Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Индз.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
56.82 Кб
Скачать

Міністерство фінансів України

Харківський інститут фінансів Українського державного університету

фінансів та міжнародної торгівлі

(ХІФ УДУФМТ)

Кафедра економічної теорії та міжнародної економіки

Індивідуальна робота

з дисципліни:«Політична економія»

Тема:«Роль держави в регулюванні економічних процесів в умовах ринку»

Виконала: студентка 1 курсу

Групи 12Ф

Богданова М.С.

Перевірила: Ярмак О.В.

Харків, 2011

Зміст:

ВСТУП……………………………………………………………………………………..3

1. Теорії регулювання економічних процесів в умовах ринку…………………….......4

1.1. Класична, Марксистька , Кейнсіанська теорії регулювання економічних процесів в умовах ринку………………………………………………………………….4

1.2. Теорії неокласичного, неоліберального, неоконсервативного напрямів………4

2. Соціальна спрямованість впливу держави на економіку ……………………………5

2.1. Умови існування моделі "контрактної" держави……………………………….5

2.2. Проблеми ринку в умовах досконалої конкуренції……………………………...6

3. Вплив державного регулювання на цінні економічні процеси ……………………..8

3.1. Вплив фіксованих цін на ринкові відносини……………………………………8

3.2. Обмеження ціни та «чорний ринок»……………………………………………..9

3.3. Директивна ціна і зниження якості продукції…………………………………10

3.4. Вплив непрямих податків на рівноважну ціну……………………………...…11

3.5. Розподіл податку при еластичному та нееластичному попиті……….……….12

3.6. Наслідки введення ввізного мита……………………………………………….13

3.7. Вплив по товарних дотацій на ринкову рівновагу……………………….……14

3.8. Вплив субсидій на ринкову рівновагу…………………………………………16

ВИСНОВОК……………………………………………………………………………..17

Список використаних джерел…………………………………………………………18

ВСТУП

Сучасна ринкова економіка - це економіка змішаного типу,яка поєднує гнучкість ринкового саморегулювання, цілеспрямованість і сталість корпоративного регулювання та загальносуспільну орієнтованість державного регулювання. Саме поєднання зазначених механізмів координації сприяє ефективній реалізації соціально-економічних цілей суспільства, досягненню макроекономічного зростання, забезпеченню соціальної справедливості. Слід зазначити, що ринкове саморегулювання, яке відображає сутність підприємницької системи господарювання, спрямованої на отримання прибутку в умовах конкуренції, - це основа змішаної економіки. Корпоративне регулювання, яке виникло внаслідок розвитку такої організаційної форми підприємництва, як корпорація - це механізм координації, який в умовах ринкових важелів дає змогу економічним суб'єктам активно впливати на розподіл ресурсів. Державне регулювання, як складова господарського механізму ринкової системи, склалося після економічної кризи 1929-1933 років, яка довела неспроможність ринкового та корпоративного регуляторів забезпечити сталий стан і розвиток економіки. Співвідношення зазначених механізмів координації у різних країнах неоднакове. Є країни, де діє система економічного лібералізму - система, у якій домінують ринкові регулятори, а роль держави зведена до мінімуму (США, Канада, Велика Британія, Австралія та ін.), і країни економічного дирижизму, яким притаманний значний вплив держави на соціально-економічній розвиток суспільства (Швеція, Австрія, Німеччина та ін.). При цьому, незалежно від системи, основним регулятором економічних процесів виступає саме ринковий механізм, а державне регулювання економіки доповнює ринкові важелі.

1. Теорії регулювання економічних процесів в умовах ринку

Зростання усуспільнення виробництва веде до зростання втручання держави в економіку. Держава бере на себе забезпечення загальних умов функціонування ринкової економіки: організацію конкуренції, приймає заходи щодо нейтралізації монополістичних дій, проводить антикризові та антиінфляційні заходи. Проблема обсягу та напрямів державного втручання в економічні процеси має давню історію.

1.1. Класична, Марксизька , Кейнсіанська теорії регулювання економічних процесів в умовах ринку

Традиційно класична теорія основним регулятором економіки визнає ринковий механізм, який автоматично встановлює економічну рівновагу. Марксизм, доводячи, що ринковий механізм неспроможний забезпечити ефективне використання обмежених ресурсів, обґрунтовує необхідність повної заміни ринкового механізму тотальним державним регулюванням економіки на базі суспільної власності та єдиного державного плачу. Кейнсіанська теорія, визнаючи обмеженість стихійного ринкового механізму щодо забезпечення макроекономічної рівноваги, доводить необхідність державного регулювання ринкової економіки насамперед як стимулювання сукупного попиту шляхом заохочення інвестиційної діяльності.

1.2. Теорії неокласичного, неоліберального, неоконсервативного напрямів

Теорії неокласичного, неоліберального, неоконсервативного напрямів (монетаризм, теорія раціональних очікувань, теорія "економіки пропозиції") зводять державне втручання в економіку до мінімуму і віддають перевагу непрямим методам державного регулювання. Економічна школа неокласичного синтезу доводить необхідність саме змішаної системи регулювання ринкової економіки. Діяльність держави як економічного суб'єкта ринкової системи відображає її економічну роль в суспільстві, яку характеризують, по-перше, соціальна спрямованість державного впливу на економіку; по-друге, основні напрями, засоби та методи діяльності держави як суб'єкта економіки; по-третє, обсяг та ступінь державного втручання в економічні процеси.

2. Соціальна спрямованість державного впливу на економіку

Соціальна спрямованість державного впливу на економіку відображає, насамперед, загально-соціальну сутність держави, її призначення задовольняти потреби всього суспільства, забезпечувати його цілісність та розвиток. Соціальна мета Української держави в економічній сфері визначена Конституцією України як забезпечення соціальної спрямованості економіки, що саме і відображає загально-соціальне призначення держави щодо економіки - забезпечувати задоволення суспільних економічних потреб, сприяти зростанню суспільного добробуту. Отже, економічну роль держави можна визначити як макроекономічне завдання держави, на вирішення якого спрямована її діяльність як економічного суб'єкта: забезпечення макроекономічної стабільності та економічного зростання як основи зростання суспільного добробуту. Економічна роль держави конкретизується у певних напрямах, засобах та методах розв'язання макрозавдань, які обумовлені станом економіки, особливостями держави та суспільства на певному етапі розвитку, міжнародними чинниками тощо. Оскільки ринкова економіка - це економіка угод, система трансакцій, що пов'язана з передаванням прав власності, то їй адекватне трактування соціальної спрямованості економічної ролі держави на базі саме соціального контракту, який виключає опортуністичну поведінку сторін, коли жодна з них не виконує своїх зобов'язань