Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора регіоналка.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.11.2018
Размер:
427.01 Кб
Скачать

73. Вугільна промисловість Донецького ек р-ну, особливості розміщення та основні центри.

Основне багатство надр Донецького екон р-ну — кам'яне вугілля. Є поклади марок вугілля від довго­полум'яного (Д) до антрацитів (А). Запаси коксівного вугілля (марки К, ПС, ПЖ) становлять 13%, їх частка у видобутку — 40 %. Основні запаси — у районах Старого Донбасу (так звана "Гірничопромислова зона"). Пласти кам'яного вугілля малопотужні, їх то­вщина 40-70 см. Рідше трапляються півтора- та двометрові пласти. Як виняток можна назвати пласт "Велетень", що залягає поблизу станції Хацапетівка і має потужність 5 м. Налічується до 400 вугільних пластів, які залягають похило і навіть вертикально. Нерідко пласти виклинюються. Марки довгополум'я­ного вугілля (7500 ккал.) залягають на півночі вугле­носної зони, антрацитів — у центральній частині, ко­ксівні марки (ПС – 8500 ккал.) — у південно-західній частині. Поклади вугілля поширені в таких районах: Красноармійському, Горлівсько-Щербинівському, Донецько-Петровському, Мушкетово-Макіївському, Дебальцевському, Сніжнянсько-Чистяківському (До­нецька обл.), Лисичанському, Алмазнянському, Лу­ганському, Краснодонському, Боково-Хрустальному, Селезнівському і Довжано-Ровеньківському (Луган­ська обл.).

Забезпеченість розвіданими запасами на рівні видобутку 1980 р. становить у Луганській обла­сті 125 років, у Донецькій — 77 років. За запасами антрацитів Донбас посідає перше місце в світі.

Донецький регіон і надалі залишатиметься провід­ним районом видобутку кам'яного вугілля (на 1 січня 1995 р. розвідано 52 площі для будівництва нових потужних шахт) в Україні, незважаючи на високу со­бівартість його видобутку.

72. Донецький економічний район, його роль в економіці України,

Дон. Ек.р-н. включає Дон. І Луг. Обл. площа р-ну – 53,2 тис км 2. населення – 6,9 млн осіб (2007 р). регіон має досить вигідне ек-геогр положення: межує з ек розвинутими Східним і Прижніпровським ек. р-нами, а на сході – з Рос. Федерацією. На півдні він має вихід до Азовського моря. Прикордонне розміщення та вихід до моря сприяє формуванню тут спеціальних економічних зон, розвитку прикордонного співробітництва і прямих міждержавних економічних зв’язків.

Багатство вугільних ресурсів та длизькість джерел сировини і ринків збуту готової продукції, розвинута мережа транспортних комунікацій та висока щільність населення сприяли формуванню потужного багатогалузевого міжрегіонального територіально-виробничого комплексу.

Сучасний Дое ек р-н є одним з найпотужніших в економічному відношенні рег Укр. займаючи 8,8 % терит і зосереджуючи 15,2 % населення, регіон виробляє майже 25 % обсягу промислової продукції та 8% с/г прод. Його ек потенціал – індустріально-аграрний господарський комплекс з переважним розвитком галузей важкої промисловості. В територіальному поділі праці район виділяється вугільною пром., електроенергетикою, чорною металургією, машинобудуванням, хімічною та нафтохімічною промисловістю.ці галузі спеціалізації району мають не тільки міжрегіональне, але й міжнародне значення.

Промисловий комплекс р-ну спеціалізується на випуску продукції важкої промисловості, зокрема паливно-енергетичного та металургійного комплексів, які становлять відповідно по 40% від заг вир-ва цих комплексів в Україні. Галузями спеціалізації р-ну також є важке машинобудування і металообробка, представлені виробництвом гірничо-шахтного та металургійного устаткування, верстато- і приладобудування, транспортне машинобудування, вир-во обладнання для переробних галузей АПК і легкої промисловості та промисловості буд матеріалів. Тут розвинуті також хімічна і нафтохімічна промисловість, які представлені вир-вом мінеральних добрив і іншої промислової продукції неорганічної хімії та гумотехнічною промисловістю.