Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Микал Posibnyk.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
1.12 Mб
Скачать

Відносні займенники

Відносні займенники (die Relativpronomen) мають послаблене лексичне значення, яке в основному збігається зі значенням тих вказівних і питальних займенників, від яких вони походять.

До відносних займенників належать: der, die, das; wer, was; welcher, welche, welches; was für ein, was für eine, was für ein.

Відносний займенник der, die, das походить від однозвучного вказівного займенника, а всі інші — від однозвучних питальних займенників.

Від вказівних і питальних займенників відносні відрізняються тим, що виконують у мові подвійну граматичну функцію: вони можуть виступати в ролі сполучних слів і в ролі членів речення. У відносних займенників, як правило, подвійний граматичний зв’язок: вони узгоджуються в роді й числі зі словом, з яким співвідносяться в головному реченні, а їх відмінок залежить від керування слова, якому вони підпорядковуються в підрядному (найчастіше від дієслова, яким виражений присудок).

Найбільш поширений відносний займенник — der, die, das. Він уживається лише як субстантивний і відмінюється як означений артикль, крім родового відмінка однини усіх трьох родів і родового відмінка множини, де він приймає ще закінчення -en.

Відмінювання відносного займенника der, die, das

Однина

Множина

Чоловічий рід

Жіночий рід

Середній рід

Відмінок

N.

der

die

das

Die

G.

dessen des (veralt.)

deren

dessen des (veralt.)

deren der

D.

dem

der

dem

den

A.

den

die

das

die

За сполучення відносного підрядного речення з головним відносний займенник der, die, das може вживатись у називному відмінку та непрямих відмінках без прийменника і з прийменником:

Das Buch, das hier liegt, ist sehr interessant.

Der Mensch braucht ein Vorbild, dem er nachstreben kann.

Marie ist eine Frau, auf die du dich verlassen kannst.

Відносні займенники wer, was мають узагальнююче значення і відмінюються як однозвучні питальні займенники.

Займенник wer співвідноситься з назвами осіб і для введення відносних підрядних речень може вживатись у називному відмін­ку і непрямих відмінках без прийменників або з прийменниками:

Sage mir, mit wem du umgehst, und ich sage dir, wer du bist.

Займенник was співвідноситься з назвами предметів і абстрактних понять або вказує на зміст речення в цілому. Для введення відносних підрядних речень уживається в усіх відмінках без прий­менника:

Er murmelte etwas, was ich nicht verstand.

Відносний займенник welcher, welche, welches, як і однозвучний питальний, підкреслює вибір або виділення особи чи предмета серед однорідних осіб чи предметів. Він відмінюється як однозвучний питальний займенник, але в родовому відмінку однини і множини має паралельні форми, що збігаються з формами родового відмінка питального займенника welcher, welche, welches і формами родового відмінка відносного займенника der, die, das.