Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора регіоналка.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.11.2018
Размер:
427.01 Кб
Скачать

86.Поліський ек район,роль в економіці Укр.

(Волинська, Житомирська,Рівненська,Чернігівська)Українське Полісся має досить вигідне географічне положення вздовж північного кордону держави. На півдні Полісся межує з Карпатським, Подільським, Центральним та Сх районами. Через цей регіон проходять транспортні артерії, що з'єднують Україну з Білоруссю, частково - з Росією та Зх Європою. Стратегічне положення району дає змогу активно залучати Полісся не тільки до розвитку міжрегіональних внутрішньоукраїнських зв`язків, але й до торговельних та виробничих взаємовідносин України з іншими державами, створення вільних економічних зон, розбудови міжнародної системи торгівлі, транспорту та зв'язку, створення зон міжрегіонального та міждержавного співробітництва. У Поліссі профілюючими галузями АПК є м'ясо-молочна, маслосироробна, консервна, борошномельна, цукрова, спиртова, кондитерська, тютюнова. Враховуючи притаманний району дефіцит енергоносіїв, енергетичну базу району складають, поряд із власними (вугілля кам’яне й буре, газ, нафта та торф, дрова), завезені з інших територій та з-за кордону енергетичні ресурси. Головними умовами, які визначили специфічні риси сучасного виробничого потенціалу Полісся, виступають, по-перше, особлива структура природно-ресурсного потенціалу, у якій домінує частка сільськогосподарських ресурсів, по-друге, довготривала аграрно-промислова спеціалізація господарства регіону. У територіальній структурі суспільного виробництва найкращими показниками характеризується Чернігівська, найгіршими - Волинська область. Провідну роль в економіці району традиційно відіграє сільське господарство, харчова та легка промисловість, виробництво засобів виробництва для комплексу. Враховуючи специфіку природно-кліматичних умов, сільське господарство Полісся спеціалізується на скотарстві молочно-м’ясного напряму, свинарстві, вирощуванні картоплі, льону, зерна, цукрових буряків, овочів, ягід, плодів, культурних грибів та консервів з них, розвинуте птахівництво. Навколо промислових центрів району сільське господарство розвивається за приміським типом. У структурі посівних площ сільськогосподарських культур Полісся, як і в Україні, домінують зернові культури. Розташування району з точки зору розміщення транспортних комунікацій вигідно виділяє Полісся серед інших регіонів країни. Через його територію проходять важливі залізничні та автотранспортні шляхи, в тому числі транспортні коридори міжнародного значення напрямів Росія - Україна - Польща та Україна - Білорусь. Електрифікованими є залізниці напрямів Київ - Коростень та Київ - Ніжин – Конотоп, Ніжин - Чернігів. Головним водним шляхом району є р. Десна. Судноплавні ділянки мають р. Стир та р. Горинь, Київське водоймище.

87.Промисловий комплекс Поліського ек району, його галузева структура, особливості розміщення та центри основних галузей,проблеми розвитку.(Волинська, Житомирська,Рівненська,Чернігівська). Спеціалізація промислового комплексу району характеризується значною часткою продукції переробних галузей АПК. Галузями спеціалізації є деревообробна, целюлозно-паперовапромисловість, будівельна галузь та легка промисловість. Крім перелічених галузей, велике значення у розвитку господарства району мають електроенергетика, хімічна, нафтохімічна та паливна промисловість, які і визначають місце району у міжрегіональному поділі праці в Україні. Промисловість:харчова і легка(найбільш представлені); паливно-енергетична(досить малі і суто не представлені на території)Використовують привезену і місцеву сировину. Враховуючи притаманний району дефіцит енергоносіїв, енергетичну базу району складають, поряд із власними (вугілля кам’яне й буре, газ, нафта та торф, дрова), завезені з інших територій та з-за кордону енергетичні ресурси. Основними ринками збуту продукції промислового та сільськогосподарського комплексів Полісся є власне внутрішній, а також ринки інших економічних районів України, на які надходить продукція машинобудування, харчової та легкої промисловості, будівельні матеріали тощо. галузями спеціалізації є: в Рівненській області - електроенергетика, хімічна та нафтохімічна промисловість, у Волинській та у Чернігівській – паливна галузь, які й визначають місце Полісся у міжрегіональному поділі праці в Україні. Основні промислові підприємства району використовують місцеві сировинні ресурси, хоча окремі виробництва (у легкій, хімічній та нафтохімічній промисловості, в енергетиці) використовують й сировинні матеріали й напівфабрикати, що надходять з інших регіонів. Продукція паливної промисловості, однак, споживається в основному в межах району. Головними умовами, які визначили специфічні риси сучасного виробничого потенціалу Полісся, виступають, по-перше, особлива структура природно-ресурсного потенціалу, у якій домінує частка сільськогосподарських ресурсів, по-друге, довготривала аграрно-промислова спеціалізація господарства регіону. Аналіз галузевої структури валової доданої вартості свідчить, що господарський комплекс Полісся у порівнянні з Україною відрізняється більшою часткою сільського господарства та відносно меншою питомою вагою промисловості, транспорту й зв'язку, будівництва, житлово-комунального господарства, сфери послуг. Спеціалізацію промислового комплексу району виявляє порівняння галузевої структури товарної продукції промисловості України і Полісся. Так, якщо у загальноукраїнській структурі промислової продукції домінує продукція паливно-енергетичного та металургійного комплексу, то для Полісся переважаючою є продукція переробних галузей (харчової та легкої промисловості разом).

88.Агропромисловий комплекс Поліського ек району,його галузева структура та проблеми розвитку. .(Волинська, Житомирська,Рівненська,Чернігівська) У Поліссі профілюючими галузями АПК є м'ясо-молочна, маслосироробна, консервна, борошномельна, цукрова, спиртова, кондитерська, тютюнова. Помітне, в тому числі, експортне значення мають крохмальна, комбікормова, плодоовочева галузі, виробництво горілчаних, слабоалкогольних (у т.ч. пива) та безалкогольних напоїв, мінеральних вод. Головними умовами, які визначили специфічні риси сучасного виробничого потенціалу Полісся, виступають, по-перше, особлива структура природно-ресурсного потенціалу, у якій домінує частка сільськогосподарських ресурсів, по-друге, довготривала аграрно-промислова спеціалізація господарства регіону. З точки зору територіальних господарських пропорцій пріоритетне значення має повніше й прискорене залучення в суспільне виробництво потенціалу Волинської та Чернігівської областей, поглиблення спеціалізації Рівненської області на традиційному аграрно-промисловому виробництві, включаючи продукцію харчової та легкої промисловості. Провідну роль в економіці району традиційно відіграє сільське господарство, харчова та легка промисловість, виробництво засобів виробництва для комплексу. Враховуючи специфіку природнокліматичних умов, сільське господарство Полісся спеціалізується на скотарстві молочно-м’ясного напряму, свинарстві, вирощуванні картоплі, льону, зерна, цукрових буряків, овочів, ягід, плодів, культурних грибів та консервів з них, розвинуте птахівництво. Навколо промислових центрів району сільське господарство розвивається за приміським типом. У структурі посівних площ сільськогосподарських культур Полісся, як і в Україні, домінують зернові культури(зерна, цукрових буряків, картоплі, овочів, м’яса, молока, яєць) Економічна криза останнього десятиріччя, разом з наслідками аварії на ЧАЕС, призвела до значного зниження як розмірів сільськогосподарського виробництва, так і обсягів вироблення продукції харчової промисловості.

90.Промисловий комплекс Карпатського ек району, галузева структура, особливості розміщення та центри основних галузей. Карпатський економічний район — розташований на заході України. До складу входять:Львівська, Івано-Франківська, Закарпатська і Чернівецька області. Провідні галузі промисловості регіону – це галузі лісової та лісозаготівельної, деревообробної і целюлозно-паперової (понад 30% товарної продукції України), хімічної і нафтохімічної (13%), машинобудівної та металообробної, промисловості будівельних матеріалів, легкої та харчової промисловості (по 10%). Сформувався промисловий комплекс з паливною (газовою, нафтовою) промисловістю за рахунок Львівсько-Волинського басейну, виробництвом калійних добрив, приладо-, верстато- і автомобілебудуванням,сільськогосподарським машинобудуванням, потужним лісопромисловим комплексом із закінченим циклом виробництва. Мінеральні ресурси: нафта і газ, кам'яне та буре вугілля, торф, ртуть, поліметали, золото, самородна сірка, калійні солі, магнієві солі, кухонна сіль, фосфорити, будівельний камінь (мармур, базальт), озокерит. Галузі спеціалізації: машинобудування, лісова і деревообробна, целюлозно-паперова, легка (включаючи художні промисли), хімічна і нафтохімічна промисловість, виробництво і переробка винограду,

91.Агропромисловий комплекс Карпатського ек району,основні галузі та особливості розміщення. Проблеми та перспективи розвитку. Карпатський економічний район — розташований на заході України. До складу входять:Львівська,Івано-Франківська,Закарпатська і Чернівецька області. Тут сформувалися: молоко- і м'ясопромисловий, виноградно-виноробний,тютюновий, плодоовочеконсервний комплекси АПК. Частка агропромислового комплексу в структурі господарства району останнім часом постійно зростає, зокрема збільшується виробництво с/г продукції. С/г Карпатського економічного району характеризується значною роздробленістю, деяким надлишком робочої сили, а також низькою товарністю виробництва. Негативне значення для розвитку с/г виробництва мають мала частка орних земель, слабка родючість грунтів, гірський рельєф. Різноманітність природніх умов регіону зумовлює різну спеціалізацію с/г і переробних підприємств. У Передкарпатті розвинуто молочно-м»ясне скотарство і свинарство. Туту вирощують озиму пшеницю, кукурудзу, льон-довгунець, цукровий буряк. У гірських районах переважають вівчарство, м»ясне і м'ясо-молочне скотарство, картоплярство та льонарство. Закарпаття спеціалізується на молочно м»ясному скотарстві, свинарстві, садівництві, виноградарстві, тютюнництві. Серед галузей харчової промисловості галузями спеціалізація Карпатського економічного району є виноробна і плодоовочеконсервна промисловість.

92.Рекреаційний комплекс Карпатського ек району,сучасний стан, проблеми та перспективи розвитку. Карпатський економічний район — розташований на заході України. До складу входять:Львівська,ІваноФранківська,Закарпатська і Чернівецька області.. В районі функціонує рекреаційний комплекс загальнодержавного значення. Рекреаційні ресурси: м'який клімат, гірські ландшафти, різноманітні джерела мінеральних вод, лікувальні грязі. В районі 93 санаторії і 10 будинків відпочинку. Основні курорти: у Львівській області - Трускавець, Моршин, Немирів, в Івано-Франківській області - Яремче, Верховина, Ворохта. Район – зона багатопрофільного,зимового і літнього, гірсько-спортивного та масового пізнавально-оздоровчого відпочинку і лікування.(лікувальні води - ,,Нафтуся,, ,,Мацеста,,; грязі – Трускавець, Моршин; заповідники - ,,Горгани,,(І-Ф) )

93.Сх ек район Сх ек район – це промислово-аграрний регіон, спеціалізацією якого в загальнодержавному поділі праці є машинобудування і металообробка, хімічна, нафтова і газова промисловість.До складу входять Полтавська, Сумська і Харківська області. Площа району – 84,0 тис. км2, що становить 13,9 % території України.Природно-географічні умови району в цілому сприятливі для розвитку його продуктивних сил. Висока густота населення, розгалужені транспортні зв’язки сприяли розвитку промисловості. За обсягом і різноманітністю продукції машинобудування, Східний економічний район є провідним в Україні.Серед трьох найбільших обласних систем розселення в Україні поряд з Донецькою та Дніпропетровською є Харківська. Найбільшими містами у Східному економічному районі є Харків, Суми, Полтава, Кременчук. Особливо вирізняється Харківська міська агломерація з ядром у Харкові, навколо якої зосереджено багато міст і селищ міського типу.Харків є найбільш багатогалузевим центром району. Навколо нього сформувався великий промисловий вузол. У цьому вузлі сконцентровано 2/3 міського населення Харківської області і виробляється 4/5 її промислової продукції.