Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція (Моніторинг довкілля).docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
85.53 Кб
Скачать

3. Екологічний моніторинг в м. Києві.

Стан довкілля у м. Києві визначається на підставі відповідних спостережень, які охоплюють всі основні складові: повітря, воду, ґрунти. Такі спостереження, що регулярно здійснюються у визначених місцях і за стандартною методикою, називають моніторингом.

В м. Києві існує система спостережень за станом навколишнього природного середовища, до складу якої входять такі суб’єкти:

- Центральна геофізична обсерваторія здійснює моніторинг стану атмосферного повітря в селітебній зоні, атмосферних опадів, хімічного забруднення ґрунтів, радіаційного забруднення повітря, поверхневих вод і ґрунтів.

- Київське міське територіальне медичне об’єднання „Санепідслужба” проводить спостереження за станом атмосферного повітря в санітарно-захисних зонах промислових підприємств і на їх межі, поблизу автомобільних трас, а також підфакельні та маршрутні спостереження, при необхідності, поверхневих вод і питної води, ґрунтів, фізичних факторів (шум, електромагнітні поля, вібрація), здійснює радіаційний контроль.

- Управління земельних ресурсів покладено контролює за стан ґрунтів і ландшафтів, берегових ліній , річок, озер, водосховищ, а також стан використання земельного фонду, структуру землекористування з метою запобігання негативним процесам та ліквідації їх наслідків.

- ДКО „Київводоканал” здійснює контроль якості питної води в системі міського водопостачання, поверхневих вод у місцях їх інтенсивного використання, а також контролює облік використання вод і скидання стічних вод водокористувачами.

- КО „Київзеленбуд” веде спостереження за станом державного лісового фонду, лісової та міської рослинності, за станом об’єктів природно-заповідного фонду.

- Державне управління екології та природних ресурсів у м. Києві здійснює контроль джерел промислових викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря та скидів стічних вод, поверхневих вод, водних об'єктів у межах природоохоронних територій, звалищ промислових та побутових відходів.

- ДГО „Північгеологія” - підземних вод і ґрунтів, геохімічного складу ландшафтів, ендогенних та екзогенних процесів тощо.

Система моніторингу довкілля м. Києва, що перебуває в стадії реалізації, повинна об’єднати окремі суб’єкти моніторингу на основі єдиного нормативного, організаційного, методологічного та метрологічного забезпечення. Моніторинг довкілля м. Києва є складовою частиною державної системи моніторингу і водночас — частиною регіональної інформаційно-аналітичної системи м. Києва загального призначення.

В Державному управлінні екології та природних ресурсів в місті Києві створено Центр оперативного моніторингу (ЦОМ).

При Центральній геофізичній обсерваторії створюється Опорний пункт моніторингу, до якого має надходити інформація у реальному вимірі часу щодо рівнів забруднення атмосферного повітря на постах контролю, розташованих у житловій забудові, які оснащуються автоматизованими приладами контролю та передачі даних.

Автоматичні прилади контролю стану атмосферного повітря житлової зони, а також автоматизовані системи збору і передачі даних щодо стану забруднення атмосферного повітря вздовж автомагістралей (вул.і Хрещатик, просп. Перемоги) по трьох параметрах, успішно пройшли випробування і показали свою працездатність, їх розробники — Київське підприємство АТ „Украналіт” і підприємство „Росток-ЕЛЕКОМ”.

Після аналітичної обробки дані про стан забруднення атмосферного повітря будуть надходити до Центру оперативного моніторингу Державного управління екології та природних ресурсів в м. Києві. Зважаючи на те, що ці дані надходять у реальному вимірі часу, є можливість здійснювати оперативне реагування на негативні явища в повітряному басейні, ліквідація їх наслідків, прийняття управлінських рішень.

Держуправлінням розроблено Програму створення І-ої черги моніторингу довкілля міста. В рамках виконання робіт по створенню І-ої черги Системи моніторингу довкілля міста Києва (СМДМ) були виконані роботи як по виготовленню, встановленню, налагодженню і обслуговуванню технічних засобів, так і по розробці і впровадженню програмного забезпечення автоматизованого збору, обробки та передачі даних з пунктів контролю атмосферного повітря вздовж міських автомагістралей.

Основними результатами робіт по створенню системи моніторингу слід вважати такі:

- розроблено системне, прикладне та інформаційне програмне забезпечення (СПЗ, ППЗ та ІПЗ);

- розроблено три комплекти приладів для оснащення постів ЦГО екологічного контролю атмосферного повітря житлової зони № 2, № 5 та № 15;

- розроблено та встановлено на сервері в ЦГО програмне забезпечення збору та обробки даних з 3-х постів контролю житлової зони відповідно до вимог структур баз даних;

- проведено телефонні канали до двох постів ( №2, №6) та встановлено і підключено факс-модеми на 3-х постах та в ЦГО;

- розроблено та встановлено програмне забезпечення на контролерах 3-х постів;

- розроблено та встановлено на сервері в ЦОМ програмне забезпечення, автоматизовану передачу даних від серверу ЦГО до серверу ЦОМ;

- проведено комплексну дослідну експлуатацію І-ої черги СМДМ на базі ПОКК-1, 2, ПОКК-3, ПОКК-4, ПОКК-8 та ЦОМ з підключенням автоматизованої передачі даних від 4-х пунктів контролю вздовж автомагістралей та одного поста контролю житлової зони.

В подальшому планується:

- закінчення реалізації програми І черги створення системи моніторингу довкілля м. Києва;

- розроблення програми ІІ черги створення системи моніторингу довкілля м. Києва та її реалізація.

Висновок

Отже, моніторинг довкілля - це система спостережень, збирання, оброблення, передавання, збереження та аналізу інформації про стан довкілля, прогнозування його змін і розроблення науково-обгрунтованих рекомендацій для прийняття рішень про запобігання негативним змінам стану довкілля та дотримання вимог екологічної безпеки.

Порядок створення та функціонування такої системи в Україні визначає Положення про Державну систему моніторингу довкілля.

Система моніторингу є складовою частиною національної інформаційної інфраструктури, сумісної з аналогічними системами інших країн.

Система моніторингу спрямована на:

  • підвищення рівня вивчення і знань про екологічний стан довкілля;

  • підвищення оперативності та якості інформаційного обслуговування користувачів на всіх рівнях;

  • підвищення якості обгрунтування природоохоронних заходів та ефективності їх здійснення;

  • сприяння розвитку міжнародного співробітництва у галузі охорони довкілля, раціонального використання природних ресурсів та екологічної безпеки.

Право володіння, користування і розпорядження інформацією, одержаною під час виконання загальнодержавної і регіональних (місцевих) програм моніторингу довкілля, регламентується законодавством.

Інформація, що зберігається в системі моніторингу, використовується для прийняття рішень у галузі охорони довкілля, раціонального використання природних ресурсів та екологічної безпеки органами державної влади та органами місцевого самоврядування і надається їм безкоштовно відповідно до затверджених регламентів інформаційного обслуговування користувачів системи моніторингу та її складових частин.