Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
13_R_12.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
224.77 Кб
Скачать

12.2. Ринкові пропорції попиту і пропозиції. Місткість ринку

Провідними показниками товарної кон’юнктури є попит і пропозиція. Тому основним завданням статистичного вивчення кон’юнктури ринку є визначення співвідношення між попитом і пропозицією. У статистиці обліковуються попит та пропозиція як реалізовані — обсяг реалізації та обсяг виробництва у натуральному та вартісному виразі. Суть дії ринкового механізму виявляється в намаганнях попиту і пропозиції зрівноважитись. Однак цей процес, маючи стохастичний характер, відбувається під постійним впливом великої кількості факторів, що зумовлює наявність постійних коливань і відхилень від основної тенденції ринку. Виявлення можливих диспропорцій між попитом і пропозицією попереджує про зміну ринкової ситуації. Оцінювання стану ринку має інформаційно-попереджувальний характер як для підприємців, так і для органів державного управління.

Залежно від співвідношення між попитом і пропозицією на певний товар розрізняють «ринок продавця» і «ринок покупця». «Ринок продавця» формується тоді, коли попит (По) значно перевищує пропозицію (Пр): По > Пр. За таких умов для продавця збут не створює особливих складнощів, оскільки за наявності надмірного попиту (дефіциту) його продукцію буде реалізовано.

Інша справа –– «ринок покупця». Він можливий, коли пропозиція перевищує наявний попит: Пр > По. За такого співвідношення попиту і пропозиції свої умови диктує не продавець, а покупець. Така ситуація спонукає продавця витрачати значні зусилля на те, щоб реалізувати свої продукти 3.

Розглянуті дві ситуації на ринку різняться і тим, що активність виявляють в кожному випадку різні сторони. У першому випадку більш активним є покупець, у другому — продавець. Зауважимо, що під покупцем слід розуміти не звичайного роздрібного покупця, а сторону взагалі, яка купує товар; нею може виявитись будь-яке підприємство, організація, установа або фізична особа. Вивчаючи тенденції світової економіки, доходимо висновку про те, що «ринок продавця» — явище тимчасове, і неминуче йому на зміну приходить «ринок покупця».

Однак існує на ринку й ситуація, яку не можна віднести ні до «ринку продавця», ні до «ринку покупця». Вона виникає за відносної рівноваги попиту і пропозиції або коли пропозиція незначною мірою перевищує попит. У такому випадку попит покупця може постійно бути задоволеним завдяки стабільній пропозиції. Тому продавцю необхідно весь час турбуватися про те, щоб викликати інтерес покупця до свого товару, спонукати придбати саме його, а не товар конкурента. Це вимагає від продавця додаткових зусиль і витрат на підвищення якості товару, проведення комплексу рекламних і маркетингових заходів.

Співвідношення попиту і пропозиції називається місткістю ринку, яка зумовлює рівень ринкової ціни товару.

Розрахунок місткості товарного ринку вважається в маркетингу досить складним завданням, часто це пов’язано з важкодоступністю необхідної інформації і неоднозначністю трактування у спеціальній літературі категорій місткості ринку і методик її розрахунку. Але без оцінювання місткості ринку піддаються сумніву результати вибору цільових сегментів, організації збутової мережі і комплексу комунікаційних заходів.

Найчастіше з місткістю ринку в економічній літературі ототожнюють обсяг реалізації товару за певний проміжок часу. Проте такий підхід може призвести до помилкових результатів при аналізі можливостей ринку, неправильного планування маркетингових зусиль і аналізу їх ефективності (табл. 12.2) [5].

Таблиця 12.2

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]