Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
02_R_1.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
280.58 Кб
Скачать

Класифікація податків на продукти та на виробництво

Назва податку

Податок на продукти

Податок на виробництво

Загальнодержавні податки

Податок на додану вартість

+

Акцизний збір

+

Плата за марки акцизного збору

+

Державне мито

+

Державне мито за одержання охоронних документів на об’єкти промислової власності

+

Податок із власників транспортних засобів

+

Відрахування на геологорозвідку

+

Закінчення табл. 1.4

Назва податку

Податок на продукти

Податок на виробництво

Плата за спеціальне використання природних ресурсів

+

Плата за забруднення навколишнього середовища

+

Надходження частки вартості нестандартної продукції

+

Рентна плата та різниця в цінах на природний газ

+

Місцеві податки і збори, інші податки та надходження до бюджету України

Вивізне (експортне) мито

+

Імпортне мито

+

Лісовий дохід

+

Плата за видачу ліцензій

+

Збори, справлені автоінспекцією

+

Плата за державну реєстрацію підприємств

+

Плата за воду

+

Збір від продажу паливо-мастильних матеріалів

+

Відрахування від доходів з експлуатації автотранспорту

+

Цільові та позабюджетні фонди

На фінансування дорожнього господарства

+

Державний фонд сприяння конверсії

+

Фонд охорони навколишнього середовища

+

Надходження до фонду розвитку паливо-енергетичного комплексу

+

Надходження до інших позабюджетних фондів

+

Інші податки на виробництво охоплюють: державне мито за одержання охоронних документів на об’єкти промислової власності; плату за землю; податок із власників транспортних засобів; відрахування на геологорозвідку; плату за соціальне використання природних ресурсів; плату за забруднення навколишнього середовища (у межах ліміту та понад ліміт), лісовий податок; плату за видачу ліцензій; плату за спеціальне використання надр при видобуванні корисних копалин; плату за державну реєстрацію підприємств; плату за воду; плату за сертифікацію на право торгівлі; плату за марки акцизного збору; місцеві податки з підприємств; місцеві податки з населення (ринковий збір тощо); податки до позабюджетних і цільових фондів.

Дані про інші податки на виробництво містяться у звіті про виконання державного та місцевого бюджетів згідно з річною бухгалтерською звітністю за формами № 2 і 3.

Інші субсидії на виробництво складаються із субсидій, одержаних підприємствами від органів державного управління у зв’язку з використанням факторів виробництва. До них належать:

  • субсидії, пов’язані з використанням праці особливого контингенту осіб (інвалідів, безробітних);

  • субсидії для стимулювання використання окремих видів сировини та енергії;

  • субсидії для зменшення забруднення навколишнього середовища (для покриття вартості додаткової обробки відходів виробництва).

Дані про субсидії беруться з національного рахунку первинного розподілу доходів і розподіляються відповідно до галузевої належності.

1.6. Система індикаторів для статистичного моніторингу внутрішнього ринку

Концепцію аналізу та вдосконалення розвитку внутрішнього ринку товарів та послуг було розроблено Мінекономіки України й впроваджено наказом від 25.05.99 №27-38/145 для побудови системи моніторингу і оцінювання стану та вдосконалення діяльності внутрішнього ринку товарів та послуг на макроекономічному, регіональному і галузевому рівнях.

У концепції визначено терміни виконання її завдань; розглянуто основні принципи аналізу внутрішнього ринку; викладено основні напрями та окремі механізми вдосконалення діяльності внутрішнього ринку як складової системи заходів з підвищення ефективності функціонування суб’єктів господарювання та національної економіки в цілому; охарактеризовано систему показників та джерела їх отримання, передусім через Держкомстат. Звертається увага на необхідність залучення різних джерел інформації і ранжування ринків за номенклатурою товарів та послуг — для визначення ситуації на внутрішньому ринку. При цьому імпортні товари та послуги розглядаються як фактор підтримки конкуренції на внутрішньому ринку.

Для створення інформаційної бази, що характеризувала б стан товарного ринку, як показує досвід країн з розвинутою ринковою економікою, необхідна переорієнтація в обліку на статистику підприємств.

З метою якомога повнішого задоволення потреб користувачів різного рівня управління від мікро- до макрорівня утворено Державне агентство з розповсюдження статистичної інформації Держкомстату України (Держстатінформ), у практику роботи якого входить не тільки розповсюдження інформації на різних носіях, а саме огляд ринку того чи іншого товару, наприклад «Ринок лікарських засобів в Україні», а також проведення спеціальних обстежень та досліджень.

У зазначеній Концепції система індикаторів, які характеризують стан внутрішнього ринку, формувалась із використанням, насамперед, чинної статистичної звітності та частковим залученням додаткових джерел. Передбачається формування індикаторів на рівні областей, АР Крим і України в цілому (табл. 1.5).

Таблиця 1.5

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]