Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора регіоналка.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.11.2018
Размер:
427.01 Кб
Скачать

62. Зернове г-во, україни

Із заг. площі с/г угіддя становлять 69,4%, з них орні землі займають 79,5%. Під зерновими куль­турами — 47%, технічними — 12%, картоплею і овоче-баштанними — 7% і кормовими культурами — 36%.

Зернові культури займали останніми роками 58 % посівних площ. У 2007 р зернові давали 29,3% вартості прод рослинництва. Найбільші обсяги вир-ва зерна мають регіони, які знаходяться у Степовій і Лісостеповій зонах: полтавська, Харківська, Черкаська, Київська, Чернігівська, Дніпропетровська та Вінницька обл.значні обсяги зерна виробляють також Донецька, Запорізька, кіровоградська, Одеська, Сумська, Тернопільська, Хмельницька обл. Осн хлібними зерновими культурами України є озимі пшениця і жито, круп'яними – просо, гречка і рис, зернофуражними (40%) – ячмінь, кукурудза і овес. зе­рнобобовими – горох.

Озима пшениця — осн.продов. зер­нова культура, посіви якої займають до ½ зернового клину. Найвища концентрація їх у степо­вій (>½ посівів) і лісостеп.зонах (>1/3). Значно менше посівних площ під озимою пшеницею на Поліссі.

Озиме жито — цінна продов. культура. Ос­новні його посіви зосереджені на Поліссі (>60 % усіх його посівів), в р-нах Карпат і деяких лісо­ст. районах.

Ярий ячмінь — 2 зернова культура за пло­щею посівів після пшениці і валовими зборами зе­рна. Посіви розміщені переважно в пн Степу і Лісостепу, а також в гірських р-­нах Карпат. Озимий ячмінь вирощують у пдСтепу та у передгірських і гірських р-нах Криму.

Кукурудза — цінна продов. і фуражна культура. її осн. посіви зосереджені у Степу і пд частині Лісостепу. Овес — допоміжна фуражна культура. Най­більшу частину займає на Поліссі і районах Карпат.

Просо, гречка, рис (35%) — цінні круп'яні культури. Просо завдяки його посухостійкості вирощують пе­реважно в степ. Обл.-х, хоча найб. врожаї отримують у ліс ост. (Хм, Він, Черк). Гречку вирощують у лісост.і поліських об­л-х, менше – у степових.

Рис в Україні почали сіяти у ЗО-х рр. Знах. в Херс, Микол, Одес обл.. та АР Крим.

Серед зернобобових культур в Україні найбільш поширені горох, люпин, вика, менше – соя, соче­виця. квасоля, боби. чина та ін. Сер. урожай­ність зернових становить 32,1 ц з одного га.

68. Залізничний транспорт,

У. належить до регіонів з значним розвитком за­лізн.тр-ту, на нього припадає осн. частина вантажооброту і перевезень пасажирів.

Він займає 1 місце по вантажообігу і 2 (після автомоб.) по пасажирообігу. Найгуст. мережу залізниць мають пром. р-ни Донбасу, Придніпров'я та зх обл.. України. Найб. залізн. вузли: Харків, Київ, Одеса, Львів, Дебальцеве, Коростень, Стрий, Чоп, Жмеринка.

Залізн. транспорт У. має 6 залізниць, об’єднаних департаментом “Укрзалізниця”, у тому числі 900 лі­нійних підпр-в для перевезення на магістралі за­вдовжки 22,8 тис.км, з них електрифіковано 8,3 тис км. Залізниці не спроможні повністю задовольнити потреби в пасаж.перевез-нях через відсут­ність поставок нових пасаж. вагонів, які ім­портувалися б з ближнього та далекого зарубіжжя. Для забезпечення неперервних вантажних та пасаж. перевезень необхідно збудувати швидкісні залізн. лінії; розвантажити переванта­жені ділянки й лінії, збільшити сер. масу поїздів за рахунок підвищення статичного навантаження, реконструювати великі станції, мости, тунелі.