Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Модуль 2 Социология.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
19.11.2018
Размер:
313.86 Кб
Скачать

6.3. Система соціального контролю

Соціальні взаємодії індивідів між собою відбуваються під ретельним наглядом суспільства. Це проявляється в тому, що суспільство не тільки навчає, але й контролює вірність засвоєних індивідами моделей поведінки. Соціальний порядок потребує дотримання загальних норм людей, які мешкають у даному суспільстві. Суспільство прагне гарантувати відповідність дій своїх членів базовим соціальним нормам за допомогою соціального контролю.

Соціальний контроль – це засіб саморегуляції соціальної системи, що забезпечує упорядковану взаємодію її елементів шляхом нормативного (у тому числі й правового) регулювання.

Для того, щоб зрозуміти сутність соціального контролю, необхідно визначити його основні функції та механізми.

Функції соціального контролю:

  1. Зберігаюча функція (соціальний контроль створює норми, тим самим обмежує несанкціоновану поведінку людей, яка може бути небезпечною для оточуючих).

  2. Стабілізуюча функція (відсутність соціального контролю означає збільшення числа стихійних соціальних дій, незгодних між собою, які ведуть до дестабілізації суспільства).

Існують два основні механізми соціального контролю:

  1. Соціальні норми.

  2. Соціальні санкції.

Соціальні норми – це загальновизнані правила, вимоги, зразки поведінки, які вимагає суспільство.

Загалом норми є інструментом соціального регулювання в суспільстві, проміжною ланкою, що пов’язує поведінку індивіда і найважливіші соціальні інститути. Тому соціальна норма визначає межу допустимої поведінки індивіда, соціальної групи або організації, що історично склалася у конкретному суспільстві. Як немає суспільства без вільної та доцільної поведінки людини, так немає і суспільства без загальних правил, які забезпечують координацію цих вільних дій. Найважливішою характеристикою будь-якої норми є її корисність, обов’язковість і фактична реалізація в поведінці людей.

Соціальні санкції – це стимулювання бажаної поведінки і припинення небажаної для забезпечення внутрішньої згуртованості й безперервності суспільного життя.

Соціальні санкції встановлюються і застосовуються суспільством або окремою соціальною групою як засіб захисту соціальної організації, забезпечення дотримання норм поведінки.

Типологія соціальних санкцій:

  1. Формальні позитивні санкції – суспільне заохочення з боку офіційних організацій (юридичних, політичних, економічних).

  2. Неформальні позитивні санкції – суспільне заохочення з боку неформальних організацій (компліменти, втішні відгуки від друзів та знайомих).

  3. Формальні негативні санкції – покарання, які зумовлені юридичними законами, урядовими наказами, розпорядженнями (звільнення, штрафи та ін.).

  4. Неформальні негативні санкції – покарання, не зумовлені офіційними інстанціями (насмішка, глузування, презирство).

Здійснення та виконання норм називається конформізмом, а відхилення від суспільних норм – девіацією.

Девіація як соціальне явище буває різноманітною, присутня в суспільстві будь-якого типу і притаманна кожній соціальній спільноті. Особливо вона виявляється на етапі трансформації соціальної системи, під час зміни ціннісних орієнтацій. Оскільки функціонування кожної соціальної системи пов’язане з людською життєдіяльністю, соціальні девіації реалізуються через девіантну поведінку.

Девіантна поведінка – це вчинок, дія людини, групи людей, які не відповідають офіційно встановленим у даному суспільстві нормам (стандартам, шаблонам).

Система самоконтролю – це внутрішній контроль: індивід самостійно регулює свою поведінку, узгоджуючи її з суспільними нормами.

Таким чином, норми й санкції з’єднані у єдине ціле. Якщо у якоїсь норми відсутня супроводжуюча її санкція, то вона перестає регулювати поведінку індивідів у суспільстві. Вона стає лозунгом, але вона припиняє виступати елементом соціального контролю.

ПИТАННЯ ДЛЯ САМОПЕРЕВІРКИ:

  1. Розкрийте зміст понять “соціальний зв’язок”, “соціальний контакт”, “соціальні відносини”.

  2. У чому полягає суть соціальної дії та її мотивів?

  3. Розкрийте суть соціальної взаємодії та регуляції соціальних зв’язків.

  4. Перелічіть основні елементи соціального контролю та зробіть їх порівняльний аналіз.

  5. Розкрийте зміст поняття “соціальні відносини” та наведіть їх типологію.