Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методпосіб Моделювання.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
1.15 Mб
Скачать

4.2. Проведення досліду

5.1.Поворотом вентиля крану подається вода на робочу ділянку двох проточних водяних холодильників. Інтенсивність подачі води контролюється водяним лічильником.

5.2.Подати напругу на дослідну установку. При цьому висвічується індикатор "Живлення".

5.3. Подати напругу на автотрансформатор і поступово реостатом збільшити її до заданої величини. В процесі проведення досліду проводяться виміри в усталеному режимі. Час встановлення усталеного режиму 8…12 хвилин (покази термопар не повинні змінюватись з часом).

Величину напруги для кожного режиму та кількість їх задає викладач або лаборант.

5.4.Для виміру напруги і струму І - U використовувати вольтметр та амперметр.

5.5.Ввімкнути блок виміру температури, зафіксувати на установленому режимі покази термопар Т1...Т9 .

5.Моделювання показника адіабати повітря

5.1. Дослідна установка

Експериментальна установка в досліді Клемана й Дезорма представлена на рис. 2. Установка складається зі скляної колби 1, двоходового крану 2, диференціального манометра 3, ручного насоса (груша) 4 і вихлопний клапан 5. Всі основні елементи установки з'єднані між собою шлангами.

Рис.2. Схема дослідної установки

Двоходовий кран має два робочих положення: у першому положенні канали перекриті і повітря з атмосфери накачується насосом у колбу, у другому положенні повітря з колби випускається в атмосферу через вихлопний клапан.

Зміна на диференціальному манометрі показує тиск повітря в колбі.

5.2. Проведення досліду

5.1. Зрівнюється тиск у колбі з тиском в атмосфері (друге положення крана). При цьому манометр показує нульовий рівень.

5.2. Ручним насосом у колбу накачується повітря (перше положення крану посудина ізолюється по тиску від атмосфери) до тиску близько 290…300мм вод.ст. Зі збільшенням тиску повітря в колбі, відбувається збільшення його температури. У цьому випадку повітря з колбі віддає тепло в атмосферу через стінку посудини. Природно, що при цьому знижується його тиск. Зниження тиску відбувається доти, поки не встановиться температурна рівновага з навколишнім середовищем. Наступний стан, і є станом 1.

5.3. Відкривають на короткий час кран (друге положення), з'єднуючи колбу з вихлопним каналом. Повітря з характерним шумом виходить із посудини в атмосферу, при цьому показники тиску на манометрі швидко падають. Оскільки при цьому відбувається адіабатне розширення повітря в посудині, його тиск наближається до P*, а температура знижується нижче атмосферної. Відразу ж починається теплообмін між повітрям у посудині і навколишнім середовищем. Щоб зробити цей теплообмін незначним і не порушити умови адіабатного процесу, необхідно, як тільки шум почне стихати й показники тиску на манометрі сповільняться 5..10 мм вод.ст., закрити кран. У жодному разі не можна затягувати адіабатний вихлоп повітря!

5.4. Негайно, після закриття крана, тиск у посудині (через нагрівання повітря від навколишнього середовища) починає зростати й через деякий час установлюється рівним P2. Температура повітря в посудині при цьому установлюється рівною атмосферній t*. Наступний стан, є станом 3.