Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори-ф.о..doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
838.14 Кб
Скачать

5.7 Системи і форми бо

Протягом трив-го періоду ф-ння БО скласися різні системи і велика к-ть форм БО. Система БО грун-ться на окрем-х узага-них між собою екон прин-пах що мають велике значення при їх заст.-нні . Сис-ма БО включ в себе: Сис-ма перв-них і звед-них бух-х док-в, Реєстри БО. Бух баланс.

Практика і теорія БО запро-ли декілька сис-м БО . Під сис-мою БО роз-ть певну сис-му облік-х регістрів порядок і способи реєстрації та узаг-ння в них інф-ції. Основ відмін-ми рисами що означ-ть окремі форми ведення БО є: 1)зовн-й вигляд і будова обл.-вих регістрів, 2)взаємо-зок регістрів синтез і аналіт обліку, 3)послідовність і техніка обл.-вої реєстр-ції, 4)ступінь реєстр-ції і автомат-ції облік-обчисл робіт, 5)Інф-ція що міститься у прий-тих перв-х док-тах сист-ться на рах-ках БО за допом-ю подвійного запису(облік регістри)

Облікові регістри – це носії іфн-ції спеціал-го формату і побудови приз-ні для реєс-ції,груп-ння, узаг-ння на сисне і аналіт рах-ках господ опер-й, що офор-ні відпо-ми перв-ми док-ми. Записа господ опер-й в облк-х регістрах назив-ть обліковою реєстрацією. Показники що містять в регістрах БО викор-ть для опер-ного кер-ва контролю господ опер-й як струк-х підро-в так і п-ва уцілому , а також для скал-ння зівт-сті тому своєчасне і прав-не здій-ння записів в облік регістрах має важливе значення і є важливим етапом бух роботи . сучасними формами БО є:-Мемор-ордер, -Журнал-головна, -Журнал-ордер, -Журнальна, -Проста, -Спрощена, -Автомат-на.

П-во має право вводити додак-ві субрах-ки та дод-ві регістри аналіт обліку. Мін Фін наказом №356 затв-но метод-ні реком-ції про заст.-ння регістрів БО. Мін Агр.Пол наказом №390 від 4 червня 20009р затвердило метод-ні реком-ції щодо заст.-ння регістрів журнал-ордер обліку для с/г п-в.

Малі п-ва можуть викор-ти просту або спрощену форму ведення БО передбаченими метод-ми реком-ями по заст.-нню регістрів БО малими п-ми що затв-но наказом МінФін № 422 від 25 червня 2003р. Фермер-кі гоп-ва можуть заст.-ти регістри БО що устан-ні інструкцією з ведення БО в сельських, ферм-ких господ-в (наказ Мін с/г і продовольства №34 від 5 лютого 1997р)

6. Організація звітності на п-ві

Відпо-но до зако-ва кр п-ва склад-ть і в уста-му порядку подають фін-ву,стат-ну,подат-ву звітність. Фін-ва звітність – це бух звіт-сть що містить інф-цію про фін стан,резуль-т діял-сті та рух грошов коштів за звіт-й період. Річна фін звітність включає:Ф-1: Баланс, Ф-2: Звіт про фін резу-ти, Ф-3: Звіт про рух грошов коштів, Ф-4: Звіт про власний капітал, Ф-5 Примітки до річної фін звітності, Ф-6 Звітність за сегментом.

Малі п-ва склад-ть річну фін звітність в складі 2х форм : Ф-1 Баланс, Ф-2 Звіт про фін результати. Квартальна звітність скад-ться і подл-ться в складі 2х форм Ф-1,Ф-2. Фін звітність підписує керівник і бух-р п-ва.

Форми фін звіт-сті п-в і порядок їх запов-ння встан-ться МінФінУкр за погод-нням з ДержКомСтат Порядок пров-ння фін звіт-сті реглам-ться пост-ю КабМінУкр № 419 від 28 лютого 200р кварт-ну фін звіт-ть над-ть не пізніше 25 числа наступ-го за звітним кварталом місяця.

Річну фін звіт-ть п-ва под.-ть не пізніше 20 лютого за наступ. Звіт. року. Датою подання є дата безпосер-ньої передачі звіт-сті за устан. Адресатами . Фін звітність подає у такі адресати: 1)вищий орган упр-ння, 2)власник, 3)регіон-й відділ статистики, 4)трудовий колектив п-ва, 5)держ. Реєстратору.

Крім того фін звітність може подаватися акціонерним тов.-вам до регулюв-ння, держ комісіям фондового ринку; До установ банку п-вами які одержали кредит; До активам капіталу п-вом монполістами.

П-ва які входять до холди-ї. матер-ї компанії (дочірні і асоційовані п-ва) надають звітність у матер-ку,холдинг-ву компанію відповідно до ПСБО-20 матер. Холдинг. Ком-нію склад-ть консалід-ну фін звітах в межах 1-го власника . В органах упр-ння одер-ні фін звіти зводять за регіонами, галузями і вцілому по країні. На підставі інф-ції ДержКомСтат видає щорічники що хар-зує економ і соц. Розвиток окремих регіонів, галузей і вцілому країни. Відповідно до чинного закон-ва фін звітність не становить комер-ної таємниці але для отримання органом статистики фін звітів окремих п-в необхідний письмовий дозвіл п-ва.

Фін звітність відк-ть аукціон-ні тов.-ва устан.банків, емітентів, облігацій, валютних фондових бірж, інвес-х фондів та недержав фондів страхових копаній та ін. фін установ прилягає оприлюдненню в ЗМІ інф-ції до 1 червня наступного звітного року.

П-ва склад-ть сис-му стат-ї звіт-сті типову і спеціалізовану залежно від виду діял-сті. П-ва залежно від способів і сис-ми оподаткування склад. І поділяють відповідні форми под.-вої звітності.

Для контролю за своєч-тю склад-ння і подання звітності на п-ві склад-ться табель зв-сті який затв-ться кер-м п-ва: витяги,виписки з табеля напр.-ться відпов.струк-х підроз-л і служ-м п-вом і є обов’язковим до вик-ння.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]