Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДКР з ПМ спец_Ф_заоч_2011.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
491.01 Кб
Скачать

4. Практичні завдання

Завдання 1.

Потрібно визначити розмір штрафу за неподання у строки та у випадках, передбачених цим Кодексом, заяв або документів для взяття на облік у відповідному органі державної податкової служби, реєстрації змін місцезнаходження чи внесення інших змін до своїх облікових даних, неподання виправлених документів для взяття на облік чи внесення змін, подання з помилками чи у неповному обсязі, неподання відомостей стосовно осіб, відповідальних за ведення бухгалтерського обліку та/або складення податкової звітності, відповідно до вимог встановлених цим Кодексом, (117.1. )для:

 самозайнятих осіб;

- юридичних осіб;

- відокремлених підрозділів юридичної особи, чи юридичній особі, відповідальну за нарахування та сплату податків до бюджету під час виконання договору про спільну діяльність.

Завдання 2.

Потрібно визначити розмір штрафу, якщо платник протягом року вдруге не подав заяви або документи для взяття на облік у відповідному органі ДПС та вдруге допустив інші порушення (стаття 117.1 ПКУ) для:

 самозайнятих осіб;

- юридичних осіб;

- відокремлені підрозділи юридичної особи, чи юридичну особу, відповідальну за нарахування та сплату податків до бюджету під час виконання договору про спільну діяльність.

Завдання 3.

Потрібно визначити, яку суму штрафу потрібно назначити платникам податків, що виробляють спирт етиловий (коньячний, плодовий), алкогольні напої та тютюнові вироби, якщо вони порушують вимоги щодо обов’язкової реєстрації як платника акцизного податку органами державної податкової служби за місцем державної реєстрації таких суб’єктів у п’ятиденний строк з дня отримання ліцензії на виробництво( п.п.117.2).

Завдання 4.

Потрібно визначити суму штрафу за порушення строку та порядку подання інформації про відкриття або закриття банківських рахунків (Стаття 118):

- за неподання банками або іншими фінансовими установами відповідним органам державної податкової служби в установлений статтею 69 Податкового Кодексу України строк повідомлення про відкриття або закриття рахунків платників податків;

- за здійснення видаткових операцій за рахунком платника податків до отримання повідомлення відповідного органу державної податкової служби про взяття рахунку на облік в органах державної податкової служби (118.2. );

- за неповідомлення фізичними особами-підприємцями та особами, що проводять незалежну професійну діяльність, про свій статус банку або іншій фінансовій установі при відкритті рахунку (118.3).

Завдання 5.

Потрібно розкрити умови надсилання платникам податків податкових повідомлень (стаття 58).

Завдання 6.

Потрібно розкрити умови надсилання платникам податків податкових вимог (стаття 59).

Завдання 7.

Потрібно розкрити умови виникнення права податкової застави (Ст. 89.)

Завдання 8.

Потрібно визначити суму штрафу платнику податків при наступних умовах.

Під час першої перевірки в поточному році податковим органом фірми «Нектар» було виявлено, що вона не забезпечила зберігання первинних документів облікових та інших регістрів, бухгалтерської та статистичної звітності, інших документів з питань обчислення і сплати податків та зборів протягом установлених статтею 44 Податкового Кодексу строків їх зберігання та не надала контролюючим органам оригіналів документів чи їх копій при здійсненні податкового контролю у випадках, передбачених цим Кодексом (121.1);

При повторній перевірці на протязі року фірми «Нектар», були виявлені ті ж недоліки, що вказані вище, за які уже в поточному році фірма сплатила один раз штраф.

Завдання 9

Підприємство сплачує ПДВ до бюджету щомісячно. Показати стан розрахунків по особовому рахунку платника податків, виходячи з даних:

- сальдо розрахунків з ПДВ на 1 квітня – 1,8 тис. грн.;

- за квітень нараховано 30 тис грн., за травень – 42 тис. грн.;

- платіжні доручення в банк на перерахування платежів до бюджету були подані: 24.05 – на суму 21 тис. грн.; 03.06 – на суму 6 тис. грн.; 20.06 – на суму 28 тис. грн.; 20.07 – на суму 52 тис. грн.

Завдання 10

За звітний місяць – вересень поточного року – підприємством нараховано 20 тис. грн. ПДВ до сплати в бюджет. Фактично за граничними строками сплачена сума 15 тис. грн. Визначити сальдо та строки розрахунків за вересень, якщо вхідне сальдо складало +2 тис. грн. Розрахувати штрафні санкції за умови, що вся сума боргу була сплачена 9 листопада (126.1). Облікова ставка НБУ не змінювалась на протязі зазначеного періоду і складала 15% річних.

Нормативна допомога до завдання 2. Пеня, визначена підпунктом 129.1.1 пункту 129.1 цієї статті ПКУ, нараховується на суму податкового боргу (включаючи суму штрафних санкцій за їх наявності та без урахування суми пені) із розрахунку 120 відсотків річних облікової ставки Національного банку України, діючої на день виникнення такого податкового боргу або на день його (його частини) погашення, залежно від того, яка з величин таких ставок є більшою, за кожний календарний день прострочення у його сплаті

Завдання 11

Підприємство сплачує ПДВ до бюджету щомісячно. Показати стан розрахунків по особовому рахунку платника податків, виходячи з даних:

- сальдо розрахунків з ПДВ на 1 квітня – 1,8 тис. грн.;

- за квітень нараховано 30 тис грн., за травень – 42 тис. грн.;

- платіжні доручення в банк на перерахування платежів до бюджету були подані: 24.05 – на суму 21 тис. грн.; 03.06 – на суму 6 тис. грн.; 20.06 – на суму 28 тис. грн.; 20.07 – на суму 52 тис. грн.

Завдання 12.

Підприємство « Глобус» не подало інформації для формування та ведення Державного реєстру фізичних осіб  платників податків, передбаченого Податковим Кодексом (п 119.1).

Потрібно визначити, яку відповідальність у вигляді штрафу тягне за собою це порушення:

- вчинене перший раз;

- ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке саме порушення.

Завдання 13.

Підприємство «А» оформило платіжні відомості, які містять інформацію про об’єкти оподаткування фізичних осіб, а також про нарахування податків без зазначення реєстраційного номера облікової картки платника податків, або з використанням недостовірного реєстраційного номера облікової картки платника податків (п.119.3.)

Потрібно визначити, яку відповідальність у вигляді штрафу тягне за собою це порушення.

Завдання 14. Підприємство «Градус», що отримало ліцензію на виробництво спирту етилового (коньячного, плодового), алкогольних напоїв, не виконало вимог щодо обов’язкової реєстрації як платника акцизного податку органами державної податкової служби за місцем державної реєстрації таких суб’єктів у п’ятиденний строк з дня отримання ліцензії на виробництво,

Потрібно визначити, яку відповідальність у вигляді штрафу тягне за собою це порушення (п. 117.2).

Завдання 15.

Виробничим об’єднанням “Азот”, що зареєстровано як платник податку на додану вартість, у жовтні були здійснені господарські операції, які наведені у табл. 1. На основі даних таблиці 1:

  • заповнити податкову накладну;

  • нарахувати суму ПДВ, що підлягає сплаті в бюджет, заповнити податкову декларацію з ПДВ і додатки до неї;

  • визначити термін подання декларації і сплати податку, а також вид і суму штрафних санкцій за умов, що декларація з ПДВ була подана платником на 1 день пізніше визначеного строку.

Таблиця 1

з/п

Дата

Зміст господарчої операції

Загальна сума коштів (грн.)

У тому числі ПДВ (грн.)

1

2

3

4

5

1.

06.10.хх

Відвантажена продукція ПП “Сиріус”

240000

40000

2.

08.10.хх

Одержані матеріали від ВАТ “БКХЗ”, вартість яких відноситься до складу витрат виробництва

120000

20000

3.

10.10.хх

Одержана передплата від ТОВ ”Оріон”

60000

10000

4.

18.10.хх

За даними касового звіту продано кінцевим споживачам (фізичним особам)

9600

1600

5.

20.10.хх

Реалізовано товари спеціального призначення для інвалідів (згідно з переліком КМУ) товариству глухих

2000

-

6.

25.10.хх

Постачальник ВАТ “Дніпростальконструкція”, отримано та оприходовано обладнання, що відноситься до складу основних виробничих фондів, що підлягають амортизації

18000

3000

7.

28.10.хх

Придбано від ПП “Парус” матеріали

3000

500

8.

29.10.хх

Надійшли кошти від ПП “Сиріус”, як оплата за відвантажену продукцію

240000

40000

9.

30.10.хх

Перераховано кошти ВБМП “Дніпро” за виконані в жовтні БМР,.

10800

1800

10.

30.10.хх

Отримані відсотки по депозитному договору від банка “Аваль”

10000

-

Консультативний матеріал до завдання 1 і теми в цілому.

Податковий кодекс України від 02.10.2010 року №2755-VI. Розділ XX Перехідні положення , підрозділ 2, пункт 10. Встановити, що за податковими зобов’язаннями з податку на додану вартість, що виникли : з 1 січня 2011 року до 31 рудня 2013 року включно ставка податку становить 20 відсотків; з 1 січня 2014 року -17 відсотків.

Завдання 16.

Підприємство «Спецтехніка» виготовляє спортивний інвентар та товари для інвалідів. Загальний обсяг реалізованих товарів у звітному періоді за контрактними цінами становив 300 тис. грн. (у т.ч. ПДВ), з них товари для інвалідів — 60 тис. грн. У цьому ж звітному періоді сплачено постачальникам вартість сировини та матеріалів за контрактними цінами на суму 90 тис. грн., які використовуються для виробництва і спортивного інвентарю, і товарів для інвалідів. У попередньому звітному періоді було здійснено продаж товарів для інвалідів, які не було включено до переліку, затвердженого Кабміном, на суму 20 тис. грн. (ці товари було задекларовано як такі, що не підлягають оподаткуванню). Суму ПДВ, що підлягає сплаті до бюджету, підприємство визначило в розмірів 1 тис. грн. Перевірити її достовірність.

Завдання 17.

Магазин торгує товарами для школярів. Протягом квітня магазином було придбано товарів за контрактними цінами: канцтоварів — на суму 30 тис. грн., учнівських зошитів — на суму 2 тис. грн., підручників — на суму 4 тис. грн. Крім того, було придбане торговельне обладнання за контрактною ціною в сумі 4,2 тис. грн., яке використовується для торгівлі пільговими товарами. Покупні канцтовари були реалізовані в квітні за продажною ціною на суму 48 тис. грн., зошити на суму 2,5 тис. грн., а підручники — за 6 тис. грн. ПДВ, що підлягає сплаті до бюджету за квітень, визначено магазином у сумі 1 тис. грн. Перевірити її достовірність. При необхідності нарахувати штрафні санкції (перевірка проводилась з 1 по 30 листопада).

Консультативний матеріал до завдання 3.

Податковий кодекс України від 02.10.2010 р. №2755-VI. Розділ V. Податок на додану вартість. Стаття 197. Операції звільнені від оподаткування. Підпункт 197.1.25 Постачання (передплата) періодичних видань друкованих засобів масової інформації та книжок, крім видань еротичного характеру, учнівських зошитів, підручників та навчальних посібників вітчизняного виробництва, словників українсько-іноземної або іноземно-української мови, , доставки таких періодичних видань друкованих засобів масової інформації на митній території України.

Стаття 198. Податковий кредит. Підпункт 198.4. Якщо платник податку придбає (виготовляє) товари/послуги та необоротні активи, які призначаються для їх використання в операціях, що не є об’єктом оподаткування або звільняються від оподаткування, то суми податку, сплачені (нараховані) у зв’язку з таким придбанням виготовленням), не відносяться до податкового кредиту зазначеного платника.

Завдання 18.

У березні підприємство реалізувало продукції власного виробництва за контрактними цінами на суму 60 тис. грн. У цьому ж самому місяці підприємство списало кошти зі свого рахунку в оплату вартості сировини та матеріалів за контрактними цінами на суму 30 тис. грн.. з метою їх подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку. Окрім того, оплачені матеріали на суму 12 тис. грн., що були використані на ремонт бази відпочинку, що знаходиться на балансі підприємства. Сума ПДВ, що підлягає сплаті до бюджету, визначена підприємством у розмірі 2 тис. грн. Перевірити її достовірність. При необхідності нарахувати штрафні санкції (перевірка проводилась з 1 по 30 листопада).

Завдання 19.

Підприємство «Еліта» за результатами господарювання в третьому кварталі має наступні дані, що відображені в таблиці. Потрібно визначити об’єкт оподаткування податком на прибуток і нарахувати суму податку до сплати в бюджет. *) Підприємство нарахувало до слати в бюджет 20  тис. грн.. При виявленні порушень застосуйте штрафні санкції, при умові, що перевірка відбулася в липні наступного року.

з/п

Показники

1 кв.

2 кв.

3кв.

4 кв.

1.

Суми доходів звітного періоду, визначені згідно зі статтями 135 – 137 Податкового Кодексу України за третій квартал складають,тис. грн..

100

200

300

400

2.

Собівартість реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг та суму інших витрат звітного податкового періоду, визначених згідно зі статтями 138 – 143 Податкового Кодексу, з урахуванням правил, встановлених статтею 152 Податкового Кодексу,тис. грн..

30

50

70

90

3.

Прибуток із джерелом походження з України

*) 10. Встановити ставку податку на прибуток підприємств:

з 1 квітня 2011 року по 31 грудня 2011 року включно  23 відсотки;

з 1 січня 2012 року по 31 грудня 2012 року включно  21 відсоток;

з 1 січня 2013 року по 31 грудня 2013 року включно  19 відсотків;

з 1 січня 2014 року  16 відсотків.

Методичні консультації і витяги з ПКУ до вирішення завдання.

Для нарахування штрафних санкцій опрацюйте розділ II «Адміністрування податків», Глава 11 «Відповідальність».

П. п. 123.1. У разі, якщо контролюючий орган самостійно визначає суми податкового зобов’язання, зменшення суми бюджетного відшкодування та/або зменшення від’ємного значення об’єкта оподаткування податком на прибуток або від’ємного значення суми податку на додану вартість платника податків на підставах, визначених підпунктами 54.3.1, 54.3.2, 54.3.5, 54.3.6 пункту 54.3 статті 54 цього Кодексу, 

тягне за собою накладення на платника податків штрафу в розмірі 25 відсотків суми нарахованого податкового зобов’язання, неправомірно заявленої до повернення суми бюджетного відшкодування та/або неправомірно заявленої суми від’ємного значення об’єкта оподаткування податком на прибуток або від’ємного значення суми податку на додану вартість.

Завдання 20.

За результатами господарювання за 4-ий квартал поточного року підприємство «Злагода» для розрахунку об’єкта оподаткування податком на прибуток в податкову декларацію включило собівартість виготовлених та реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг. Потрібно перевірити, чи всі ці витрати , прямо пов’язані з виробництвом таких товарів, виконанням робіт, наданням послуг. При встановленні порушення застосуйте штрафні (фінансові) санкції, При нарахуванні штрафних санкцій користуйтесь пунктом 123.1 ПКУ.

Собівартість продукції складається з наступних статей:

/з/п

Статті собівартості продукції

Сума, тис. грн..

1.

Прямі матеріальні витрати;

20

2.

Прямі витрати на оплату праці;

20

3.

Амортизація виробничих основних засобів та нематеріальних активів, безпосередньо пов’язаних з виробництвом товарів, виконанням робіт, наданням послуг;

5

4.

Вартість придбаних послуг, прямо пов’язаних з виробництвом товарів, виконанням робіт, наданням послуг;

5

5.

Загальновиробничі витрати;

10

6.

Адміністративні витрати, спрямовані на обслуговування та управління підприємством:

5

7.

Витрати на організацію та проведення прийомів, презентацій, свят, розваг та відпочинку, придбання та розповсюдження подарунків (139.1.1.)

10

8.

Суми попередньої (авансової) оплати товарів, робіт, послуг (139.1.3);

40

Всього

115

Завдання 21.

На підприємстві за другий квартал згідно податкового обліку було начислено 150 000 грн. доходів, у т.ч. дохід від реалізації товарів, виконаних робіт, наданих послуг 100.000 грн., доход від операцій оренди/лізингу 20 000 грн., сума попередньої оплати та авансів, отримана в рахунок оплати товарів, виконаних робіт, наданих послуг 30 000 грн. (136.1.1);

Витрати склали 100.000 грн.. у тому числі собівартість реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг 60 000 грн. (138.1.1), суми попередньої (авансової) оплати товарів, робіт, послуг 40 000. (139.1.3).;

Потрібно визначити оподатковуваний прибуток і суму податку до сплати. Підприємство визначило оподатковуваний прибуток в сумі 50000 грн. У випадку порушення підприємством податкового законодавства , застосуйте штрафні санкції за заниження об’єкта оподаткування та порушення правил оплати (перерахування податків).

Консультативний матеріал. При нарахуванні штрафу потрібно користуватися пунктом 123.1 Податкового Кодексу України.

Завдання 22.

Підприємець за III звітний квартал вчасно подав декларацію до податкової інспекції і самостійно визначив грошове зобов’язання з податку на прибуток. Згідно податкового обліку ним було нараховано 20 000 грн. податку до сплати в бюджет. Але через тимчасові фінансові труднощі, податок було сплачено на 50 днів пізніше. Потрібно визначити, яку суму податку разом із штрафними санкціями (штраф, пеня) в такій ситуації повинен сплатити підприємець. При розрахунку користуйтесь статтею 126 і 129.1.1 а) Податкового Кодексу України.

Завдання 23. В результаті документальної перевірки підприємства «Зелена діброва» орган державної податкової інспекції визначив податковий борг зі сплати податку на прибуток в розмірі 10 000 грн. Від першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов’язання, визначеного у податковому повідомленні-рішенні до сплати боргу минуло 35 днів. Таким чином підприємство сплатило борг на 35 днів пізніше, визначеного строку. Потрібно визначити, яку загальну суму повинно сплатити підприємство в бюджет, враховуючи нарахований борг згідно повідомлення-рішення і пеню. При розрахунку користуйтесь статтею 123.1 абзац другий і 129.1.1 б) Податкового Кодексу України.

Завдання 24.

В результаті документальної перевірки підприємства «Зелена діброва» повторно на протязі 1095 днів орган державної податкової інспекції визначив податковий борг зі сплати податку на прибуток в розмірі 5 000 грн. Потрібно визначити суму штрафу, яка буде накладена на платника податків в цій ситуації і загальну суму боргу разом зі штрафом. При розрахунку користуйтесь пунктом 123.1. абзац третій.

.

Завдання 25.

В результаті документальної перевірки підприємства «Зелена діброва» втретє на протязі 1095 днів орган державної податкової інспекції визначив податковий борг зі сплати податку на прибуток в розмірі 20 000 грн. Потрібно визначити суму штрафу, яка буде накладена на платника податків в цій ситуації і загальну суму боргу разом зі штрафом. При розрахунку користуйтесь пунктом 123.1. абзац четвертий.

Завдання 26.

Платник податків самостійно визначив податкове зобов’язання зі сплати податку на прибуток за 2-ий квартал в сумі 30 000 грн., за третій квартал в сумі 40 000 грн. Платник допустив затримку в сплаті податку: за перший квартал на 10 днів; за другий квартал на 40 днів. Потрібно визначити, яку загальну суму повинен сплатити підприємець за перший і за другий квартал, враховуючи порушення правил сплати (перерахування) податків. При нарахуванні штрафів користуйтесь статтею 126, при нарахуванні пені, статтею129. підпункт 129.1.1 а) та пункту 129.4

Завдання 27.

В результаті документальної перевірки органом ДПС було виявлено наступне. Для визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток за 4 квартал підприємство « Світанок» включило на підставі первинних документів наступні витрати:

№ з/п

Статті витрат

Сума, грн..

1.

Собівартість реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг ( стаття 138. пункт 138.8), у т. ч.

50 000

1.1

Прямі матеріальні витрати

30 000

1.2

Прямі витрати на оплату праці

5000

1.3

Амортизація виробничих основних фондів та нематеріальних активів, безпосередньо пов’язаних з виробництвом товарів, виконанням робіт. наданням послуг

5000

1.4

Вартість придбання послуг, прямо пов’язаних з виробництвом товарів

5 000

1.5

Загальновиробничі витрати (138.10.1)

2000

1.6

Адміністративні витрати (138.10.2)

2000

1.7

Витрати на збут (138.10.3)

1000

Окрім того були включені:

2.

Сума попередньої ( авансової ) оплати товарів (139.1.3)

10 000

3.

Витрати на придбання, виготовлення, будівництво, реконструкцію, модернізацію та інші поліпшення основних засобів (139.1.5)

10 000

4.

Суми податку на прибуток, ПДВ, податку на доходи фізичних осіб (139.1.6)

10000

5.

Дивіденди

5000

6.

Витрати , не підтверджені первинними документами

5000

Всього витрат

Потрібно перевірити вірність включення витрат. У випадку порушення законодавства, тобто включення незаконних витрат, які зменшать об’єкт оподаткування, донарахуйте податок на прибуток та застосуйте штрафні санкції.

Завдання 28.

. Згідно пп. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 Податкового кодексу України від 02.12.10 №2755-УІ працівники можуть скористатися податковою соціальною пільгою, якщо їх дохід у вигляді заробітної плати не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень.

З 1 січня 2011 року на податкову соціальну пільгу можуть розраховувати ті працівники, зарплата яких не перевищує 1320 грн. (941 грн. х 1,4 » 1320 грн.) і залишається незмінною протягом 2011 року.

Потрібно визначити розмір податкової соціальної пільги для наступних категорій платників податку в поточному році.

Категорія платника податку

Розмір податкової соціальної пільги, грн.

Будь-який платник податку (п.п.169.1.1 ПК, абз.8 п.1 розділ. ХІХ ПК)

Особа, яка утримує двох і більше дітей віком до 18 років (п.п.169.1.2 ПК)

на кожну дитину віком до 18 років

Одинока мати (батько), вдова (вдівець) або опікун, піклувальник, що мають дитину (дітей) до 18 років (п.п. «а» п.п.169.1.3 ПК)

на кожну таку дитину віком до 18 років

Особа, яка утримує дитину-інваліда (дітей-інвалідів) віком до 18 років (п.п. «б» п.п.169.1.3 ПК)

Консультативний матеріал до завдань 1,2 і 3

«Згідно з розділом   ХІХ “Заключні положення» Податкового кодексу до 31 грудня 2014 року податкова соціальна пільга надається в розмірі, який дорівнює 50% розміру прожиткового мінімуму для працездатної людини (в розрахунку на місяць), установленому законом на 1 січня звітного податкового року. Тобто, в 2011 році розмір загальної податкової пільги буде складати 470,5 гривень. Як і раніше, в Податковому кодексі передбачено застосування підвищеного розміру податкової соціальної пільги до заробітної плати деяких категорій населення, і зокрема:

- в розмірі, який дорівнює 150% загальної соціальної пільги (п.п. 169.1.3. Податкового кодексу), — 705,75 грн.

— в розмірі, який дорівнює 200% загальної пільги (п.п. 169.1.4. Податкового кодексу), — 941 грн.

Завдання 29.

Згідно пп. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 Податкового кодексу України від 02.12.10 №2755-УІ працівники можуть скористатися податковою соціальною пільгою, якщо їх дохід у вигляді заробітної плати не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень.

З 1 січня 2011 року на податкову соціальну пільгу можуть розраховувати ті працівники, зарплата яких не перевищує 1320 грн. (941 грн. х 1,4 » 1320 грн.) і залишається незмінною протягом 2011 року.

Потрібно визначити розмір податкової соціальної пільги для наступних категорій платників податку в поточному році.

Категорія платника податку

Розмір податкової соціальної пільги, грн.

Особа, віднесена законом до 1або 2 категорії осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, включаючи осіб, нагороджених грамотами Президії Верховної Ради УРСР у зв’язку з їх участю в ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи (п. п. «в» п.п.169.1.3 ПК)

Учні, студенти, аспіранти, ординатори, ад’юнкти (п. п. «ґ» п.п.169.1.3 ПК)

Інваліди І або ІІ групи, у тому числі з дитинства, крім інвалідів, пільгу яким визначено п. п. «б» п.п.0169.1.4 ПК (п. п. «г» п. п. 169.1.3 ПК)

Особи, яким присуджено довічну стипендію як громадянину, який зазнавав переслідувань за правозахисну діяльність, включаючи журналістів (п. п. «д» п.п.169.1.3 ПК)

Учасники бойових дій на території інших країн у період після Другої світової війни, на яких поширюється дія Закону №3551, крім осіб, визначених у п. п. «б» п.п.169.1.4 ПК (п. п. «е» п.п.169.1.3 ПК)

Завдання 30.

Згідно пп. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 Податкового кодексу України від 02.12.10 №2755-УІ працівники можуть скористатися податковою соціальною пільгою, якщо їх дохід у вигляді заробітної плати не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень.

З 1 січня 2011 року на податкову соціальну пільгу можуть розраховувати ті працівники, зарплата яких не перевищує 1320 грн. (941 грн. х 1,4 » 1320 грн.) і залишається незмінною протягом 2011 року.

Потрібно визначити розмір податкової соціальної пільги для наступних категорій платників податку в поточному році

Категорія платника податку

Розмір податкової соціальної пільги, грн.

Герої України, Герої Радянського Союзу, Герої Соціалістичної Праці або повні кавалери ордена Слави або ордена Трудової Слави, особи, нагороджені чотирма і більше медалями «За відвагу» (п .п. «а» п.п.169.1.4 ПК)

Учасники бойових дій під час Другої світової війни або особи, які працювали у той час у тилу, та інваліди І й ІІ групи, з числа учасників бойових дій на території інших країн у період після Другої світової війни, на яких поширюється дія Закону №3551 (п. п. «б» п.п.169.1.4 ПК)

Колишні в’язні концтаборів, гетто та інших місць примусового утримання під час Другої світової війни або особи, визнані репресованими чи реабілітованими (п. п. «в» п.п.169.1.4 ПК)

Особи, примусово вивезені з території колишнього СРСР під час Другої світової війни на територію держав, які перебували у стані війни з колишнім СРСР або були окуповані фашистською Німеччиною та її союзниками (п.п. «г» п.п.169.1.4 ПК)

Особи, які перебували на блокадній території колишнього Ленінграда (Санкт-Петербург, Російська Федерація) в період з 8 вересня 1941 року по 27 січня 1944 року (п.п. «ґ» п.п.169.1.4 ПК)

Завдання 31.

Чи мають право на податкову соціальну пільгу та у якому розмірі батьки, які мають двох дітей, одна з яких є дитиною-інвалідом? Батько працює один, мати домогосподарка. Заробітна плата батька складає 2300 грн. на місяць. Розрахуйте суму податку, утримання єдиного соціального внеску та суму до отримання.

Завдання 32.

Студент отримує стипендію З бюджету і одночасно працює. Чи має право на підвищену соціальну пільгу студент за таких умов. Заробітна плата студента складає 1200 грн. (п. п. «ґ» п.п.169.1.3 ПК).

Завдання 33.

Студент не отримує бюджетну стипендію і одночасно з навчанням працює та одержує заробітну плату в розмірі 1300 грн. на місяць. Який документ повинен надати студент працедавцю з навчального закладу про те, що він там навчається та не одержує стипендію? Чи має право на підвищену соціальну пільгу студент за таких умов? Якщо цей студент має право на підвищену соціальну пільгу, то розрахуйте суму податку, утримання єдиного соціального внеску і суму до отримання. (п. п. «ґ» п.п.169.1.3 ПК).

Завдання 34.

Фізична особа-підприємець подав до державної податкової служби податкову декларацію за місцем своєї податкової адреси за результатами календарного року у строки, встановлені Податковим Кодексом для річного звітного податкового періоду. Згідно Книги обліку доходів і витрат та підтверджуючих документів щодо походження товару, виручка склала за рік 100 тис. грн.., а документально підтверджені витрати, пов’язані з господарською діяльністю такої фізичної особи – підприємця 40 тис. грн. Авансові платежі з податку на доходи фізичних осіб склали 5 тис. грн.

Потрібно зробити остаточний розрахунок податку на доходи фізичної особи-підприємця за звітний податковий рік.

Методичний матеріал до вирішення завдання.

Оподаткування доходів, отриманих фізичною особою – підприємцем від провадження господарської діяльності, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, здійснюється згідно статті 177 Кодексу за ставками, визначеними ст. 167 Кодексу (15%).

Завдання 35.

Головний інженер машинобудівного заводу отримує заробітну плату в розмірі 12.000 грн. на місяць. Розрахуйте з цієї заробітної плати податок на дохід, єдиний соціальний внесок, а також суму до отримання.

Методичний матеріал до вирішення завдання.

У Податковому кодексі України для більшості доходів передбачене введення прогресивної ставки податку з доходів. Її застосовують до усіх оподатковуваних доходів платників податку, крім тих, для яких законом визначено спеціальні ставки.

Розмір місячного доходу

Визначення суми податку

Доход менше або дорівнює 10-ти розмірам мін зарплати (станом на 1 січня звітного податкового року)

15% зі всієї суми оподатковуваного доходу

Доход більше 10-ти мінзарплат (станом на 1 січня звітного податкового року)

З доходу, який дорівнює 10 мінзарплатам (станом на 1 січня звітного року), утримують 15% податку + з решти доходу утримують 17%

Завдання 36.

У головного фахівця оборонного підприємства місячна заробітна плата складає 15.000 грн. Розрахуйте з цієї заробітної плати податок на дохід, єдиний соціальний внесок, а також суму до отримання.

Консультативний матеріал

При вирішенні цього завдання користуйтесь методичними вказівками до попереднього завдання, а також додатково слід враховувати те, що максимальна сума доходу, з якого утримуються суми єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у 2011 році, становить 14 115 грн. (п”ятнадцять розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня 2011 р.). В залежності від року в якому ви будете робити розрахунки максимальна сума доходу, з якого утримуються суми єдиного внеску буде іншою і залежатиме від розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня в конкретному році.

Завдання 37.

Працівник зареєстрований як фізична особа – підприємець та одночасно працює та отримує заробітну плату від працедавця. За звітний період підприємець отримав чистий дохід у сумі 5000 грн., а також отримав заробітну плату у працедавця за місяць в сумі 1000 грн. потрібно нарахувати окремо податок з доходу фізичної особи підприємця і із заробітної плати. В чому полягає різниця в оподаткуванні доходу підприємця і заробітної плати?

Консультативний матеріал до завдання 11.

Податковим кодексом України (пп. 169.2.3 п. 169.2 ст. 169 розділу IV) встановлено, що податкова соціальна пільга не може бути застосована до:

- доходів, інших ніж заробітна плата;

- заробітної плати, яку платник податку протягом звітного податкового місяця отримує одночасно з доходами у вигляді стипендії, грошового чи майнового (речового) забезпечення учнів, студентів, аспірантів, ординаторів, ад’юнктів, військовослужбовців, що виплачуються з бюджету;

- доходу самозайнятої особи від провадження підприємницької діяльності, а також іншої незалежної професійної діяльності.

Завдання 38.

У першому кварталі поточного року малим підприємством ТОВ “Сана”, яке є платником єдиного податку за ставкою 10%, були здійснені господарські операції:

у січні:

  • отримано передплату у сумі 14 тис. грн.;

  • реалізовані основні фонди за договірною ціною 24 тис. грн. при залишковій вартості 8 тис. грн.;

  • засновникам сплачені дивіденди за попередній рік у сумі 60 тис. грн.;

у лютому:

  • відвантажено продукцію покупцю на суму 56 тис. грн.;

  • отримана оплата за продукцію у сумі 38 тис. грн.;

у березні:

  • отримані відсотки за депозитним договором у сумі 10 тис. грн.;

  • отримані за бартерною угодою матеріали вартістю 4 тис. грн.;

  • отримана оплата за продукцію у сумі 50 тис. грн.

Потрібно:

- розрахувати суму єдиного податку за кожний місяць і квартал;

- визначити, які податкові наслідки для малого підприємства виникають при виплаті дивідендів засновникам.

Яке рішення має бути прийнято податковими органами за наслідками діяльності ТОВ МП “Сана” у І кварталі?

Завдання 39.

У третьому кварталі поточного року малим підприємством ТОВ“Меркурій”, яке є платником єдиного податку за ставкою 10%, були здійснені господарські операції:

У липні:

  • отримано передплату у сумі 10 тис. грн.;

  • реалізовані основні фонди за договірною ціною 15 тис. грн. при залишковій вартості 12 тис. грн.

  • засновникам сплачені дивіденди за попередній рік у сумі 20 тис. грн.

у серпні:

  • відвантажено продукцію покупцю на суму 30 тис. грн.

  • отримана оплата за послуги у сумі 18 тис. грн.

у вересні:

  • отримані відсотки за депозитним договором у сумі 4 тис. грн.;

  • отримані за бартерною угодою матеріали вартістю 7 тис. грн.;

  • отримана оплата за продукцію у сумі 20 тис. грн.

Розрахувати суму єдиного податку за кожний місяць і квартал, визначити податок на дивіденди. Яке рішення має бути прийнято податковими органами за наслідками діяльності ТОВ МП “Меркурій” у 3 кварталі.

Завдання 40.

Фізична особа – суб’єкт підприємницької діяльності Шишкін В.В. працює за спрощеною системою оподаткування, обліку та звітності. Окрім нього, разом з ним працює його дружина та вісім найманих працівника. Ставку податку місцева рада встановила підприємцю у розмірі 200 грн. на місяць. Куди і яку суму податку повинен сплачувати підприємець щомісячно ?. До якого числа підприємець повинен сплачувати податок за минулий звітний місяць? В яких пропорціях розподіляється сплачений підприємцем єдиний податок між: місцевим бюджетом; Пенсійним фондом України; на обов’язкове соціальне страхування ? Укажіть пропорції у відсотках і розрахуйте суму у гривнях на прикладі підприємця Шишкіна В.В.

Завдання 41.

У третьому кварталі поточного року малим підприємством ТОВ“ Горизонт”, яке є платником єдиного податку за ставкою 16%, були здійснені господарські операції:

У липні:

  • отримано передплату у сумі 10 тис. грн. (без ПДВ);

  • реалізовані основні фонди за договірною ціною 15 тис. грн. (без ПДВ) при залишковій вартості 12 тис. грн.

  • засновникам сплачені дивіденди за попередній рік у сумі 20 тис. грн.

  • сплачено за матеріли, отримані від постачальників 15 тис. грн. (без ПДВ)

у серпні:

  • відвантажено продукцію покупцю на суму 30 тис. грн.(без ПДВ)

  • отримана оплата за послуги у сумі 18 тис. грн. (без ПДВ)

у вересні:

  • отримані відсотки за депозитним договором у сумі 4 тис. грн.;

  • отримані за бартерною угодою матеріали вартістю 7 тис. грн. (без ПДВ);

  • отримана оплата за продукцію у сумі 20 тис. грн.(без ПДВ)

Розрахувати суму єдиного податку і суму податку на додану вартість за кожний місяць і квартал, визначити податок на дивіденди. Яке рішення має бути прийнято податковими органами за наслідками діяльності ТОВ МП „Горизонт” у 3 кварталі.

Завдання 42.

Промислове підприємство розміщене в басейні річки Дніпро (Черкаська область), і у своєї діяльності використовує водні ресурси загальнодержавного значення зі змішаного джерела. Встановлений ліміт води складає 1100 м3.Відповідно даним первісного обліку води за показниками лічильника у змішаного джерела водопостачання забрано 1200 м3 води, із них підземної води – 500 м3; поверхневої води – 700 м3.

За звітний період підприємство фактично використало водних ресурсів з урахуванням втрат і системах його водопостачання – 1200 м3.

Розрахувати перевищення ліміту використання води. Розрахувати суму податку за спеціальне використання водних ресурсів: із поверхневих та підземних водних об’єктів. Розрахувати всього нарахований податок за спеціальне використання водних ресурсів за попередній і поточний звітні періоди.

Завдання 43.

Електростанція розташована у басейні річки Південний Буг. За звітний період обсяг води, який пропущений через турбіни, складає 19,06 млн. м3.

Крім того, електростанція має дозвіл на спеціальне використання поверхневих водних ресурсів місцевого значення. Встановлений ліміт – 200 м3.

За звітний період фактично використано водних ресурсів місцевого значення 250 м3.

Розрахувати перевищення ліміту використання води. Нарахувати податок за спеціальне використання водних ресурсів.

Завдання 44.

Підприємство 25.06.2011 року отримало дозвіл на використання радіозв’язку у системі передавання даних з використанням шумоподібних сигналів. Ширина користування радіочастот 1500 МГц. Ширина смуги користування радіочастот – 80 МГц. Ставка збору за радіозв’язок у системі передавання даних з використанням шумоподібних сигналів в діапазоні радіочастот 1427-2400 МГц за 1 МГц смуги радіочастот на місяць, 8,78 грн. Базовий податковий (звітний) період для збору дорівнює календарному місяцю.

З якого періоду підприємство повинно сплачувати податок, розрахувати розмір податку (ст.. 318-321 ПКУ) та вказати строки подання розрахунку в державну податкову інспекцію.

Рішення. Сума збору становить за червень: 8.78 Х 80 МГц : 30 днів Х 5 днів = 117.07. Розрахунок потрібно подати в ДПІ до 20 липня і сплатити податок до 30 липня.

Завдання 45.

Підприємство 01.01.2011 року отримало дозвіл на використання радіозв’язку у системі з фіксованим абонентським радіо доступом стандарту ДЕСТ. Ширина користування радіочастот 1000 МГц . Ширина смуги користування радіочастот 100 МГц.

Посилаючись на законодавчу базу, потрібно вказати, з якого періоду підприємство повинно сплачувати податок, розрахувати розмір податку за січень, лютий, березень місяці року. (ст.. 318-321 ПКУ) та вказати строки подання розрахунку в державну податкову інспекцію.

Консультативний матеріал.

Ставка збору за 1 МГц смуги радіочастот на місяць 17,56 грн. (стаття 320 В таблиці строчка 6). Базовий податковий (звітний) період для збору дорівнює календарному місяцю.

Завдання 46.

Лісокористувач «Діброва» за перший квартал поточного року заготовив у першому поясі сосну ділову (без кори) велику за наступними розрядами та ставками. Збір сплачується лісокористувачами щокварталу рівними частинами від суми збору, зазначеної в спеціальних дозволах. Потрібно розрахувати збір за квартал, та вказати строки подачі податкової декларації та сплати збору ( 331.1). Дані для нарахування збору наведено в таблиці.

Найменування лісової породи

розряд

Ставки збору за один щільний куб. метр деревини ділової (без кори) великої, гривень

Кількість заготовлених м. куб.

Перший пояс

Сосна

1

70.33

10

Сосна

2

49.98

10

Сосна

3

40.34

10

Сосна

4

30.34

10

Сосна

5

19.99

10

Завдання 47.

Лісокористувач «Діброва» за другий квартал поточного року заготовив у другому поясі сосну ділову (без кори) велику за наступними розрядами та ставками. Збір сплачується лісокористувачами щокварталу рівними частинами від суми збору, зазначеної в спеціальних дозволах. Потрібно розрахувати збір за другий квартал, та вказати строки подачі податкової декларації та сплати збору ( 331.1). Дані для нарахування збору наведено нижче в таблиці.

Найменування лісової породи

розряд

Ставки збору за один щільний куб. метр деревини ділової (без кори) великої, гривень

Кількість заготовлених м. куб.

другий пояс

Сосна

1

59,97

10

Сосна

2

42,48

10

Сосна

3

33,91

10

Сосна

4

25,70

10

Сосна

5

17,14

10

Завдання 48.

Нарахуйте плату за землю власникам земельних ділянок, які розташовані в межах населених пунктів, нормативну грошову оцінку яких не проведено. Базовим податковим (звітним) періодом для плати за землю є календарний рік (285.1.).

Базовий податковий (звітний) рік починається 1 січня і закінчується 31 грудня того ж року (для новостворених підприємств та організацій, а також у зв’язку із набуттям права власності та/або користування на нові земельні ділянки може бути меншим 12 місяців) ( 285.2.).

Дані для нарахування плати за землю наведені в таблиці

Групи населених пунктів з чисельністю населення, тис. осіб

Землевласник

Ставки податку,

гривень за 1 кв. метр

Коефіцієнт, що застосовується у містах Києві, Сімферополі, Севастополі та містах обласного значення

Земельна площа у володінні, кв. метрів

до 3

№1

0,24

10000

від 3 до 10

№2

0,48

9000

від 10 до 20

№3

0,77

8000

від 20 до 50

№4

1,2

1,2

7000

від 50 до 100

№5

1,44

1,4

6000

від 100 до 250

№6

1,68

1,6

5000

від 250 до 500

№7

1,92

2,0

4000

від 500 до 1000

№8

2,4

2,5

3000

від 1000 і більше

№9

3,36

3,0

2000

Завдання 49. Перевірте вірність нарахування збору платником податку за перший квартал поточного року за паркування транспортних засобів при наступних обставинах: Площа земельної ділянки дорівнює 1 гектару, ставка збору встановлена селищною радою складає 0,1 відсотка мінімальної заробітної плати. Розкрийте порядок нарахування та сплати збору. Авансовими платежами 31 січня і 28 лютого було сплачено 600 грн. Яку остаточну суму збору повинен внести в бюджет підприємець за податковий (звітний) квартал. Підприємець вніс остаточну суму 100 грн. За недоплату нарахуйте штраф.

Завдання 50. Перевірте вірність нарахування збору в другому кварталі поточного року підприємцем за провадження деяких видів підприємницької діяльності при наступних обставинах (267.3.6):

за здійснення діяльності у сфері розваг з використанням -

- грального автомата (грального автомата "кран-машина" – 1 автомат;

- грального автомата, на якому проводяться дитячі ігри - 2 автомата;

- іншого грального автомата, призначеного для проведення платних розважальних ігор)  2 автомата;

Ставка збору - розмір мінімальної заробітної плати за квартал з кожного автомата. Підприємець нарахував суму збору 2000 грн. За недоплату нарахуйте штраф.

Завдання 51.

Перевірте вірність нарахування туристичного збору податковим агентом в 3-ьому кварталі поточного року при наступних даних:

- вартість усього періоду проживання іноземного туриста в готелі «Люкс» 54000 грн. з ПДВ (268.4.1);

- ставка встановлена міською радою становить 1 відсоток до бази справляння збору (268.4.1);

- авансові внески склали за серпень, вересень 2000 грн.

Остаточна сума збору, обчислена відповідно до податкової декларації за звітний (податковий) квартал (з урахуванням фактично внесених авансових платежів), розрахована агентом в сумі 1000 грн.

При виявленні недоплати , нарахуйте штраф.

Завдання 52.

Для нарахування податку на житлову нерухомість є наступні дані:

- Платник податку має у власності квартиру площею 500 метрів квадратних, в тому числі площу, що підлягає оподаткуванню 380 метрів квадратних (500 -120);

- ставка податку, встановлена міською радою становить 1 відсоток від мінімальної заробітної плати, встановленої на 1січня поточного року за 1 метр квадратний (265.5.1);

- податковий (звітний) період дорівнює 1 року;

- податкове зобов’язання за звітний рік з податку сплачується:

а) фізичними особами  протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення (265.10.1);

- обчислення суми податку з об’єктів житлової нерухомості, які знаходяться у власності фізичних осіб, проводиться органом державної податкової служби за місцезнаходженням об’єкта житлової нерухомості(265.7.1).

- податкове повідомлення-рішення про суму податку, що підлягає сплаті, та платіжні реквізити надіслані органами державної податкової служби платнику за місцезнаходженням об’єкта житлової нерухомості до 1 липня звітного року за формою, встановленою у порядку, визначеному статтею 58 цього Кодексу (265.7.2).

Потрібно визначити суму податку і нарахувати штрафні санкції за умови, що податок був сплачений на 30 днів пізніше.