих навчальних закладів ІІІ – ІV рівня акредитації.

Мета навчальної дисципліни полягає у формуванні знань про історичний розвиток господарств та економічну думку світової цивілізації для розуміння генезису та закономірностей функціонування економічних систем.

Основними завданнями навчальної дисципліни є:

- оволодіння знаннями і методами історичного аналізу економічних процесів;

- формування уявлень про закономірності та тенденції розвитку світової та вітчизняної економічної думки та економічного розвитку країн світу на найважливіших етапах соціально-економічної еволюції;

- визначення наукового внеску окремих шкіл і напрямів в економічну теорію та їхнього впливу на економічну політику держав світу;

- характеристика сучасних економічних процесів та сучасних економічних концепцій;

- формування сучасного економічного мислення та світогляду студентів.

Предметом дослідження курсу «Історія економіки та економічної думки» є розвиток господарств світової цивілізації та його наукове відображення в економічній думці.

Метою проведення практичних занять є перевірка засвоєння студентами лекційного матеріалу, організація самостійної роботи студентів, контроль за результативністю самостійної роботи та досягнення відповідності набутих студентами знань навчальній програмі та основній спеціальності.

Навчальний час практичного заняття (80 хвилин) використовується наступним чином: 15 – 20 хвилин - опитування студентів з лекційного матеріалу, 20 – 30 хвилин – реферативні виступи (2 – 3 виступи по 10 хвилин), 10 – 15 хвилин – обговорення студентами проблем, висвітлених в реферативних виступах (по 3-5 хвилин на 1 виступ); 10 – 20 хвилин – експрес опитування, тестування або контрольна робота, 5 хвилин – аналіз роботи та оголошення оцінок, 5 хвилин – відповіді на запитання студентів та визначення завдання щодо підготовки до наступного практичного заняття. На першому практичному занятті заплановано ознайомлення студентів із цілями та завданнями індивідуальної та самостійної робіт.

На дев’ятому та вісімнадцятому (останньому) практичному занятті заплановано проведення модульної контрольної роботи та підведення підсумків роботи студентів із засвоєння програми дисципліни.

При підготовці реферативних виступів студенти можуть використати рекомендовану літературу, а також повинні самостійно додатково залу­чати економічну літературу та періодичні видання згідно з затвердженою темою виступу. Виступ відбувається у формі доповіді з до­вільним використанням ілюстративного матеріалу. Група обговорює доповіді, задаючи питання доповідачу та нада­ючи власні доповнення. Активність при обговоренні оцінюється викладачем і впливає на остаточну оцінку за практичне заняття. Такий підхід вимагає від всієї групи ознайомлення з рекомендованою літе­ратурою й одночасно допомагає набути знання, необхідні для опану­вання всіх питань учбової програми шляхом колективного навчання.

Методичні вказівки щодо практичних занять з навчальної дисципліни «Історія економіки та економічної думки» містять перелік практичних занять за темами. У даних вказівках також наводяться контрольні питання для перевірки знань та питання до іспиту з дисципліни.