Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лукашевич.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.11.2018
Размер:
142.72 Кб
Скачать
  1. Принцип роботи котла внутрішнього згорання

При спалюванні палива в топці котла утворюються димові гази високої температури. Ці гази, проходячи по димоходів котла, омивають пучки труб, по яких рухається (циркулює) вода.

В результаті гази віддають воді частину своєї теплоти і охолоджуються, а вода нагрівається і, перетворюючись на пару, збирається у верхньому барабані котла.

Розрідження в топці створюється димососом, що забезпечує подачу повітря в котел.

Охолоджені димові гази через димоходи й димову трубу віддаляються в атмосферу. Підготовлена ​​вода подається насосом по живильному трубопроводу в верхній барабан котла.

• Склад котла:

- Трубна система;

- Теплоізоляція і обшивка;

- Система живлення;

- Тягове пристрій;

- Система паливна;

- Постніца з майданчиком;

- Система управління.

3.Параметри які контролюють роботу котла внутрішнього згорання

1. Витрати палива

Ротаметр

Принцип дії ротаметрів обтікання заснований на залежності

переміщення тіла, що знаходиться в потоці і сприймає динамічне

тиск обтекающего його потоку, від витрати речовини. Широко розповсюдженими витратомірами обтікання є витратоміри постійногоперепаду тиску - ротаметри, поплавкові та поршневі. Принцип діївитратомірів постійного перепаду тиску заснований на залежності від витрати речовини вертикального переміщення тіла - поплавця, що знаходиться в потоці і змінює при цьому площа прохідного отвору приладу таким чином, що перепад тиску по обидві сторони поплавця залишається постійним.У деяких витратомірах обтікання, званих витратомірами обтікання компенсаційного типу, переміщення тіла обтікання вимірюється за величиною тиску, що створює зусилля, яке до тіла і врівноважують динамічний тиск потоку на нього.

Поплавковий витратомір постійного перепаду тиску складається з поплавця і конічного сідла, розташованих в корпусі приладу. Конічне сідло виконує ту ж роль, що і конічна трубка ротаметра. Різниця полягає в тому, що довжина і діаметр сідла приблизно рівні, а у ротаметрів довжина конічної трубки значно більше його діаметра.

У поршневому витратомірі чутливим елементом є поршень, який під

натиском води переміщається усередині втулки.

Втулка має вхідний отвір і вихідний отвір, який є діафрагмою змінного перерізу. Поршень за допомогою штока з'єднаний з сердечником передавального перетворювача. Протікає через витратомір рідина надходить під поршень і піднімає його. При цьому відкривається в більшій чи меншій мірі отвір вихідний діафрагми. Рідина, що протікає через діафрагму, одночасно заповнює також простір над поршнем, щостворює протидіє зусилля.

2.Рівень води в резервуарі Ємнісний рівнемір.

поширений тип пристрою для індикації та видачі імпульсу про рівень рідини або сипучої маси в ємкостях, який входить до складу систем візуального чи автоматичного контролю та регулювання технологічними процесами, контролю рівня речовин в ємкостях. П.д. – порожнисте тіло обтічної форми, об’ємна маса якого відповідає густині контрольованого шару речовини. Для робочого діапазону значень рівня виконується тарування шкали виміру.

У основі роботи рівнеміра лежить вимірювання ємності конденсатора, утвореного зануреним у середовище електродом і середовищем, що безпосередньо контролюється.

Для рідких електропровідних середовищ застосовуються первинні перетворювачі з одним електродом (рис), покритим ізоляційним шаром. Роль другого електрода відіграє контрольоване середовище.

Для вимірювання рівня неелектропровідних середовищ використовується первинний перетворювач з двома неізольованими електродами (рис.).

Вимірювання ємності і перетворення її в пропорційний зміні рівня вихідний сигнал здійснюється проміжним перетворювачем (Пр), що містить індуктивно-ємнісний міст.

Температура води в резервуарі

Манометричні термометри

Дія манометричних термометрів заснована на залежності тиску рідини, газу або пари з рідиною в замкнутому об’ємі (термосистемі) від температури. Зазначені термометри є промисловими що показують і самописними приладами, призначеними для вимірювання температури в діапазоні до 600°С. Клас точності їх 1-2,5.

Залежно від робочої речовини, яка використовується в термосистемі, манометричні термометри розділяються на газові, рідинні і конденсаційні (мають як робочу речовину органічні рідини з низькою температурою кипіння: хлористий метил, ацетон і фреон). Вибір робочої речовини виконується виходячи із заданого діапазону показань і умов вимірювання.

Рисунок 4.4 - Схема манометричного термометра, що показує

Схема манометричного термометра, що показує, приведена на рис.4.4. Термосистема приладу, заповнена робочою речовиною, складається з термобалону 1, що занурюється у вимірювальне середовище, манометричної трубчастої пружини 2, що діє за допомогою тяги 3 на вказівну стрілку 4, і капіляра 5, що з'єднує пружину з термобалоном.

Термобалон являє собою металеву трубку, закриту з одного кінця, а з іншого з'єднану з капіляром. За допомогою знімного штуцера 6 з різьбленням і сальником термобалон установлюється в трубопроводах, баках і т.п. Можлива установка його і у захисній гільзі. При нагріванні термобалона збільшення тиску робочої речовини передається через капіляр трубчастій пружині і приводить до розкручування останньої доти, поки діюче на неї зусилля, пропорційне різниці тисків у системі і навколишнім повітрі, не зрівноважиться силою її пружної деформації.