Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори-ф.о..doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
838.14 Кб
Скачать

73 Облік продукції тваринництва

Основним первинним документом з обліку надходження молока є відомість обліку надою молока (форма ПТ 1), у ній за кожною дояркою щоденно записують кількість корів, кількість надоєного молока вранці, ввечері, вдень, а також якість надоєного молока, відомість відкривають на 15 днів, у відомості також відображають жирність надоєного молока та його сорт (базова жирність 3, 4 %)

Для контролю за наявністю і рухом молока на кожній фермі ведуть відомість руху молока (форма ПТ 2) у ній вказують наявність молока на початок дня, надходження, вибуття молока за каналами і залишок на кінець дня.

Реалізація молока заготівельним організаціям оформлюють ТТН на перевезення молочної сировини (форма ТНсг1) Відпуск молока на громадське харчування оформлюють лімітно-забірними картками на отримання матеріальних цінностей. На випойку телятам, поросятам – відомістю витрати кормів чи лімітно-забірною карткою. Реалізація молока громадянам оформлюється накладними.

Для ведення зоотехнічного (племінного) обліку визначення продуктивності корів, якості молока систематично проводять контрольне доїння. Ці операції оформлюють актами контрольного доїння (форма ПТ3)

Для відпуску молока на випойку телятам, використовують складену зоотехніком (інженером з тех виробництва продукції тваринництва) схему випоювання телят.

Основним первинним документом з обліку надходження вовни є акт настригу та приймання вовни (форма ПТ6). Акт складається на підставі щоденників надходження і відправлення вовни (форма 116). Прийняту від стригалів вовну після визначення ії класності пакують у тюки і складають покіпний опис (форма 115а). Реалізація вовни заготівельним підприємствам оформлюється ТТН

Оприбуткування зібраних яєць на птахофермах проводять на підставі щоденників надходження с/г продукції, в яких щоденно записують кількість несучок, кількість зібраних яєць, одержаних від молодняка курей. У спеціальних господарствах облік одержаних яєць ведуть в картці обліку руху дорослої птиці. Результати сортування яєць оформляють актами на сортування яєць в цеху інкубації. На яйце-складі облік руху яєць ведуть в книзі складського обліку (280 яєць на рік від однієї курки-несучки).

Облік продукції бджільництва, меду, воску, маточкового молочка ведуть у щоденнику надходження с/г продукції. Продукцію передають на склад за накладними.

Для обліку виловлювання у ставку риби використовують щоденник надходження с/г продукції.

Інша продукція тваринництва (вовна линька, кокони, гній, пташиний послід тощо) оприбутковують на підставі щоденників с/г продукції

74 Облік продукції промислових виробництв

В с/г підприємствах підсобні промислові виробництва поділяються на 2 групи: 1) Виробництво промислової продукції із с/г сировини (млини, олійниці, крупорушки, цехи по забою тварин, птиці, ковбасні цехи); 2) Виробництво продукції промисловості із не с/г сировини(пилорами, цегельні заводи, столярні цехи, видобування глини, піску).

Передача с/г сировини для переробки на промислових цехах оформляється накладними. Продукція, одержана від переробки с/г продукції рослинництва (борошно, олія, крупи, ковбасні і м’ясні вироби, фрукти і овочі, соки, консерви) оприбутковуються на підставі звіту про переробку продукції (форма 123). У звіті відображають кількість переробленої сировини, кількість і види одержаної продукції, кількість витрачених матеріалів, тари тощо. Звіти складаються щоденно.

Готова продукція, що відправлена з промислових цехів на склад оформляється накладними внутрішньогосподарського призначення.

Реалізація продукції іншим підприємствам оформляється ТТН, відпуск продукції на громадське харчування в дитячі садочки оформляється лімітно-забірними картками. Переробка молока і молочної продукції оформляється відомістю (форма ПТ4). У відомості вказують кількість переробленого молока, витрачених матеріалів та відходи (відвійки). За допомогою відомості контролюється баланс жиру в молоці. Передача продукції на склад оформляється накладними. Забій птиці на підприємстві оформляється актом на вибуття поточних БА тваринництва(забій, прирізка, падіж) (форма ПБАсг6)та виробничим звітом про переробку птиці та вихід продукції.

Фактичний вихід продукції необхідно звіряти з діючими нормами виходу продукції з урахуванням категорії птиці.

Забій тварин оформляється актом на вибуття ПБА тварин..

Продукція, одержана від забою тварин, м'ясо, сало, субпродукти 1категорії, 2категорії, шкури, передаються на склад за накладними.

Продукція промислових цехів, що виготовляється з не с/г сировини оприбутковується на склад за накладними на підставі щомісячних виробничих звітів про переробку продукції.

273 233

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]