Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Модуль біологія.doc
Скачиваний:
146
Добавлен:
13.11.2018
Размер:
143.87 Кб
Скачать

1.Визначення біології.

Біологія – наука про життя, про загальні закономірності існування і розвитку живих істот: життєві процеси, що в них відбуваються,хід їх життєвих циклів, взаємозвязок з оточуючим середовищем, походження, історичний та індивідуальний розвиток живих організмів. Медична біологія вивчає спадковість людини,її генетичну систему , генотипні та індивідуальні відмінності людей, їх екологію,фізіологію, особливості поведінки. Для майбутнього лікаря є важливими знання процесів, які відбуваються в організмі людини, будову органів, хімічний склад організму. Також одним із завдань медичної біології є захистити геном людини від шкідливих антропогенних впливів різного походження. З перевідкриттям законів Менделя виникла можливість систематизації спадкових хвороб, які є необхідними знаннями для майбутнього лікаря.

2.Визначення поняття життя

Життя як біологічна форма руху матерії

Найбільш складна форма Всесвіту. Це глобальна планетарна самовпорядкована, енергетично та інформаційно відкрита система.. Виділяють 2 форми життя: неклітинну( віруси) і клітинну ( еукаріоти і прокаріоти). Основними властивостями життя є: обмін речовин та енергії( асиміляція, дисиміляція, пластичний і енергетичний обмін), здантність протистояти наростанню ентропії, самооновлення(реакції синтезу), подразливість, саморегуляція(гомеостаз), самовідтворення(розмноження, біологічна ритмічність), спадковість і мінливість, ріст і розвиток(онтогенезі філогенез) , дискретність і цілісніть.

3.Структурні рівні організації

1.) Молекулярно-генетичний(елементарні структури – коди спадкової інформації, послідовності тримлетів нуклеотидів молекули ДНК. Елементарні явища – відтворення цих кодів за принципом матричного синтезу)

2.) Клітинний рівень( елементарні структури – клітини. Елементарні явища – життєві цикли клітин. У складі цілісного організму клітини обєднуються у тканини і системи органів)

3.)Організмовий рівень(елементарні структури – організми та системи органів , з яких вони складаються.. Елементарні явища - комплекс фізіологічних процесів, що забезпечують життєдіяльність.)

4.)Популяційно-видовий(елементарні структури – популяції. Елементарні явища – видоутворення на підставі природного добору. Популяція – основна одиниця еволюції)

5.)Біосферно- біогеоценотичний(елементарні структури - біогеоценози. Елементарні явища – динамічний взаємозвязок біогеоценозів у масштабах біосфери).

4.Клітина про і еукаріот.

Кожна клітина відносно автономна і представляє самостійну одиницю. Забезпечує процеси життєдіяльності. Винекнення клітини,я к живох системи нового типу- важливий якісний етап еволюції.

Клвтина- саморегулююча система,самовідтворююча система здатна до самовизначення,самовідновлююча система, енергетично відкрита система,стійка,клітина забезпечуе передачу інф. в рядах покоління, заміна поглинутих структур новими і ріст і розвиток організму.

Прокаріоти(бактеріх і ціано-бактерії)

Клітинни невеликі,позбавлені ядерної оболнки,відсутнє ядро хромосом. Генетичний матеріал представлений однією довгою кільцевою ДНК у вигляді петель. Гістнових білків не виявленно. Прокаріотичні коітини оточенні клітинною стінкою, що складаються з вуглеводів і амінокислот, відсутній рух цитоплазми, вони переміщуються за домопогою джгутиків.

Еукаріоти.

Мають ядро оточене мембраною, генетичний матеріал зосередженний у хромосомах,що утворені нитками ДНК і гістоновими білками. Поділ клітини мітотичний и мейоз. У цитоплазмі є органели : центріолі, мітохондріх,пластидт та інш. Це одноклітинні та багатоклітинні організми.

5. Клітинна теоія та ії сучасний стан. Значенн ядля медецини.

Т.Шванн 1839- сормолював клітинну теорію.

Основні її положеня.

-клітина елементарна одиниця будови і розвитку всіх живих організмів.

-клітини всіх одноклітинних і багатоклітинних організмів подібні за походженням,будовою,хім. складом,основними проявами життєдіяльності.

-кожна нова клітина утворюється від материнської.

-у багатоклітинних орг.,які розвиваються з однієї клітини, різні типи клітин формуються завдяки їхній спеціалізації, та утворюють тканини. Із тканин склда. органи.

Значення.

Клітинну необхідно знати не тільки,як одиницю будови організму,а як і одиницю патологічних змін. Практично всі хвороби пов`язані з порушенням структури і функціями кліти, із яких утв. всі тканини і органи. Порушення стру. і функцій одних клітин є першопричиною винекнення і розвтку хвороби,а порушення іншихможе бути вже наслідком несприятливих змін в організмі. Порушення нормального функціонування клітин повязане з багатьма різноманітними чинниками і характеризується загальними або місцевими порушеннями організаціі органел клітин.