Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия работа.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
19.11.2018
Размер:
110.96 Кб
Скачать

5. Вибір типу і розрахунок параметрів дренажу

5.1. Вибір типу дренажу

На зрошуваних землях застосовуються горизонтальний, вертикальний і трохи рідше комбінований тип дренажу.

Тип дренажу, згідно нормативним документам, вибирають на основі конкретних природно-господарських умов, проектних розробок і порівняння техніко-економічних показників варіантів, які розробляються з урахуванням рішення питань відводу і повторного використання колекторно-дренажних вод.

При виборі типу дренажу приймають до уваги наступні, у відомій ступені умовні, передпосилки:

- гранична глибина закладання систематичного горизонтального дренажу, виходячи з техніко-економічних міркувань, прийнята рівною 3,5 м;

- комбінований дренаж доцільний при заляганні проникного шару, в якому розташовується фільтр свердловини на глибині не більше 10... 15 м від поверхні;

- вертикальний дренаж може бути використаний при глибині залягання проникних шарів шаруватої товщі, перевищуючої 10...15м.

Водовміщуючими породами в зоні вертикального дренажу на зрошувальних системах України в більшості випадків являються дрібно і середньозернисті пліоценові піски з коефіцієнтом фільтрації 12 м/доб і значно менше гравійно-піщані відкладення (Крим), які мають коефіцієнт фільтрації 15...20 м/доб.

Горизонтальний дренаж проектується при геологічній будові водоносної товщі, складеної в основному супіщаними і суглинистими алювіальними відкладеннями з відносно низькими коефіцієнтами фільтрації (від 0,1 до 1,0 м/доб), в якій можуть бути і окремі, добре виражені прошарки піщаних і гравелисто-піщаних відкладень невеликої потужності (до 3...5 м). В цьому випадку, а також при наявності нижнього більш проникного піщаного шару ефективність горизонтального дренажу значно підвищується.

Крім цього, горизонтальний дренаж проектується при величині

провідності пластів 1ф-Т) менше 100 м2/доб, а вертикальний -

при Т >100м2/доб.

На території яка розглядається, в гідрогеологогічному перерізі в наявності велика товща (вказати яких) суглинків, напірні водоносні горизонти відсутні, немає шарів з високою водопроникністю, а провідність шарів для всіх вказаних в завданні схем значно нижче 100 м7/доб.

У зв'язку з вищевикладеним. на зрошуваній ділянці, яка розглядається, доцільно проектувати закритий горизонтальний систематичний (площадний) дренаж.

5.2. Розрахунок параметрів дренажу

До параметрів систематичного горизонтального дренажу відносяться: глибина закладання дрен, відстань між дренами, положення рівнів підґрунтових вод на міждренні в розрахункову мить часу, притоки до дрен і виграти дрен, положення депресійних кривих на різні проміжки часу.

Основними методами визначення параметрів є гідродинамічні розрахунки, засновані на аналітичних залежностях сталої та невсталої фільтрації притоку води до дрени, для різноманітних гідрогеологічних схем: однорідного (одношарового) середовища, двохшарової будови товщі або трьохшарового середовища.

Для визначення параметрів дренажу намічається розрахункова геофільтраційна схема, на якій вказується схематизований гідрогеологічний переріз із вказанням схеми живлення дренажу.

За умовами завдання, на ділянці, яка розглядається, дві геофільтраційні схеми - однорідна і двохшарова товща. Вказані геофільтраційні схеми будуть приведені по ходу викладання матеріалу.