Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
право. част.1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
311.3 Кб
Скачать

20 Поняття законність, правопорядку та дисципліни.

Законність - це такий режим державного і суспільного життя, при якому забезпечується повне і неухильне дотримання та виконання законів і підзаконних нормативних актів усіма без винятку органами держави, громадськими організаціями, поса­довими особами і громадянами.

Правопорядок визначають як результат дотримання законності. Тому зміцнення законності має своїм наслідком більш високий рівень правопорядку.

Правопорядок передбачає закріплення справжнього демокра­тичного правового статусу особи, неухильне втілення в життя де­мократичних прав і свобод особи, гарантованість від свавілля. Поряд із цим, такий порядок неможливий без найсуворішого ви­конання кожним громадянином своїх обов'язків, закріплених у нормах права.

Зміцнення правової основи державного та громадського життя передусім залежить від стану законності і правопорядку в роботі державного апарату та дотримання дисципліни.

Дисципліна і правопорядок взаємопов'язані і характе­ризують у суспільстві взаємозв'язок людини зі своїм трудовим колективом, суспільством, масою інших спільнот.

Таким чином, дисципліна - це певний порядок поведінки лю­дей, що забезпечує узгодженість їх дій у колективі, державному та суспільному житті.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]