Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка- філософія.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
619.31 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО аграрної політики та продовольства україни

Дніпропетровський державний аграрний університет

Факультет механізації сільського господарства

Кафедра філософії, соціології та історії

меТодичні вказівки з курсу «Філософія»

для студентів денної та заочної форми всіх спеціальностей

Дніпропетровськ − 2011

Методичні рекомендації з курсу «Філософія». Дніпропетровський державний аграрний університет, 2011. – 56 с.

Укладач: кандидат історичних наук, доцент кафедри філософії, соціології та історії Берестень Ю. В.– Дніпропетровськ: Дніпропетровський державний аграрний університет. - 2011. – 56 с.

Затверджено на засіданні методичної ради факультету механізації сільського господарства,

Протокол №__ від __.___._____2011 р. Голова НМР, доцент Улексін О.В.

Загальні положення

Методичні рекомендації з навчального курсу «Філософія» створено на базі академічних досягнень та традиційних здобутків класичної та сучасної філософської думки, яка визначає сучасну домінантну парадигму наукового мислення в вищій школі. Дана програма враховує зростаючий серед студентського загалу високий попит на оволодіння філософією як універсальним способом та засобом логічного мислення, яке визначає загальний інтелектуальний рівень сучасного фахівця. Програма покликана всебічно забезпечити глибоке засвоєння студентами відповідної спеціалізації специфіки філософського осягнення дійсності та допомогти у формуванні сучасної світоглядно-методологічної культури.

Методичні вказівки підготовлено у відповідності до типової навчальної програми з курсу «Філософія» для студентів вищих аграрних закладів освіти ІІІ-VI рівнів акредитації, затвердженої 22.09.2000 р. та освітньо-кваліфікаційної характеристики (ОКХ) і освітньо-професійної програми (ОПП) підготовка бакалаврів. Відзначимо, що даний курс орієнтовано на формування у студентів основ філософського світобачення та дає можливість отримати необхідні універсальні сучасні знання розвитку філософії та оволодіння вмінням застосовувати їх при вирішенні проблем, пов’язаних з інформатизацією та глобалізацією сучасного світу. Зміст курсу розкривається на історико-філософському матеріалі включно з основними філософськими напрямками та школами сучасності. Разом з тим, акцент зроблено на академічному викладі історії філософії, на аналізі становлення та розвитку філософської проблематики. Таке поєднання історії та теорії дозволяє запобігти однобічного трактування філософських питань з точки зору певної (окремої) філософської школи. Одночасно курс дає можливість репрезентувати у цілісності джерела, різноманітність та актуальність філософських проблем. Нормативний курс «Філософія» має суттєве значення в підготовці фахівців, спроможних забезпечити входження України в світове співтовариства.

Мета, завдання і предмет дисципліни «Філософія», її місце в навчальному процесі. Курс «Філософії» викладається в системі соціогуманітарної підготовки працівника АПК і сприяє гуманітаризації технічної освіти. Безпосередньою метою викладання є формування у студентів бази знань з дисципліни ”Філософія”; виховання розуміння багатоаспектності та поліваріантності філософського пізнання світу; вміння орієнтуватись в різних філософських системах та їх категоріальному апараті; виховування розуміння особливостей філософського світогляду свідомості та її складових, вміти розрізняти головні етапи розвитку філософського знання;вхованню загальнолюдських моральних та естетичних цінностей та норм.

Завдання вивчення дисципліни:

1.Сприяти формуванню уявлень про закономірності формування, функціонування та розвитку філософського знання, його структурних компонентів, функцій у контексті загально світових надбань людства.

  1. Пізнати “Філософію” як комплекс гуманітарних наук про загальні закономірності матеріальної та духовної діяльності людини, їх принципи та закономірності, завдання й методи.

  2. Усвідомити сутність соціокультурних процесів, що відбуваються у суспільстві, їх особливості та сутність та вплив на формування цілісної світоглядної системи.

В результаті вивчення дисципліни студенти повинні:

  • мати уявлення про своєрідність філософії, її місце у загальній культурі людства, адекватно орієнтуватись у наукових, філософських та релігійних картинах світу, сутності, призначенні та сенсі життя людини;

  • розуміти роль науки та техніки у розвитку цивілізації, мати уявлення про пов’язані з ними сучасні соціальні та етичні проблеми, мати здатність оцінити цінність наукової раціональності та її історичних типів, знати структуру, форми та методи наукового пізнання, їх еволюцію;

  • розуміти взаємозв’язок духовного та тілесного, біологічного та соціального у людині, мати чітке уявлення про відносини суспільства і природи, про сучасні протиріччя людського існування;

  • загальні поняття і конкретні визначення головних категорій філософії, , місце даної науки у формуванні особистості; закономірності виникнення, розвиток світоглядних філософських систем різних історичних епох, їх взаємозв’язок та наступність.

  • Суть загальних філософських категорій та понять, що використовувались у різні історичні часи.

Уміти:

  • Керуватись методологічними принципами вивчення філософії, для орієнтації в них та збагаченні надбаннями; формувати власну думку стосовно розмаїття філософських систем, їх цінностей в ретроспективній проекції на особливості розвитку морально-етичних та естетичних настанов.

  • Опиратись на національні та загальнолюдські цінності в духовній культурі, їх пріоритетність стосовно політичних та соціальних інтересів окремих верств; забезпечувати умови для творчого розвитку особистості, підвищення культурного рівня та естетичного виховання громадян.

  • Предметом дисципліни “Філософія” є комплекс знань з соціокультурних відносин, особливостей культурного-історичного процесу, історичних надбань духовної та матеріальної культури різних народів світу. В комплекс дисциплін, що забезпечують методичну та методологічну основу зазначеного курсу входять наступні дисципліни: історія України, етика та естетика, логіка.