Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міністерсво освіти і науки України.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
2.76 Mб
Скачать

Завдання та вправи

  1. Для оцінки забезпеченості регіону транспортною мережею доцільно використати коефіцієнт Енгеля (Ке), що дозволяє порівняти райони з різними показниками. Коефіцієнт розраховується за формулою:

де:

D довжина мережі, км;

Tплоща території, кв. км;

H- населення території, тис.чол.

Розрахуйте відповідні коефіцієнти для кожної області України і виділіть регіони з високим, середнім і низьким показником забезпеченості транспортною мережею.

2. Роттердамський порт - це складний транспортний комплекс, який включає морський та річковий порти, близько 50 басейнів зі спеціальними причалами та елеваторами. Його відвідують понад 30 тис. суден на рік. Визначте вантажообіг Роттердамського порту, а також товари, які він відправляє та приймає.

3. Нижче у табл. 17.1. наведені існуючі швидкісні залізниці світу. Визначте і напишіть назви країн, територією яких вони проходять. Зробіть висновок про їх територіальну зосередженість. Згадайте швидкісні залізничні маршрути в Україні.

Таблиця 17.1.

Швидкісні залізниці світу

Головні напрямки

Країни

1.

Париж - Марсель

2.

Париж – Бордо

3.

Гамбург – Мюнхен

4.

Мангейм – Штутгард

5.

Турін – Неаполь

6.

Нью-Йорк – Вашингтон

7.

Токіо- Саппоро

8.

Берлін -Гамбург

9.

Турін - Леон

4. Ситуаційне завдання 1.

Тракторний завод повинен вирішити в якому вигляді – зібраному або розібраному – йому вигідніше продавати свою продукцію. На це питання не існує однозначної відповіді. Перевозити вигідніше не готову продукцію, а метал, з якого вона виготовляється, адже він займає менше місця. Іноді вигідніше відправити трактор у зібраному вигляді, коли покупець (замовник) знаходиться поблизу, на певній відстані. На більш значні відстані вигідніше перевозити трактор у розібраному вигляді (інакше зростають затрати на транспортування).

Це можна показати графічно.

С1 В С

А

Д1 О Д

Позначимо точкою О місцезнаходження певного підприємства, що збуває продукцію у двох виглядах: розібраному і зібраному.

ОА – заводська ціна трактора;

АВ – вартість розбирання машини для її відправки та наступ­ного збирання у покупця.

Якщо умовно прийнята місцевість є рівнинною, а напрямок збуту продукції рівномірно направлений у всі сторони, то ціну, що мають сплатити споживачі, будуть визначати точки, що знаходяться на променях, які починаються в точках А і В.

Таким чином, отримуємо конуси транспортних витрат з вершинами А і В.

Конус з вершиною в точці А гостріший, так як транспор­тування громіздкої або крихкої продукції обходиться дорож­че, ніж транспортування її вузлів. Конуси транспортних витрат перети­наються в точках С і С1. Промені, що виходять із точок А і В, утворюють воронку транспортних витрат.

Якщо спроектувати їх на пряму, що проходить через точку О (центральна магістраль), то отримаємо точки Д і Д1. Ціна з доставкою на відстань ОД буде нижча для машини, що транспортується в зібраному вигляді. Але за точку Д вигідніше відправляти товар у вигляді вузлів трактора. Всі дані можна звести у таблицю:

Показники

Позначення на графіку

Вигідніше відправляти на відстань

Заводська вартість машини

Вартість з урахуванням зби­ран­ня у покупця

ОА

ОВ = ОА + АВ

ближче Д

далі Д

5. Ситуаційне завдання 2.

Шахта може транспортувати два види продукції: необроблене буре вугілля і вугілля, що спресоване у брикети.

Завдання:

1) Одиниця якого бурого вугілля (за масою) буде дорожчою: необробленого чи спресованого у брикети? У якого буде вище теплотвірна здатність?

2) Побудуйте графік зміни вартості ціни на ці види вугілля (користуючись попереднім графіком).