Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
T6_Podatkova_sluzhba_yak_organ_DFK_za_diyalnist....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
151.04 Кб
Скачать

3. Порядок застосування фінансових санкцій та стягнення податкової заборгованості.

За порушення норм податкового законодавства до платників податків, крім заходів адміністративної та кримінальної відповідальності. Можуть застосовуватися також штрафні та фінансові санкції.

Головним документом, що регламентує порядок застосування, встановлює види та розмір фінансової відповідальності за порушення податкового законодавства є Закон України „про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетними та державними цільовими фондами” від 21.12.2000 р., № 2181.ІІІ. крім того, деякі штрафні санкції передбачено також законами з окремих податків, зборів, обов’язкових платежів та законодавством з питань валютного регулювання.

1) Застосування фінансових санкцій.

Органи контролю мають право застосовувати до порушників фінансові санкції.

Санкції – це захід примусового впливу, що застосовується до порушників порядку при здійсненні господарсько-фінансової діяльності лише за наявності вини.

Вина має дві форми: навмисну і ненавмисну. При наявності навмисного порушення застосування фінансових санкцій є обов’язковим. Прикладами ненавмисних, але дій, що містять вину, є зокрема, помилкове застосування законодавства про оподаткування, порушення вимог законодавства через необережність, некваліфікованість, помилки. Порядок застосування фінансових санкцій регламентується законодавством України.

За несвоєчасне внесення платежів до бюджету суб’єктами господарювання законодавством передбачено нарахування пені.

Пеня – це законодавчо-фінансовий захід впливу за порушення термінів сплати платежів і внесків.

2) Оскарження рішень податкової адміністрації.

Кожна особа має право оскаржити рішення органів ДПС, якщо вони обмежують її права, встановлені законами України, в адміністративному або судовому порядку.

Оскарженню підлягають наступні рішення:

  • податкові повідомлення про суми податкових зобов’язань;

  • постанови про накладання адміністративних стягнень;

  • рішення щодо визначення сум податкових зобов’язань;

  • дострокове розірвання договорів про розстрочення, відстрочення податкових зобов’язань за ініціативою органу ДПС.

Відмова в прийнятті скарги платника податків забороняється. Реєстрація скарги повинна відбуватися в день її подання або надходження до органу ДПС, але не пізніше наступного робочого дня.

У скарзі має бути зазначено:

  • прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання фізичної особи, а для юридичної особи – її найменування, місцезнаходження;

  • найменування органу ДПС, яким видано податкове повідомлення або рішення, що оскаржується, дата і номер;

  • суть порушення питання, прохання чи вимога;

  • про подання чи неподання позовної заяви до суду (арбітражного суду), про невизнання недійсним податкового повідомлення або рішення органу ДПС;

  • підпис фізичної особи або уповноваженої на те особи, а для юридичної особи – підпис керівника або представника юридичної особи, скріплений печаткою юридичної особи.

Особа яка подала скаргу на рішення органу Державної податкової служби, має право:

  • особисто викласти аргументи особі, що перевіряла скаргу (заяву), та брати участь у перевірці поданої скарги (заяви);

  • ознайомитися з матеріалами перевірки;

  • бути присутньою при розгляді скарги (заяви);

  • користуватися послугами адвоката або уповноваженого представника, оформивши це уповноваження у встановленому законом порядку;

  • одержати письмову відповідь про результати розгляду скарги (заяви);

  • вимагати відшкодування збитків, якщо вони стали результатом неправомірних рішень.

Результати взаємовідносин податкової служби та платників податків не завжди задовольняють обидві сторони. Для вирішення суперечливих питань в структурі податкової служби України існують відділи апеляцій.

Основним завданням відділів апеляцій є забезпечення захисту прав та законних інтересів платників податків і громадян у разі оскарження ними рішень Державних податкових адміністрацій (інспекцій) про примусове стягнення податків, зупинення операцій за рахунками, застосування фінансових санкцій за рахунками, а також пропаганда законодавства України про права й порядок захисту законних інтересів платників податків.