Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДПЗК metodichka.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
14.11.2018
Размер:
567.3 Кб
Скачать

Конституційний захист фундаментальних прав людини у сша і Бразилії

Нормативно-правові акти, що містять перелік фундаментальних права людини. Роль прецедентного права у захисті фундаментальних прав людини в США. Конституція США 1787 року та «Біль про права» 1791 року, юридична сила та структура.

Основні права людини, гарантії та захист яких регулюються першими десятьма поправками до Конституції США («Біль про права»).

Поправки до Конституції США, які не увійшли до «Білю про права»: заборона рабства та работоргівлі, заборона дискримінації, виборчі права.

Особливості правової доктрини в сфері прав людини та громадянина в США. Роль прецедентного права у захисті фундаментальних прав людини в США.

Фундаментальні права людини у Конституції Бразилії 1988 року.

Основні права людини за Конституцією Бразилії: недоторканність особи, житла, таємниця листування, процедура habeas corpus, процедура habeas data, процесуальні права (арешт виключно на основі судового рішення або на місці злочину, право обвинуваченого на захист та ін.), процедура mandato d'injuncao - право вимагати видання судового наказу з метою запобігання або виключення завдання збитків особистим правам громадян, якщо відсутня відповідна правова норма.

Конституція Бразилії та міжнародні договори і конвенції.

Верховний Суд сша у справі охорони Основного Закону.

Устрій федеральної судової влади згідно зі ст.3 Конституції США 1797р. Особливості дворівневої та децентралізованої судової системи США. Структура федеральної судової системи. Верховний Суд США. Апеляційні (окружні) суди. Районні суди. Спеціальні федеральні суди. Сруктура судової системи штатів. Суд присяжних.

Особливості американської моделі судового конституційного контролю.Верховний суд США як найвищий орган конституційного контролю.Процедура та особливості здійснення конституційного контролю в США.

Роль судових прецедентів, створених Верховним Судом США у тлумаченні Конституції США, контролі за діяльністю органів законодавчої та виконавчої влади. Доктрина судового перегляду Верховним Судом США. Справа «Мербьюрі проти Медіссона».

Повноваження Верховного Суду США згідно зі ст.3 розд.2 Конституції США 1797р. Сфера виключної компетенції федерації (розд.8 ст.1. Конституції США 1797р.).

Конституційно-правові засади взаємовідносин законодавчої й виконавчої влад у сша і Бразилії

Правові основи функціонування законодавчої та виконавчої влади США. Реалізація принципу поділу влади, система «стримувань та противаг».

Конгрес: порядок формування, структура, компетенція палат, законодавчий процес.

Виконавча влада. Президент. Компетенція і акти Президента. Кабінет. Виконавчий апарат Президента. Віце-президент.

Система центральних органів влади Бразилії за Конституцією 1988 року.

Парламент: структура, компетенція палат, законодавчий процес.

Виконавча влада Бразилії. Президент: статус та повноваження.

Вплив американської моделі взаємовідносин Президента та Парламенту на взаємовідносини Парламенту та Президента Бразилії:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]