Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна робота №4.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
756.74 Кб
Скачать

2.2 Створення першої операції обертання

Для створення тіла обертання викликаємо команду «Вращение»:

Клавіатура

Текстове меню

Піктограма

<3RO>

Операции|Вращение”

Система автоматично визначає на основі створених ліній контур, на базі якого будується 3D профілю, і вісь обертання. Можна спостерігати попередній перегляд результатів у вигляді ребрового відображення. У нашому випадку потрібен кут обертання 360. На основній системній панелі з'являється список . Значення кута обертання, рівне 360 градусам, встановлене за умовчанням, тому для підтвердження створення тіла обертання натискаємо в автоменю. Тіло обертання створене.

Для того, щоб побачити модель в реалістичному режимі (з матеріалом), необхідно включити інший режим відображення 3D виду.

Клавіатура

Текстове меню

Піктограма

<3VD>

Вид|Изображение|Рендеринг”

2.3 Створення отворів

Необхідно вирізувати шість отворів в нашій заготівці. Для цього знову знадобиться 2D креслення – для побудови допоміжних елементів. Найзручніше накреслити їх на одній з граней.

Для вибору грані підведіть курсор до потрібного елементу моделі – він підсвітиться. У цей момент слід натиснути і в контекстному меню вибрати пункт «Создать 3D профиль» (рисунок 10).

Рисунок 10

Рисунок 11

Якщо потрібний вам елемент не підсвічується, перевірте, щоб селектор був налаштований на вибір цього типу елементів. Для цього слід скористатися піктограмами на системній панелі або вибрати комбінацію типів із списку.

В результаті виконання операції створена нова робоча площина на основі плоскої грані. На цю площину автоматично була спроектована вибрана грань (рисунок 11). Знову активний режим креслення в 3D вікні. Подальші побудови можна прив'язати до елементів проекції.

Викличте команду:

Клавіатура

Текстове меню

Піктограма

<L>

Построения|Прямая”

У автоменю виберіть опцію:

<V>

Створити вертикальну пряму

Підведіть курсор до центру кола – підсвітиться 2D вузла, що позначає центр кола. До нього можна прив'язати вертикальну пряму. Натисніть для прив'язки прямої до вузла (рисунок 12).

Клавіатура

Текстове меню

Піктограма

<C>

Построения|Окружность”

Вкажіть курсором в центральний вузол, щоб вибрати його як центр нового кола. Щоб задати радіус кола, необхідно викликати діалог «Параметри кола» і встановити значення радіусу 80 мм (рисунок 13).

Рисунок 12

Рисунок 13

<P>

Встановити параметри кола

Тепер потрібно обвести лініями зображення деякі елементи. Для цього викличте команду створення лінії зображення:

Клавіатура

Текстове меню

Піктограма

<G>

Чертеж|Изображение”

Натисніть на піктограму на системній панелі і в списку, що з'явився, виберіть основну лінію.

Підведіть курсор до тільки що накресленого кола – вона підсвітиться, а курсор прийме відповідну форму. Якщо це відбулося, то можна натиснути і лінія зображення вишикується по всьому колу. У разі, коли об'єктна прив'язка вибирає не той елемент (це може бути, коли, наприклад, у вас насичене креслення і під курсор потрапляє відразу декілька елементів), можна явно вибрати коло натисненням клавіші <C>. При цьому буде вибране найближче до курсора коло (рисунок 14).

Аналогічним чином побудуйте коло з радіусом 10 мм і центром на перетині попереднього кола і прямої (рисунок 15).

Рисунок 14

Рисунок 15

Далі можна піти двома шляхами: можна або накреслити ще 5 кіл, потім їх виштовхнути і відняти з тіла деталі, а можна виштовхнути всього одне коло, потім створити 3D масив обертання і також відняти його з тіла деталі за допомогою булевої операції. У першому випадку виконується менше операцій для досягнення кінцевого результату. У другому випадку можна добитися істотного скорочення часу перерахунку моделі.